Έντυπη Έκδοση

Αξονας Παπανδρέου-Μπράουν για την ανεργία

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στην πρώτη επίσημη εμφάνισή του στο συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες, περιέγραψε με σαφήνεια την πρόθεσή του να διαμορφώσει έναν «οικονομικό άξονα» με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας κ. Μπράουν, ώστε τον προσεχή Δεκέμβριο η Επιτροπή να επεξεργαστεί σχέδιο αντιμετώπισης της περαιτέρω αύξησης της ανεργίας που προβλέπεται επίσημα πλέον στην Ε.Ε.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας με βάση τον υπό διαμόρφωση (;) άξονα Παπανδρέου-Μπράουν θα βασίζεται επί της ουσίας «...στη σύνδεση της οικονομικής κρίσης με την κλιματική κρίση, με νέες επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, έτσι ώστε να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη...», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. Πρόσθεσε ακόμα ότι πρότεινε τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων (με την υποστήριξη του Βρετανού πρωθυπουργού και του Αυστριακού καγκελαρίου), τα οποία όμως βασίζονται στις «παλιές ιδέες» περί φόρου επί των συναλλαγών (φόρος Tobin), καθώς και τα πράσινα ομόλογα και τον φόρο επί του διοξείδιου του άνθρακα.

Ο κ. Παπανδρέου δεν αιτιολόγησε γιατί επέλεξε να συμπράξει ενεργά με τον (απερχόμενο) Βρετανό πρωθυπουργό κ. Μπράουν, του οποίου η χώρα δεν είναι στη ζώνη του ευρώ ούτε και στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ δεν αναφέρθηκε σε ανάλογους άξονες με τον σκληρό πυρήνα του ευρώ (Σαρκοζί-Μέρκελ).

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι δεν έχει κάνει πίσω από τις προεκλογικές απόψεις του για την αναθεώρηση ή και αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας στην Ε.Ε. Ομως αποσαφήνισε ότι δεν έθεσε το θέμα αυτό στο χθεσινό Συμβούλιο διότι, όπως είπε «...θα έβλαπτα τα συμφέροντα της χώρας αυτή τη στιγμή, αν έθετα αυτό το επίμαχο θέμα... Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, προέχει να κατανοήσουν οι εταίροι τη θέση της χώρας μας, ώστε την κατάλληλη στιγμή να ζητήσουμε τις ανατροπές...».

Υποστήριξε πάντως ότι η Ελλάδα θα έχει το δικό της πακέτο τόνωσης της απασχόλησης. Επέμεινε στο «σοβαρό νοικοκύρεμα της χώρας, την αξιοποίηση του προϋπολογισμού και των κοινοτικών κονδυλίων, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων (...) ώστε να ξαναπάρει μπρος η οικονομία, γιατί, αν όχι, δεν θα έχουμε έσοδα. Γι' αυτό χρειάζεται κατ' αρχήν η τόνωση των χαμηλών ειδοδημάτων».

Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε λεκτικώς αρκετά αυστηρός απέναντι στην αρνητική στάση της Τουρκίας να συνεργαστεί πλήρως με την Ε.Ε. -και την Ελλάδα- στην πάταξη της λαθρομετανάστευσης και ανέφερε ότι μόνον αν έχει τη βούληση η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με τη δύναμη FRONTEX, την οποία πολλές φορές παρενοχλεί.

Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στη θετική στάση που έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο απέναντι στην Τουρκία για τη λαθρομετανάστευση, αιτιολόγησε ότι δεν έχει αρχίσει ακόμα η διαπραγμάτευση της σουηδικής προεδρίας με την Τουρκία για τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το θέμα αυτό και γι' αυτό «δεν μπορεί να αξιολογηθεί τώρα η Τουρκία».

Στις τοποθετήσεις του στο Συμβούλιο ο πρωθυπουργός έκανε μακρά αναφορά στην ανάγκη να ηγηθεί η Ε.Ε. της πράσινης πολιτικής με τις επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία.

Επανέλαβε ακόμη ότι η ΠΓΔΜ δεν θα μπορεί να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις αν προηγουμένως δεν έχει λύσει το θέμα της ονομασίας.

* Η Ευρώπη δεν ανοίγει τα χαρτιά της, εν όψει της διάσκεψης κορυφής της Κοπεγχάγης (7-18 Δεκεμβρίου) για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τη δικαιολογία αυτή πρόβαλαν οι ηγέτες των 27 για να καλύψουν τις διαφωνίες που προέκυψαν μεταξύ των χωρών της Ανατολικής-Κεντρικής Ευρώπης και των υπολοίπων για το ποιος θα πληρώσει τα περισσότερα στην κοινοτική χρηματοδοτική ενίσχυση των αναπτυσσόμενων τρίτων χωρών. Ετσι, ενώπιον του αδιεξόδου, πέρασε αναγκαστικά η γραμμή της Γερμανίας, η οποία, υποστηριζόμενη από τη Γαλλία και την Ιταλία, ζήτησε από την αρχή της συνόδου να μην μπουν οι εταίροι σε λεπτομερή συζήτηση «περί αριθμών».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Συμβούλιο Κορυφής Ε.Ε.
Χάδι στην Τουρκία από τους «27» για τη μετανάστευση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Νέα Δημοκρατία
Κρας τεστ για τους «4»
ΣΥΡΙΖΑ
Τέσσερα κείμενα στην Πολ. Γραμματεία του ΣΥΝ για τον ΣΥΡΙΖΑ
Μπιρμπίλη-Τσίπρας σε καλό κλίμα
Οικολόγοι Πράσινοι
Παραιτήθηκε από νομαρχιακός σύμβουλος ο Τρεμόπουλος
Συμβούλιο Κορυφής Ε.Ε.
Χάδι στην Τουρκία από τους «27» για τη μετανάστευση
Αξονας Παπανδρέου-Μπράουν για την ανεργία
Συνθήκη της Λισαβόνας
Κακό προηγούμενο για Κύπρο
Ανακούφιση για το «ναι» του Κλάους
Κυπριακό
Επανέρχεται η Αγκυρα για «άρση των περιορισμών»
ΠΑΣΟΚ
Δυναμικό ξεκίνημα αλλά με αντιφατικά μηνύματα
Άλλες ειδήσεις
Συμβ. Ευρώπης: Να επεκταθεί ο δρόμος της Σαμαριάς