Έντυπη Έκδοση

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΚΕΡΔΗ 100% ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ 8 ΜΗΝΕΣ, ΒΟΥΤΙΑ ΑΝΩ ΤΟΥ 11% ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ *ΑΝΟΔΙΚΟΣ Ο ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Γρίφος η επόμενη μέρα στο Χ.Α.

Στην κόψη του ξυραφιού βαδίζει πλέον το Χρηματιστήριο της Αθήνας καθώς η βουτιά των 330 μονάδων που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης το τελευταίο δεκαήμερο έχει οδηγήσει στο μεταίχμιο της οκτάμηνης ανοδικής τάσης, με την αγορά όμως να διατηρεί ακόμη το πλεονέκτημα της αμφιβολίας.

Η έκταση τής μέχρι τώρα διόρθωσης σε ποσοστό 11,3% από τη φετινή κορυφή των 2.932 μονάδων μέχρι τα χαμηλά της Πέμπτης στις 2.599 μονάδες, μοιάζει με «ψίχουλα» μπροστά στα κέρδη 100% που έχει σημειώσει το Χ.Α. τους τελευταίους οκτώ μήνες, εν τούτοις η ζημιά που προκάλεσε θεωρείται πολύ σοβαρότερη απ' ό,τι δείχνει.

Και αυτό γιατί σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία βομβαρδίζεται από τις υποβαθμίσεις των ξένων οίκων αξιολόγησης και τα πραγματικά προβλήματα της ανεργίας, των ελλειμμάτων και των ακάλυπτων επιταγών, η απώλεια των 2.700 μονάδων αποτελεί για τους χρηματιστηριακούς αναλυτές μια ισχυρή ένδειξη εκτροπής του Γενικού Δείκτη από τη σταθερή ανοδική τάση των οκτώ τελευταίων μηνών και προοιωνίζεται πολύ μεγαλύτερη διορθωτική κίνηση αν όχι και το τέλος του μεγαλοπρεπούς χρηματιστηριακού ράλι που ξεκίνησε τον Μάρτιο.

Αυτές οι εκτιμήσεις, ωστόσο, δεν έχουν καμιά ισχύ μέχρι να επιβεβαιωθούν και επειδή το Χρηματιστήριο αρέσκεται στις ανατροπές και τον τζόγο, οι αναλυτές περιμένουν τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις για να αποφανθούν για τη μελλοντική τροχιά των μετοχών.

Παρότι το Χ.Α. ολοκλήρωσε και τον Οκτώβριο με θετική απόδοση (κέρδη περίπου 0,5% σε μηνιαία βάση), η τάση έχει μετατραπεί πλέον σε καθοδική και για να βελτιωθεί η εικόνα, οι τιμές θα πρέπει να υπερβούν ξανά την περιοχή των 2.750-2.770 μονάδων όπου εντοπίζεται ο κινητός μέσος όρος των 20 ημερών. Αντίθετα, ενδεχόμενη υποχώρηση χαμηλότερα των 2.600 μονάδων το επόμενο διάστημα θα «δέσει» το σενάριο βαθύτερης διόρθωσης προς ένα δεύτερο τεχνικά κομβικό σημείο που είναι οι κινητοί μέσοι όροι των 200 ημερών οι οποίοι κινούνται στην περιοχή των 2.300 μονάδων σύμφωνα με τους αναλυτές.

Μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, το πιθανότερο είναι ο Γ.Δ. να παλινδρομεί μεταξύ του πυθμένα των 2.600 μονάδων και της κορυφής των 2.932 μονάδων αναζητώντας κατεύθυνση.

Η διόρθωση για τις περισσότερες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και ειδικά τις τράπεζες ξεπερνά ήδη το 10-15%, ωστόσο το γεγονός ότι οι αγοραστές μοιάζουν ακόμη απρόθυμοι να «κοντράρουν» τους πωλητές αφήνει όλα τα περιθώρια ανοιχτά.

Η προειδοποίηση-κεραμίδα της Moody's για την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας (δεύτερη μετά τη FITCH) αποτέλεσε αφορμή για την εκτεταμένη ρευστοποίηση τραπεζικών θέσεων και την εσπευσμένη αποχώρηση ξένων διαχειριστών. Η βραχυχρόνια επιχείρηση αναστροφής που ξεκίνησε από τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης όταν ο Γ.Δ. βρέθηκε από το -4,16% στο 1,5% και συνεχίστηκε χθες Παρασκευή με την επαναφορά προς τις 2.720 μονάδες, εκτιμάται ότι θα δοκιμάσει τις αντοχές της στις πρώτες συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας.

Η ουσία είναι πως οι εκτιμήσεις-προειδοποιήσεις των δύο ξένων εκτιμητικών οίκων έρχονται σε μια συγκυρία διόρθωσης των χρηματιστηρίων και παράλληλης κόντρας κυβέρνησης-τραπεζιτών στο εγχώριο μέτωπο, που αν μη τι άλλο επιβαρύνουν το κλίμα.

Διεθνώς, το χρηματιστηριακό κλίμα δεν διαφέρει ιδιαίτερα καθώς η πτώση των τελευταίων ημερών κάνει πολλούς να πιστεύουν πως το ράλι οδεύει προς το τέλος του. Η ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του ευρώ αποτελεί μια πρώτη ένδειξη, ενώ οι αναλυτές εστιάζουν κυρίως στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις προετοιμάζουν το έδαφος για τη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης, μια εξέλιξη που εκτιμάται πως θα περιορίσει τα οφέλη των αγορών από την πιστωτική φούσκα που τις βοήθησε να ανακάμψουν. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημοσιονομική πολιτική
Επιθετικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μετά τη μαύρη τρύπα Ν.Δ.
«Ριφιφί» στο δημόσιο χρήμα
Η 7μελής επιτροπή για την καταγραφή του ελλείμματος
Προέχει η αναθέρμανση της οικονομίας
23 δισ. το έλλειμμα στο 9μηνο
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Σπρώχνουν χρήμα στις δημόσιες επενδύσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών
Γρίφος η επόμενη μέρα στο Χ.Α.
Ευρωζώνη
Υψηλό 10ετίας η ανεργία
Η Cosco στον ΟΛΠ
Δεν συμφώνησαν Κατσέλη και λιμενεργάτες
Δημόσιο
Παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα θα σώσουν το ΤΠΔΥ
Άλλες ειδήσεις
-11,9% οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο
Υποσχέθηκαν 3ετές πάγωμα αγροτικών χρεών
Γκερέκου: Είχαν σωρεύσει χρέη 128 εκατ. στον ΕΟΤ
250 εποχικοί στα ΕΛΤΑ μέσω ΑΣΕΠ
Δυσμενείς οιωνοί στην αγορά κατοικίας
Σταθμό ηλεκτροπαραγωγής κατασκευάζει η ΜΕΤΚΑ στην Τουρκία