Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΔΕ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ 9,7 ΔΙΣ. ευρώ

Σπρώχνουν χρήμα στις δημόσιες επενδύσεις

Αύξηση κατά 1,2 δισ. ευρώ από φέτος στα επενδυτικά κονδύλια αποφάσισε η κυβέρνηση, αλλά δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι οι κρατικοί μηχανισμοί θα καταφέρουν να τα διαθέσουν, καθώς οι εκλογές προκάλεσαν «καθίζηση» στον μηχανισμό πληρωμής και παραλαβής επενδυτικών σχεδίων.

Η κυβέρνηση είχε προεκλογικά δεσμευτεί να αυξήσει στο 4% του ΑΕΠ (9,6 δισ. ευρώ) τα επενδυτικά κονδύλια.

Ο λόγος για τα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που είχαν περικοπεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. στα 8,8 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2009, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών, σε μια προσπάθεια συγκράτησης του ελλείμματος μέσω περικοπής επενδυτικών δαπανών, πολιτική στην οποία αποδίδεται εν μέρει και η πρόβλεψη (της ίδιας κυβέρνησης) περί ύφεσης 3% το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Η νέα «εντολή» που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας για προϋπολογισμό του ΠΔΕ 9,7 δισ. ευρώ δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί. Χθες οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να συγκεντρώσουν όσο πιο πολλές αιτήσεις πληρωμών, καθώς έληγε η προθεσμία υποβολής των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων στις Βρυξέλλες.

«Κάθησε» ο μηχανισμός

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το αποτέλεσμα δεν κρίθηκε αρκετά ικανοποιητικό και αυτό ήταν από πολλά στελέχη αναμενόμενο, καθώς ο μηχανισμός επί εβδομάδες (πριν από την προκήρυξη των εκλογών) είχε «καθήσει». Δηλαδή πολλά από τα περιφερειακά κυρίως στελέχη λέγεται ότι ασχολούνταν με κομματικές δραστηριότητες ή πολύ απλά καθυστερούσαν να παραλάβουν έτοιμα έργα, φοβούμενα ότι η νέα κυβέρνηση που θα προέκυπτε από τις εκλογές μπορεί να τους επέρριπτε ευθύνες ή να τους ήλεγχε για τις «παραλαβές».

Παράλληλα, η στάση πληρωμών από το κράτος πολλών εργολάβων, προμηθευτών εξοπλισμού αλλά και δικαιούχων κρατικών ενισχύσεων προσέθεσε επιπλέον προβλήματα στη ροή έργων που ήταν σε εξέλιξη.

Ετσι η κυβέρνηση πλέον επιχειρεί στους δύο μήνες που απέμειναν να μειώσει όσο το δυνατό περισσότερο τη ζημία που έχει γίνει. Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη οι στόχοι του επόμενου διμήνου είναι:

*Να κλείσει το ΚΠΣ χωρίς απώλεια. Απομένουν να δοθούν στην Ε.Ε. τιμολόγια πληρωμών αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, από τα οποία ελάχιστα περιμένει να λάβει η κυβέρνηση πίσω ως κοινοτικό χρήμα, αφού πρόκειται με ελάχιστες εξαιρέσεις (π.χ. έργα κοινωνίας της πληροφορίας) για αποπληρωμές προγραμμάτων που δεν συγχρηματοδοτούνται (η συμμετοχή τής Ε.Ε. έχει δοθεί εκ των προτέρων το 2001-2003 ως προκαταβολή).

Αύξηση απορροφήσεων

*Να αυξηθούν οι απορροφήσεις του ΕΣΠΑ. Προς το παρόν έχουν έρθει περί τα 300 εκατ. ευρώ (από αιτήματα του Ιουλίου), ενώ τα αιτήματα του Οκτωβρίου, που χθες ολοκληρώθηκαν, αναμένεται να κινούνται σε λίγο υψηλότερα επίπεδα, εξαιτίας των καθυστερήσεων που προαναφέρθηκαν. Τα ποσά αυτά έχουν κοινοτική συνδρομή, σε μερικές περιπτώσεις 100%, η οποία θα εισρεύσει έως το τέλος του έτους.

*Αντιθέτως, τα αιτήματα που θα γίνουν στο τέλος Δεκεμβρίου (όταν υπάρχει ξανά ανάλογη διαδικασία) θα είναι επιβαρυντικά για τον προϋπολογισμό. Δηλαδή η κυβέρνηση θα εγγράψει φέτος τις εθνικές δαπάνες και θα λάβει τα κοινοτικά κονδύλια τους πρώτους μήνες του 2010. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιστολή Παπακωνσταντίνου προς Αλμούνια, τα έσοδα από κοινοτικά κονδύλια καταγράφονται μειωμένα κατά 1,4 δισ. ευρώ.

*Η νέα ηγεσία του υπουργείου προχωρά παράλληλα στο σχεδιασμό για τις αλλαγές που θα γίνουν στο ΕΣΠΑ τους επόμενους μήνες. Κάποιες από αυτές (π.χ. πράσινες επενδύσεις ή αλλαγές στη δομή των επιδοτήσεων προς επιχειρήσεις) δεν χρειάζονται κοινοτική έγκριση, ενώ αρκετές από τις θεσμικές αλλαγές που προωθούνται θα απαιτήσουν αναθεώρηση του ΕΣΠΑ έπειτα από πολύμηνη διαπραγμάτευση με τα κοινοτικά όργανα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημοσιονομική πολιτική
Επιθετικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μετά τη μαύρη τρύπα Ν.Δ.
«Ριφιφί» στο δημόσιο χρήμα
Η 7μελής επιτροπή για την καταγραφή του ελλείμματος
Προέχει η αναθέρμανση της οικονομίας
23 δισ. το έλλειμμα στο 9μηνο
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Σπρώχνουν χρήμα στις δημόσιες επενδύσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών
Γρίφος η επόμενη μέρα στο Χ.Α.
Ευρωζώνη
Υψηλό 10ετίας η ανεργία
Η Cosco στον ΟΛΠ
Δεν συμφώνησαν Κατσέλη και λιμενεργάτες
Δημόσιο
Παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα θα σώσουν το ΤΠΔΥ
Άλλες ειδήσεις
-11,9% οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο
Υποσχέθηκαν 3ετές πάγωμα αγροτικών χρεών
Γκερέκου: Είχαν σωρεύσει χρέη 128 εκατ. στον ΕΟΤ
250 εποχικοί στα ΕΛΤΑ μέσω ΑΣΕΠ
Δυσμενείς οιωνοί στην αγορά κατοικίας
Σταθμό ηλεκτροπαραγωγής κατασκευάζει η ΜΕΤΚΑ στην Τουρκία