Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΕΙΣΕΠΡΑΤΤΑΝ ΝΟΣΗΛΙΑ, ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ Κ.Ο.Κ.

«Ριφιφί» στο δημόσιο χρήμα

Τους... ληστές δημοσίων χρημάτων στοχεύει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που εγκαινιάζει νέο κύκλο ελέγχων, μετά τα έγγραφα- μαϊμού που εντοπίστηκαν σε δημόσιες υπηρεσίες.

Η ανάγκη για σφιχτά δημοσιονομικά, λόγω των υψηλών ελλειμμάτων και της δαμόκλειας κοινοτικής σπάθης, έστρεψε τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στον ενδελεχή έλεγχο των δαπανών του προϋπολογισμού, προκειμένου να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν μέχρι τα τέλη του έτους.

Εν μέσω των ελέγχων αυτών, στα χέρια των δημόσιων υπηρεσιών έφτασε ένα πλαστό έγγραφο άγνωστης προέλευσης, αλλά γνωστού στόχου: διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έγγραφο αυτό μιλούσε για περικοπή της έκπτωσης του 20% που απολαμβάνει το Δημόσιο έναντι ιδιωτικών κλινικών για νοσήλια των ασφαλισμένων του. Και ειδικότερα, το κόψιμο της έκπτωσης αφορούσε μόνο τις ψυχιατρικές κλινικές, οι οποίες πλέον θα εισέπρατταν νοσήλια αυξημένα κατά 20%.

Αμεσα ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες του ΟΠΑΔ και του ΥΠΑΔ, που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, και διατάχθηκε ενδελεχής έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν κατ' αρχήν οι περιπτώσεις πληρωμής της δαπάνης χωρίς έκπτωση. Αρμόδιοι παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο να πρόκειται για κύκλωμα, με την εμπλοκή δημόσιων υπαλλήλων.

Η επιχείρηση ελέγχων συνεχίζεται, καθώς τελικός στόχος σε κάθε περίπτωση είναι το μάζεμα των δαπανών του προϋπολογισμού, που φέτος εκτιμάται ότι εμφανίζουν υπέρβαση τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ και αναμένεται να κλείσουν στα 57,75 δισ. ευρώ (70 δισ. με τις δαπάνες τόκων) έναντι ετήσιου στόχου 52,78 δισ. (64,78 δισ. με τόκους) και 54,77 δισ. του Προγράμματου Σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εν όψει και της κατάθεσης στη Βουλή του προσχεδίου την προσεχή εβδομάδα (το τελικό στις 20 Νοεμβρίου), στο επίκεντρο βρίσκονται:

Εισέπραξε 18 φορές το τριχίλιαρο

1Τα ειδικά επιδόματα των 3.000 ευρώ που δόθηκαν σε όσους επλήγησαν το περασμένο καλοκαίρι από τις φωτιές στη βορειοανατολική Αττική. Από τον μέχρι στιγμής έλεγχο εντοπίστηκαν πολίτες που είχαν εισπράξει μέχρι και 2 ή 5 ή 10 ή ακόμα και 18 φορές το επίδομα των 3.000 ευρώ.

2Εξετάζεται να «παγώσουν» οι υπερωρίες των υπαλλήλων, καθώς οι περισσότερες είναι πλασματικές. Δεν είναι τυχαία, όπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας, η αυξητική τάση των αποκλίσεων που παρατηρούνται κάθε χρόνο μεταξύ των αρχικών πιστώσεων και των πληρωμών κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

3Οι συντάξεις που εισπράττονται παράνομα από μη δικαιούχους, όπως στις περιπτώσεις αποβιωσάντων, των οποίων οι συγγενείς συνεχίζουν να εισπράττουν τη σύνταξη ενώ δεν τη δικαιούνται. Στις περιπτώσεις αυτές επιστρέφονται αμέσως τα παρανόμως εισπραχθέντα ποσά.

4Υπό διερεύνηση οι μετατάξεις και οι αποσπάσεις των δημόσιων υπαλλήλων και δη αυτών που έγιναν παράνομα ιδίως κατά την προεκλογική περίοδο (όπως οι 28 μετατάξεις στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους), στις οποίες αναμένεται να μπει τέλος.

5Υπό εξέταση και ορισμένοι χειρόγραφοι χρηματικοί κατάλογοι που έχουν απομείνει σε κάποιες υπηρεσίες και αφορούν την πληρωμή κυρίως των ειδικών επιδομάτων, καθώς πρόθεση είναι να ενταχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα για το ύψος των κονδυλίων αυτών.

6Μία προς μία εξετάζονται και οι λειτουργικές δαπάνες (τηλέφωνα, ΔΕΗ, αναλώσιμα κ.λπ.) όλων των υπουργείων, καθώς βρέθηκαν χιλιάδες απλοί δημόσιοι υπάλληλοι να είναι χρεωμένοι ακόμα και με υπηρεσιακό κινητό τηλέφωνο! *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Δημοσιονομική πολιτική
Επιθετικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μετά τη μαύρη τρύπα Ν.Δ.
Η 7μελής επιτροπή για την καταγραφή του ελλείμματος
Προέχει η αναθέρμανση της οικονομίας
23 δισ. το έλλειμμα στο 9μηνο
Για το ίδιο θέμα
Επιθετικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μετά τη μαύρη τρύπα Ν.Δ.
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημοσιονομική πολιτική
Επιθετικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μετά τη μαύρη τρύπα Ν.Δ.
«Ριφιφί» στο δημόσιο χρήμα
Η 7μελής επιτροπή για την καταγραφή του ελλείμματος
Προέχει η αναθέρμανση της οικονομίας
23 δισ. το έλλειμμα στο 9μηνο
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Σπρώχνουν χρήμα στις δημόσιες επενδύσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών
Γρίφος η επόμενη μέρα στο Χ.Α.
Ευρωζώνη
Υψηλό 10ετίας η ανεργία
Η Cosco στον ΟΛΠ
Δεν συμφώνησαν Κατσέλη και λιμενεργάτες
Δημόσιο
Παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα θα σώσουν το ΤΠΔΥ
Άλλες ειδήσεις
-11,9% οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο
Υποσχέθηκαν 3ετές πάγωμα αγροτικών χρεών
Γκερέκου: Είχαν σωρεύσει χρέη 128 εκατ. στον ΕΟΤ
250 εποχικοί στα ΕΛΤΑ μέσω ΑΣΕΠ
Δυσμενείς οιωνοί στην αγορά κατοικίας
Σταθμό ηλεκτροπαραγωγής κατασκευάζει η ΜΕΤΚΑ στην Τουρκία