Έντυπη Έκδοση

ΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΗΓΑΝ ΚΑΛΑ

Δυσμενείς οιωνοί στην αγορά κατοικίας

Δεν βλέπουν ακόμη φως στον ορίζοντα της αγοράς κατοικίας στελέχη της κτηματαγοράς, αν και αναγνωρίζουν ότι η αύξηση της καθαρής ροής στεγαστικών δανείων τον Σεπτέμβριο αποτελεί καλό οιωνό στο μέτρο που θα συνεχιστεί για μερικούς μήνες.

«Δεν υπάρχει μια μεγάλη γενικευμένη πτώση τιμών στις κατοικίες και γι' αυτό δεν γίνεται αντιληπτή από τον πολύ κόσμο, τον Τύπο κ.τ.λ.» τονίζει στην «Ε» ο σύμβουλος ακινήτων Νίκος Γιαννουλέλης. «Ομως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις αγοραπωλησιών κατοικίας οι οποίες έγιναν 20% και 25% χαμηλότερα από τις τιμές που οι πωλητές ζητούσαν αρχικά».

Οι τιμές των κατοικιών στην περιοχή της Αθήνας μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4% το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, ενώ στις επαρχιακές πόλεις η αντίστοιχη μείωση τιμών ανήλθε σε 2,2% το Α' εξάμηνο που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης η μείωση των τιμών σε όλες τις αστικές περιοχές ανήλθε σε 2,6% τους πρώτους έξι μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννουλέλη, οι παράγοντες που εξακολουθούν να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην αγορά κατοικίας είναι οι ακόλουθοι:

Πρώτον, η αβεβαιότητα που δημιουργεί η ροή των άσχημων ειδήσεων για τα δημόσια οικονομικά. Το μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού θα πρέπει να μειωθεί κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με περικοπές δαπανών και αύξηση των φόρων, που σε κάποιο βαθμό θα επηρεάσει αρνητικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Επίσης η περιουσία αποτελεί μια δυνητική πηγή εσόδων για τον προυπολογισμό σ' αυτή τη δύσκολη φάση και θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτη.

«Υπάρχει μια αβεβαιότητα για φορολογικά, τεχνικά και θεσμικά θέματα, όπως οι ημιυπαίθριοι που σχετίζονται με την κατοικία, τα οποία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση οδηγούν πολλούς στην αναβολή της απόφασης για αγορά κατοικίας» συμπληρώνει. «Οταν κάποιος εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα φοβάται για τη δουλειά του, δύσκολα θα κάνει το βήμα να αγοράσει διαμέρισμα».

Στοκ σπιτικών

Ενας δεύτερος λόγος, που κάνει τον κ. Γιαννουλέλη επιφυλακτικό, είναι το μεγάλο απόθεμα των αδιάθετων κατοικιών. Ο ίδιος επισημαίνει πάντως ότι η μεγάλη μείωση των οικοδομικών αδειών σε συνδυασμό με τη διατήρηση της καθαρής ροής νέων στεγαστικών δανείων στα 400 εκατ. ευρώ το μήνα, θα οδηγούσε σε εξισορρόπηση της προσφοράς και ζήτησης στις νέες κατοικίες που βγαίνουν στην αγορά. Η Alpha Bank εκτιμά ότι θα εκδοθούν φέτος περίπου 65.000 νέες οικοδομικές άδειες έναντι 125.000 το 2006.

Η μηνιαία καθαρή ροή στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 403 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο από 42 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο και 329 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

Αναφορικά με την πορεία των τιμών ο κ. Χαρδούβελης, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, παραπέμπει σε έρευνα του ΙΟΒΕ για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δείχνει ότι οι περισσότεροι Ελληνες κατασκευαστές ανέμεναν περαιτέρω υποχώρηση των τιμών το επόμενο 3μηνο.

Ο κτηματομεσίτης Θεοφάνης Λώλης είναι από την άλλη πλευρά πιο θετικός, ισχυριζόμενος ότι «υπάρχει επισκεψιμότητα από κόσμο που ενδιαφέρεται να αγοράσει κάποιο ακίνητο».

«Επειτα από μια πτώση των τιμών της τάξης περίπου του 5% από την αρχή της χρονιάς δεν τη βλέπω να συνεχίζεται» αναφέρει ο κ. Λώλης, ο οποίος προσθέτει ότι οι τιμές υποχώρησαν σε κάποιες περιοχές, π.χ. Πατήσια, Εξάρχεια, λόγω υποβάθμισής τους και όχι λόγω της κρίσης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημοσιονομική πολιτική
Επιθετικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μετά τη μαύρη τρύπα Ν.Δ.
«Ριφιφί» στο δημόσιο χρήμα
Η 7μελής επιτροπή για την καταγραφή του ελλείμματος
Προέχει η αναθέρμανση της οικονομίας
23 δισ. το έλλειμμα στο 9μηνο
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Σπρώχνουν χρήμα στις δημόσιες επενδύσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών
Γρίφος η επόμενη μέρα στο Χ.Α.
Ευρωζώνη
Υψηλό 10ετίας η ανεργία
Η Cosco στον ΟΛΠ
Δεν συμφώνησαν Κατσέλη και λιμενεργάτες
Δημόσιο
Παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα θα σώσουν το ΤΠΔΥ
Άλλες ειδήσεις
-11,9% οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο
Υποσχέθηκαν 3ετές πάγωμα αγροτικών χρεών
Γκερέκου: Είχαν σωρεύσει χρέη 128 εκατ. στον ΕΟΤ
250 εποχικοί στα ΕΛΤΑ μέσω ΑΣΕΠ
Δυσμενείς οιωνοί στην αγορά κατοικίας
Σταθμό ηλεκτροπαραγωγής κατασκευάζει η ΜΕΤΚΑ στην Τουρκία