Έντυπη Έκδοση

Νέα στρατηγική των ΗΠΑ για τους Ταλιμπάν: «Αν δεν μπορείς να τους νικήσεις, αγόρασέ τους...»

«Αν δεν μπορείς να τους νικήσεις, αγόρασέ τους», προκύπτει ως μία από τις παραμέτρους της στρατηγικής Ομπάμα για τον πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν την έχει διατυπώσει ακόμα δημοσίως στο σύνολό της:

Στον ύψους 680 δισ. δολαρίων (460 δισ. ευρώ) αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2010, που υπέγραψε το βράδυ της Τετάρτης στο Λευκό Οίκο, περιέχεται κονδύλι 1,3 δισ. δολαρίων (879,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου) το οποίο τίθεται στη διάθεση των στρατιωτικών διοικητών στο Αφγανιστάν για να πληρώνουν, κατά την κρίση τους, όσους υποστηρικτές των Ταλιμπάν μπορέσουν να πείσουν έτσι να... αλλαξοπιστήσουν και να υποστηρίξουν την αμερικανική παρουσία στη χώρα.

Τα χρήματα εντάχθηκαν στο εγκεκριμένο από το Κογκρέσο «Πρόγραμμα Διοικητικής Ανταπόκρισης Αμεσης Ανάγκης» («Commander's Emergency Response Programme-CERP» που αρχικά είχε οριστεί να αφορά χρηματοδότηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και έργων υποδομής από τους Αμερικανούς διοικητές της ISAF. Ενθερμος υποστηρικτής του σχεδίου ο γερουσιαστής Καρλ Λέβιν, επικεφαλής της επιτροπής στρατιωτικών υποθέσεων του Κογκρέσου, αιτιολόγησε την επιλογή της εξαγοράς Ταλιμπάν ως εξής: «Αφγανοί ηγέτες και δικοί μας στρατιωτικοί λένε ότι οι κατά τόπους μαχητές των Ταλιμπάν κινητοποιούνται περισσότερο από την ανάγκη για μια δουλειά ή από πίστη προς τον εκάστοτε οπλαρχηγό που τους πληρώνει, παρά από ιδεολογία ή θρησκευτικό ζήλο». Με σκεπτικισμό, ωστόσο, αντιμετώπισαν το εγχείρημα αρκετοί αναλυτές στις ΗΠΑ. Οπως ο Νίκολας Σμιντλ, ειδικός για Αφγανιστάν και Πακιστάν, που σχολίασε στο CNN ότι «μπορείς να νοικιάσεις έναν Αφγανό, δεν μπορείς να τον αγοράσεις, όπως λέει παλιά αφγανική παροιμία», προσθέτοντας πως «εάν αυτό αποτελεί το θεμέλιο της στρατηγικής μας για να πάμε μπροστά, τότε είναι ιδιαιτέρως ασταθές».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αφγανιστάν
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αφγανιστάν
Νέα στρατηγική των ΗΠΑ για τους Ταλιμπάν: «Αν δεν μπορείς να τους νικήσεις, αγόρασέ τους...»
Γαλλία
Παραπομπή Σιράκ για κατάχρηση
Ρωσία
Ο Μεντβιέντεφ «αποκαθήλωσε» τον Στάλιν...
Συνέντευξη: αγιατολάχ Μοχάμεντ Αλί Τασκιρί
«Η μαντίλα είναι όπως το κράνος του μοτοσικλετιστή»
Τουρκία
Το «εμβόλιο» της καχυποψίας
Άλλες ειδήσεις
Ελα... τσολιά μου!