Έντυπη Έκδοση

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 104§8

Προέχει η αναθέρμανση της οικονομίας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δεσμεύθηκαν ρητά για τη λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις από το 2011, με σκοπό την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους εάν υπάρχουν ενδείξεις αναθέρμανσης της οικονομίας, όπως είχαν συμφωνήσει οι υπουργοί Οικονομίας στο Συμβούλιο Ecofin της 20ής Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή προτίθεται να αποφασίσει την ερχόμενη Πέμπτη τη μετάβαση της Ελλάδας στο επόμενο σκαλί της επιτήρησης, το οποίο προηγείται της «στενής επιτήρησης»...

Στη συζήτηση που έγινε κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της συνόδου κορυφής, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, υποστηριζόμενος από την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ζήτησε επίμονα να μη γίνει στα συμπεράσματα σαφής αναφορά για λήψη μέτρων από το 2011 και αρνήθηκε ρητή δέσμευση, διευκρινίζοντας ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η αναθέρμανση της οικονομίας.

Ετσι, στο κείμενο των συμπερασμάτων, αναφέρονται τα εξής: «Προκειμένου να εδραιωθούν οι προσδοκίες και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, είναι ανάγκη να εκπονηθεί συντονισμένη στρατηγική εξόδου από τις τονωτικές πολιτικές ευρείας βάσεως στο πλαίσιο της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Προσυπογράφοντας τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 20ής Οκτωβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να συνεχίσουν τις εργασίες τους για στρατηγικές εξόδου και να υποβάλουν τη σχετική έκθεση στη σύνοδο του Δεκεμβρίου του 2009».

Στο κείμενο, λοιπόν, αποφεύγεται ρητή δέσμευση των 27 για τη λήψη μέτρων από το 2011 το αργότερο για τη μείωση των ελλειμμάτων. Και αναφέρεται απλώς ότι οι 27 προσυπογράφουν τα συμπεράσματα του Ecofin, ζητώντας να υποβληθεί από την Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών έκθεση για στρατηγική εξόδου από την κρίση. Η αντίσταση του Παρισιού κρατά καλά με τη βοήθεια και του Βερολίνου, έναντι της πολιτικής της Κομισιόν.

Οι υπουργοί Οικονομίας συμφώνησαν στις 20 Αυγούστου στα εξής:

1. Η στρατηγική εξόδου θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συντονισμού μεταξύ χωρών στο πλαίσιο μιας συνεκτικής εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

2. Η εξυγίανση των δημόσιων πολιτικών στο σύνολο των κρατών-μελών πρέπει να αρχίσει το αργότερο το 2011.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις, ο προβλεπόμενος ρυθμός για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών πρέπει να είναι φιλόδοξος και να υπερβαίνει σαφώς το ποσοστό του 0,5% του ΑΕΠ ετησίως στα περισσότερα κράτη-μέλη.

Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ειδικές περιπτώσεις ορισμένων χωρών, οι οποίες θα πρέπει να πάρουν προηγουμένως μέτρα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους.

Οι «ειδικές περιπτώσεις», που δεν κατονομάζονται στο κείμενο, είναι οι χώρες γαι τις οποίες έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, δηλαδή η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Μάλτα.

Με τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, η συμφωνία στο Ecofin αποψιλώνεται, κάτι που συμφέρει την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Η διαδικασία, όμως, συνεχίζεται από την πλευρά της Επιτροπής, η οποία αναμένεται να αποφασίσει την Πέμπτη τη μετάβαση της Ελλάδας στο άρθρο 104 παράγραφος 8, που είναι τυπικό, αλλά αναγκαίο για το πέρασμα στο 104. παρ. 9, που σημαίνει στενή επιτήρηση. Η απόφαση για τη μετάβαση στο 104 παρ. 9 αναμένεται να ληφθεί στο Ecofin είτε του Δεκεμβρίου είτε του Ιανουαρίου, μετά την υποβολή του αναθεωρημένου προγράμματος σταθερότητας από την Αθήνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Δημοσιονομική πολιτική
Επιθετικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μετά τη μαύρη τρύπα Ν.Δ.
«Ριφιφί» στο δημόσιο χρήμα
Η 7μελής επιτροπή για την καταγραφή του ελλείμματος
23 δισ. το έλλειμμα στο 9μηνο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημοσιονομική πολιτική
Επιθετικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μετά τη μαύρη τρύπα Ν.Δ.
«Ριφιφί» στο δημόσιο χρήμα
Η 7μελής επιτροπή για την καταγραφή του ελλείμματος
Προέχει η αναθέρμανση της οικονομίας
23 δισ. το έλλειμμα στο 9μηνο
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Σπρώχνουν χρήμα στις δημόσιες επενδύσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών
Γρίφος η επόμενη μέρα στο Χ.Α.
Ευρωζώνη
Υψηλό 10ετίας η ανεργία
Η Cosco στον ΟΛΠ
Δεν συμφώνησαν Κατσέλη και λιμενεργάτες
Δημόσιο
Παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα θα σώσουν το ΤΠΔΥ
Άλλες ειδήσεις
-11,9% οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο
Υποσχέθηκαν 3ετές πάγωμα αγροτικών χρεών
Γκερέκου: Είχαν σωρεύσει χρέη 128 εκατ. στον ΕΟΤ
250 εποχικοί στα ΕΛΤΑ μέσω ΑΣΕΠ
Δυσμενείς οιωνοί στην αγορά κατοικίας
Σταθμό ηλεκτροπαραγωγής κατασκευάζει η ΜΕΤΚΑ στην Τουρκία