Έντυπη Έκδοση

Παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα θα σώσουν το ΤΠΔΥ

Ακόμη και αν ήταν δυνατό να βρεθούν τα 700 εκατομμύρια που απαιτούνται για να πληρωθούν σήμερα οι 16.000 συνταξιούχοι που περιμένουν ήδη δύο χρόνια για να πάρουν το εφάπαξ τους, η βιωσιμότητά του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) δεν είναι εξασφαλισμένη, εάν δεν συντρέξουν οι ακόλουθες τρεις βασικές προϋποθέσεις:

(α) Κατάργηση του ομφάλιου λώρου της λειτουργίας του, με θεσμικές, διοικητικές και «τηλεφωνικές» επιταγές του αναξιόχρεου κράτους. (β) Αξιοκρατική επιλογή νέας διοίκησης (όχι μόνον προέδρου αλλά και μελών Δ.Σ.). και (γ) Εκπόνηση έγκυρης αναλογιστικής μελέτης, που θα προσδιορίσει, με βάση τα ισχύοντα σήμερα (χωρίς ανεύθυνες αμφισβητήσεις της ΑΔΕΔΥ) απογραφικά δεδομένα, τον απόλυτα αναγκαίο και δίκαιο τρόπο υπολογισμού του ύψους των εισφορών των εργαζομένων, που μόνον αυτές μπορούν στο ανταποδοτικό σύστημα που λειτουργεί το Ταμείο, να εξασφαλίσουν τη μακροημέρευσή του.

Η χρεοκοπία του ΤΠΔΥ ήταν το μοιραίο επακόλουθο της παντελούς ανικανότητας των διοικήσεων του και της ληστρικής αφαίμαξης των αποθεματικών του από ένα κράτος μπαταχτσή (αναξιόχρεο κατά Μπαμπινιώτη), που είτε αγνοούσε, είτε το χειρότερο αδιαφορούσε επί σειράν ετών, να αντιληφθεί ότι στο κεφαλαιοποιητικό (ανταποδοτικό) σύστημα, θεμελιώδης κανόνας της λειτουργίας του είναι η ύπαρξη αποθεματικών τα οποία όχι μόνο δεν πρέπει να σπαταλιούνται σε άνευ ανταποδοτικού χαρακτήρα κοινωνικές παροχές και σε «ύποπτα» χρεόγραφα, αλλά να ενισχύονται με κάθε πρόσφορο τρόπο. Δυστυχώς, την τελευταία τριετία κάτω από συνθήκες κακοδιοίκησης και ανερμάτιστης πολιτικής, φαγώθηκαν αποθεματικά 320 εκατ. και στη συνέχεια όλο μεγάλωνε η τρύπα, αφού πραγματοποιούσε εισπράξεις (αναλογιστικής μελέτης του 2003!) μόνο 330-350 εκατ. που κάλυπταν, πριν από το 2006, υποχρεώσεις για πληρωμές όχι σε περισσότερους από 8.000 δικαιούχους τον χρόνο. Ετσι, όμως, ο αριθμός τους αυξανόταν προοδευτικά, για να φτάσει σήμερα το Ταμείο να χρωστάει σε 16.000 δικαιούχους 700 εκατ. και να οδηγείται σε «οιονεί πτώχευση».

Σε κάθε περίπτωση και παρά τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, το υπουργείο Εργασίας πριν λάβει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα σαν τα αναφερθέντα στην αρχή του κειμένου, θα πρέπει να εξασφαλίσει στο ΤΠΔΥ, αφενός μεν την αναγκαία ρευστότητά του, αφετέρου δε την ενίσχυση του προσωπικού του, ώστε να καταβάλλονται τουλάχιστον 1.500 εφάπαξ βοηθήματα τον μήνα, από 550-600 που βγαίνουν σήμερα!

* Πρώην πρόεδρος Δ.Σ. του ΤΠΔΥ,

τέως γεν. δ/ντής του ΥΠΑΝ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κοινωνική πρόνοια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημοσιονομική πολιτική
Επιθετικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μετά τη μαύρη τρύπα Ν.Δ.
«Ριφιφί» στο δημόσιο χρήμα
Η 7μελής επιτροπή για την καταγραφή του ελλείμματος
Προέχει η αναθέρμανση της οικονομίας
23 δισ. το έλλειμμα στο 9μηνο
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Σπρώχνουν χρήμα στις δημόσιες επενδύσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών
Γρίφος η επόμενη μέρα στο Χ.Α.
Ευρωζώνη
Υψηλό 10ετίας η ανεργία
Η Cosco στον ΟΛΠ
Δεν συμφώνησαν Κατσέλη και λιμενεργάτες
Δημόσιο
Παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα θα σώσουν το ΤΠΔΥ
Άλλες ειδήσεις
-11,9% οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο
Υποσχέθηκαν 3ετές πάγωμα αγροτικών χρεών
Γκερέκου: Είχαν σωρεύσει χρέη 128 εκατ. στον ΕΟΤ
250 εποχικοί στα ΕΛΤΑ μέσω ΑΣΕΠ
Δυσμενείς οιωνοί στην αγορά κατοικίας
Σταθμό ηλεκτροπαραγωγής κατασκευάζει η ΜΕΤΚΑ στην Τουρκία