Έντυπη Έκδοση

ΓΑΛΛΙΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ 21 ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

Παραπομπή Σιράκ για κατάχρηση

Αναμενόμενη «πρεμιέρα» ήταν για τη Γαλλία η παραπομπή στη δικαιοσύνη ενός πρώην προέδρου, του Ζακ Σιράκ, για υποθέσεις που χρονολογούνται από την περίοδο που ήταν δήμαρχος Παρισιού το 1983-1998. Τον πρώην πρόεδρο αποφάσισε να παραπέμψει στο Πταισματοδικείο Παρισιού η ανακρίτρια Ξαβιέρ Σιμεονί για κατηγορίες που αφορούν 21 καταγγελλόμενους παράνομους διορισμούς και αργομισθίες συνεργατών του.

Ο Ζακ Σιράκ, ηλικίας 76 ετών, έχαιρε προεδρικής ασυλίας κατά την προεδρία του. Μετά το τέλος της θητείας του παραπέμφθηκε σε ανάκριση τον Νοέμβριο του 2007 για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος στην υπόθεση των παράνομων διορισμών.

Στην υπόθεση των αργομισθιών στο δήμο παραπέμπονται και άλλες προσωπικότητες. Ολοι επιβαρύνονται με υποψίες για οργάνωση ενός συστήματος αργομισθιών για «ειδικές αποστολές» στο δήμο, χάρη στο οποίο εξασφαλίζονταν πληρωμές μισθών σε συνεργάτες που πρόσφεραν παράλληλες υπηρεσίες στο γκολικό κόμμα την εποχή που ο Σιράκ ήταν ηγέτης της Δεξιάς. Στη λίστα συνεργατών περιλαμβάνονται γνωστές προσωπικότητες, όπως οι Ζαν ντε Γκολ, εγγονός του στρατηγού, Φρανσουά Ντεμπρέ, αδελφός του προέδρου του Συνταγματικού Συμβουλίου, Μισέλ Σαρέτ, σύζυγος του πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Υπεύθυνος, όχι καταχραστής

Στην ανάκριση ο Ζακ Σιράκ είχε δηλώσει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη των διορισμών, αλλά είχε απορρίψει την κατηγορία κατάχρησης δημόσιου χρήματος. Η εισαγγελική αρχή Παρισιού πρότεινε απαλλαγή. Αλλά η ανακρίτρια Ξαβιέρ Σιμεονί αποφάσισε ότι υπήρχαν αρκετά επιβαρυντικά στοιχεία και τον παρέπεμψε στο Πταισματοδικείο.

Ετσ ο Ζακ Σιράκ ενδέχεται να καταδικαστεί σε αρκετούς μήνες φυλάκισης, πρόστιμο και μη εκλογιμότητα. Στο σκάνδαλο εμπλέκεται εμμέσως και το όνομα του Νικολά Σαρκοζί, γιατί 5 διορισμοί που είχαν γίνει με δημόσιο χρήμα αφορούν στελέχη της οργάνωσης «Επιτυχία για το 2000», στην οποία ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας και τότε δήμαρχος του Νεϊγί ήταν γενικός γραμματέας.

Ο Ζακ Σιράκ ενημερώθηκε για τη δικαστική δίωξη, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στο Μαρόκο. Το περιβάλλον του δήλωσε ότι «είναι νηφάλιος και αποφασισμένος να προσέλθει στο δικαστήριο για να αποδείξει ότι κανένας από τους διορισμούς δεν ήταν παράνομος». Οι αναλυτές των ΜΜΕ εκτιμούν ότι η εισαγγελική αρχή του Παρισιού έχει δυνατότητα να ασκήσει έφεση επί της απόφασης της ανακρίτριας και να παραπέμψει την εξέταση της υπόθεσης στην ανακριτική αρχή σε προθεσμία ενός έτους.

Δεξιά και Αριστερά δεν επιθυμούσαν παραπομπή του πρώην προέδρου στο Πταισματοδικείο. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος UMP Ντομινίκ Παγέ, δήλωσε: «Λυπάμαι για την οδυνηρή δοκιμασία του πρώην προέδρου». Οι σοσιαλιστές εκτιμούν ότι «η έκβαση αυτή δεν είναι καλή για την εικόνα της Γαλλίας. Η δικαιοσύνη πρέπει να ασκήσει το ρόλο της, αλλά η δίκη ενός πρώην προέδρου αποσταθεροποιεί και αποδυναμώνει το προεδρικό αξίωμα.

Ο πολλαπλασιασμός δικαστικών υποθέσεων, όπως το Clearstream, το «Αγκολαγκέιτ» (καταδίκη του πρώην υπουργού Σαρλ Πασκουά για υπόθεση παράνομης πώλησης όπλων) και η παραπομπή του Σιράκ κρίνονται «όχι τυχαίες συγκυρίες» και ερμηνεύονται ως πυροδότηση «ενός μηχανισμού εξόντωσης του γκολισμού».

Ο Πράσινος Νοέλ Μαμέρ δήλωσε ότι «τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε αλλεπάλληλα επεισόδια ενός γουέστερν με μονομαχίες και ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε κλίκες στις πιο υψηλές βαθμίδες της εξουσίας. Αναλυτές του Τύπου επισημαίνουν ότι η δίκη τού Clearstream, αντί να βλάψει τον πρώην πρωθυπουργό Ντε Βιλπέν, τον ευνόησε πολιτικά τοποθετώντας τον στη θέση του κυριότερου ανταγωνιστή του Σαρκοζί στην κούρσα για την προεδρία, ενώ ο Σιράκ επωφελείται υψηλής δημοτικότητας 76%, τη στιγμή που η δημοτικότητα του Σαρκοζί έχει πέσει στο ναδίρ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αφγανιστάν
Νέα στρατηγική των ΗΠΑ για τους Ταλιμπάν: «Αν δεν μπορείς να τους νικήσεις, αγόρασέ τους...»
Γαλλία
Παραπομπή Σιράκ για κατάχρηση
Ρωσία
Ο Μεντβιέντεφ «αποκαθήλωσε» τον Στάλιν...
Συνέντευξη: αγιατολάχ Μοχάμεντ Αλί Τασκιρί
«Η μαντίλα είναι όπως το κράνος του μοτοσικλετιστή»
Τουρκία
Το «εμβόλιο» της καχυποψίας
Άλλες ειδήσεις
Ελα... τσολιά μου!