Έντυπη Έκδοση

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΜΕ ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΤΗΣ, ΑΛΛΑ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ...

Επανέρχεται η Αγκυρα για «άρση των περιορισμών»

Νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό ετοιμάζει η Αγκυρα ως συνέχεια προηγούμενων προτάσεων που είχε διατυπώσει το 2005 και το 2006. Οι κανονισμοί απευθείας εμπορίου της Ε.Ε. για το Νησί φαίνεται ότι θα είναι από τα σημεία αναφοράς της νέας πρωτοβουλίας.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, χθες στις Βρυξέλλες Ο πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, χθες στις Βρυξέλλες Η επερχόμενη κρίση που θα διατυπώσει η Ε.Ε. σχετικά με την Τουρκία τον προσεχή Δεκέμβριο, οι συνεχιζόμενες συνομιλίες στο Νησί και θέματα έμμεσα σχετικά με αυτές, όπως είναι οι εκλογές για «πρόεδρο» στα κατεχόμενα τον ερχόμενο Απρίλιο, είναι η συγκυρία με βάση την οποία προετοιμάζεται το νέο τουρκικό άνοιγμα. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί, ενδεχομένως, και η ανάγκη να δοθεί ένα είδος «απάντησης» στην κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της συνάντησης υπουργών Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επίσκεψη που προκάλεσε πολλές και θετικές εντυπώσεις στην Τουρκία.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Νταβούτογλου και άνευ χαρτοφυλακίου Εγκεμέν Μπαγίς (αρμόδιος για θέματα Ε.Ε.) και στελεχών του υπουργείου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μπουράκ Οζούγκιεργκιν, δήλωσε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα στα οποία υπάρχει καταρχήν συμφωνία, θέματα στα οποία μπορεί να επέλθει συμφωνία με λίγη προσπάθεια και θέματα η λύση των οποίων φαίνεται δύσκολη».

Χθες έφτασε στην Αγκυρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ταλάτ και σήμερα συναντάται με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν και τον πρόεδρο Γκιουλ. Επίσης, στις 5 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα, για μια ομιλία, ο Μπαγίς και όπως έγραφε χθες ο τουρκικός Τύπος, θα συναντηθεί και με τον Γ. Παπανδρέου.

Η Αγκυρα εδώ και καιρό υπογραμμίζει την «ταυτόχρονη άρση όλων των περιορισμών στην Κύπρο», εννοώντας να ανοίξει αυτή τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη της και ταυτόχρονα να αρθεί ο λεγόμενος αποκλεισμός των Τουρκοκυπρίων. Από το κλίμα που επικρατεί και τις πληροφορίες που προέρχονται όχι τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά από τον Μπαγίς, προκύπτει ότι η Αγκυρα θα θέσει θέμα ενεργοποίησης των κανονισμών της Ε.Ε. για το απευθείας εμπόριο στην Κύπρο, οι οποίοι είχαν ετοιμαστεί το 2004.

Στις 30 Μαΐου 2005 η Αγκυρα είχε κάνει την πρόταση για ταυτόχρονη άρση των περιορισμών. Στις 24 Ιανουαρίου 2006, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γκιουλ, ανακοίνωνε τη δεύτερη τουρκική πρόταση «10 σημείων», όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας, αλλά και του αεροδρομίου Ερτζάν στα κατεχόμενα, η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε διεθνείς κοινωνικές, πολιτισμικές και αθλητικές συναντήσεις, ενώ γινόταν έκκληση προς τον γ.γ. του ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλία. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Νέα Δημοκρατία
Κρας τεστ για τους «4»
ΣΥΡΙΖΑ
Τέσσερα κείμενα στην Πολ. Γραμματεία του ΣΥΝ για τον ΣΥΡΙΖΑ
Μπιρμπίλη-Τσίπρας σε καλό κλίμα
Οικολόγοι Πράσινοι
Παραιτήθηκε από νομαρχιακός σύμβουλος ο Τρεμόπουλος
Συμβούλιο Κορυφής Ε.Ε.
Χάδι στην Τουρκία από τους «27» για τη μετανάστευση
Αξονας Παπανδρέου-Μπράουν για την ανεργία
Συνθήκη της Λισαβόνας
Κακό προηγούμενο για Κύπρο
Ανακούφιση για το «ναι» του Κλάους
Κυπριακό
Επανέρχεται η Αγκυρα για «άρση των περιορισμών»
ΠΑΣΟΚ
Δυναμικό ξεκίνημα αλλά με αντιφατικά μηνύματα
Άλλες ειδήσεις
Συμβ. Ευρώπης: Να επεκταθεί ο δρόμος της Σαμαριάς