Έντυπη Έκδοση

Ορεξη για ανάγνωση μέσα από το Ιντερνετ

Σύμφωνα με έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας γύρω από τη σχέση των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες, που πραγματοποιήθηκε το 2008, το 88% των εφήβων μεταξύ 12 και 15 ετών και το 94% εκείνων μεταξύ 16 και 19 έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Για τις μικρότερες ηλικίες δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, αλλά είναι σίγουρο ότι τα κομπιούτερ βρίσκουν θέση σ' όλο και περισσότερα νοικοκυριά. Εξ ου και η πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου να στήσει τον ηλεκτρονικό κόμβο «Ο μικρός αναγνώστης», ώστε να «ξυπνήσει τη διάθεση των παιδιών για διάβασμα μιλώντας στη γλώσσα που τα γοητεύει» και να «διαλύσει την παγιωμένη αντίληψη ότι το βιβλίο είναι μόνο διδακτικό εργαλείο και συνεπώς ένα είδος εξαναγκασμού».

Φροντισμένο εικαστικά και με μεγάλη γκάμα θεματικών ενοτήτων, το www.mikrosanagnostis.gr άνοιξε τις πύλες τους στις 13 Σεπτεμβίου κι ώς το τέλος του ίδιου μήνα «είχε γύρω στις 25.000 επισκέψεις» σύμφωνα με τη Νόπη Χατζηγεωργίου από το ΕΚΕΒΙ. Στα περιεχόμενά του βρίσκει κανείς από πληροφορίες για τις νέες παιδικές εκδόσεις ή τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που αφορούν ηλικίες μεταξύ 6 και 12, μέχρι «φακέλους» για ένα συγκεκριμένο θέμα (π.χ. οικολογία) και εικαστικούς ή λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Κάθε μήνα, ένας δημιουργός θα συστήνεται στα παιδιά μέσα από βιντεσκοπημένες συνεντεύξεις και θα απαντά στις ερωτήσεις τους (η αρχή έγινε με τη Βάσω Ψαράκη και τον Οκτώβριο πήρε τη σκυτάλη ο Αντώνης Παπαθεοδούλου), ενώ στην ενότητα «Θα σου πω μια ιστορία», την ώρα που ακούγεται η φωνή του συγγραφέα, υπάρχει η δυνατότητα εικονικού ξεφυλλίσματος του βιβλίου του.

Ο «Μικρός Αναγνώστης» συγκαταλέγεται στα «εργαλεία» που προσφέρει το ΕΚΕΒΙ στους δασκάλους για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος της φιλαναγνωσίας. Τι άλλο προτείνει απ' τη μεριά του ώστε να περπατήσει ο θεσμός; Εγκαιρη κατάρτιση από τους δασκάλους του καταλόγου των βιβλίων που θα διαβαστούν στη διάρκεια της χρονιάς, δημιουργία ευχάριστων χώρων ανάγνωσης και ακρόασης (βλ. χαλιά, μαξιλάρια, ταμπλό με ζωγραφιές) και πάνω απ' όλα, τη δημιουργία βιβλιοθήκης σε κάθε σχολική μονάδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Παιδί
Πληροφορική και διαδίκτυο
Σχετικά θέματα: Παιδί & βιβλίο
Δεν διαβάζουν, δεν διαβάζουν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Τζίμης Πανούσης
«Ψωροκώσταινα τέλος. Τώρα Φορογιώργαινα»
Κινηματογράφος
Οταν ο Γούντι συνάντησε τον Μπέργκμαν
Ο βασιλιάς κι εγώ
Συνέντευξη: Στίβεν Ντορφ
Καλώς τον κακό
Συνέντευξη: Γ. Κωνσταντίνου & Μ. Κοντού
Ους ο Τζαβέλλας συνέζευξεν
Συνέντευξη: Μυρτώ Κοντονή
«Ολα πάνω μου ήταν λάθος»
Μουσική
Μπιγκ μπαντ στο Μέγαρο
Συνέντευξη: Ντανί Μπριγιάν
Φωνή από Μπριγιάν
Θέατρο
Μαχαίρι στα κρατικά θέατρα
Βιβλίο
Κάποτε στην Αμερική
Παιδί & βιβλίο
Δεν διαβάζουν, δεν διαβάζουν
Ορεξη για ανάγνωση μέσα από το Ιντερνετ
Συνέντευξη: Ιωάννα Καρυστιάνη
«Κάθε ακρότητα κρύβει μια αδικία»
Ιστορία
Μια επέτειος μας σώζει...
Αθήνα
Το έλος της μικρής μας πόλης
Μελέτη
Τα πορνό της Προϊστορίας
Φωτογραφία
Οδοιπορικό στην Κίνα
Επιστολή
Μια άλλη άποψη για τη Γυάρο