Έντυπη Έκδοση

ΣΟΪΜΠΛΕ: ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

«Η Ελλάδα θα δώσει κυριαρχία»

Τριπλό μήνυμα σε τράπεζες, Ελλάδα, αλλά και Ιρλανδία, Πορτογαλία, στέλνει με συνέντευξή του στο περιοδικό «Σπίγκελ» -που κυκλοφορεί σήμερα- ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ο,τι είναι καλό για την Ευρώπη, είναι καλό και για  τη Γερμανία», κατά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών «Ο,τι είναι καλό για την Ευρώπη, είναι καλό και για τη Γερμανία», κατά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Για τις τράπεζες κάνει λόγο και για υποχρεωτική συμμετοχή στο ελληνικό «κούρεμα», για την Ελλάδα αναφέρει πως πρέπει να δεχθεί περιορισμένη εθνική κυριαρχία, ενώ σε Ιρλανδούς και Πορτογάλους βάζει φρένο σε σκέψεις για «κούρεμα» του χρέους τους.

Ο Σόιμπλε, στη συνέντευξή του με τίτλο «Η Γερμανία δεν θέλει να ηγηθεί της Ευρώπης», εκτιμά πως η Ελλάδα στο μέλλον μπορεί και πάλι να γίνει ανταγωνιστική, έχει ωστόσο μπροστά της πολύ δρόμο και προσθέτει: «Είναι ξεκάθαρο ότι τα προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη, αλλά με τη βοήθεια της Ευρώπης».

Σε ερώτηση αν οι πιστωτές της Ελλάδας θα ανταποκριθούν στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους στο 50% εθελοντικά, απαντά: «Οι λεπτομέρειες πρέπει να τελειοποιηθούν σωστά. Οι ιδιώτες δεν πρέπει να παραβλέπουν ότι η εναλλακτική συμφωνία είναι η μη συμφωνία, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι ιδιώτες-πιστωτές. Πάντοτε δηλώναμε ότι προτιμάμε ένα εθελοντικό "κούρεμα" του χρέους. Και για το λόγο αυτό υπάρχει η δέσμευση του IIF. Εχουμε, όμως, δηλώσει ότι δεν αποκλείεται και ένας μη συναινετικός δρόμος».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σπεύδει με τη συνέντευξή του να βάλει φρένο σε οποιαδήποτε σχέδια για «κούρεμα» του χρέους Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα είναι μοναδική και ιδιαίτερη περίπτωση. Σε αντάλλαγμα για μεγαλύτερη βοήθεια από τα κράτη-μέλη, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα και να δεχθεί μια πολύ πιο στενή εποπτεία, μπορεί κανείς ακόμα να πει ότι προσωρινά θα εκχωρήσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας. Δεν πιστεύω ότι καμιά άλλη χώρα θα θέλει να της επιβληθούν τέτοια μέτρα, ακόμη και αν βρεθεί στην έσχατη ανάγκη».

Μαζί με τη Γαλλία

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά στην ερώτηση για το αν η Γερμανία οδεύει προς μια ευρωπαϊκή ηγεμονία, σημειώνοντας ότι: «Σαχλαμάρες. Ο,τι είναι καλό για την Ευρώπη, είναι καλό και για τη Γερμανία. Η Ευρώπη δεν μπορεί να οικοδομηθεί σύμφωνα με την αρχή της κηδεμονίας. Από εμάς, όμως, ως το μεγαλύτερο κράτος-μέλος, αναμένουν, σε στενή συνεργασία με τη Γαλλία, να αναλάβουμε καθοδηγητικές ενέργειες».

Η Ιταλία, το πρόβλημα

Εξάλλου, σε χθεσινή του συνέντευξη ο πρόεδρος της Κομέρτσμπανκ, Μάρτιν Μπλέσιν, υποστηρίζει πως «η ευρωζώνη απειλείται με κατάρρευση, αν δεν συμφωνηθεί κοινή δημοσιονομική πολιτική».

Οπως ο ίδιος ισχυρίζεται: «Δεν μπορεί να υπάρχει ένα μόνο νόμισμα και δεκαεπτά διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές. Χωρίς εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας αυτό δεν γίνεται».

Ο Μπλέσιν, όμως, τονίζει πως «το μεγάλο πρόβλημα της ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ιταλία. Και την Ιταλία δεν μπορούμε να τη σώσουμε ως ευρωζώνη».** *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ευρωζώνη
Σχετικά θέματα: Ευρωζώνη
«Σπίγκελ»: Η Μέρκελ, ηγεμών σε διχασμένη Ευρώπη
Για το ίδιο θέμα
Δεν αποκλείει νέο «κούρεμα» σύμβουλος του Σόιμπλε
Σόιμπλε: Μαραθώνιος η έξοδος από την κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνικό χρέος
Δρόμος στρωμένος με... γαϊδουράγκαθα
Ευρωζώνη
«Η Ελλάδα θα δώσει κυριαρχία»
«Σπίγκελ»: Η Μέρκελ, ηγεμών σε διχασμένη Ευρώπη
Βουλή
Πράσινη δοκιμασία και κυβέρνηση εθνικής ανάγκης
Δηλώσεις Μίκη Θεοδωράκη
«Οχι στο Ναι των υποταγμένων Ναι στο Οχι των γενναίων»
Επέτειος 28ης Οκτωβρίου
Ματαίωση για 1η φορά!
Μαύρες σημαίες και κεφαλή αριστερά
Κόκκινο πανί ή απόντες οι «επίσημοι»
Η αντιπολίτευση βλέπει οργή, η κυβέρνηση «μειοψηφίες»!
Οικονομική κρίση
Ακαδημαϊκοί ζητούν Οικουμενική
«Οχι στην Αυτοκρατορία του Χρήματος»
Νέα Δημοκρατία
«Ο μόνος δρόμος είναι οι κάλπες»
Κυπριακό
Χαμηλές προσδοκίες
Σοσιαλιστική Διεθνής
Σοσιαλιστική Διεθνής με φόντο την αγανάκτηση
Προεδρία της Δημοκρατίας
Γλέζος: Δεν έπρεπε να εκνευριστεί ο Πρόεδρος
ΚΚΕ
«Ζητούν συνεχώς μεγαλύτερες θυσίες»
ΣΥΝ
«Τα Ταμεία έπρεπε να μην κουρευτούν»
Δημοκρατική Αριστερά
«Ανάπτυξη όσο είναι καιρός»
ΣΥΡΙΖΑ
Στον Πρόεδρο σήμερα ο Τσίπρας
Άλλες ειδήσεις
Διαμαντίδης κατά ΣΥΡΙΖΑ