Έντυπη Έκδοση

Πράσινη δοκιμασία και κυβέρνηση εθνικής ανάγκης

Επειτα από ένα δεκαήμερο ανακωχής κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, λόγω των εξελίξεων στις συνόδους κορυφής με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, η αντιπαράθεση μεταξύ τους επανέρχεται δριμύτερη.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πιέζονται όσο ποτέ από την κοινωνία -οι εκδηλώσεις εις βάρος τους την 28η Οκτωβρίου είναι χαρακτηριστικές- επαναφέρουν στο προσκήνιο το αίτημά τους για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών από τον Γ. Παπανδρέου. Οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους βουλευτές που τη στηρίζουν θα δοκιμαστούν ακόμη περισσότερο μέχρι το τέλος του έτους, καθώς στη Βουλή θα γίνουν τέσσερις κρίσιμες ψηφοφορίες:

«Κούρεμα», ταξί και φόροι

* Για τον προϋπολογισμό του 2012.

* Για το φορολογικό νομοσχέδιο.

* Για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί και των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσεως. Το θέμα προκαλεί έντονες αντιδράσεις και όπως είναι γνωστό περισσότεροι από δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επιστολή τους έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα το ψηφίσουν αν δεν γίνουν αλλαγές υπέρ των ιδιοκτητών των ταξί.

* Για τη νέα δανειακή σύμβαση και την επικύρωση του «κουρέματος».

Απόψε ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις σε σχέση με το χρέος και ενδεχομένως να ακούσει και από τους βουλευτές τις διαμαρτυρίες τους. Αύριο θα ενημερώσει και την Ολομέλεια της Βουλής.

«Οχι πρόωρες»

Σύμφωνα με πληροφορίες απόψε ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να πει στους βουλευτές ότι το «κούρεμα» και γενικά η συμφωνία για το ελληνικό χρέος και τη νέα δανειακή σύμβαση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και απαλλαγής της από το βάρος του χρέους παρελθόντος, γι' αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας. Στο πλαίσιο αυτό θα τονίζει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για πρόωρες εκλογές κι αυτό γιατί, όπως πιστεύει, απαιτείται σε αυτή τη φάση εντατικοποίηση της δουλειάς της κυβέρνησης στους επόμενους μήνες, για να κλείσει και τυπικά η συμφωνία και να αρχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων. Επίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στην ένταση των τελευταίων ημερών και να επαναλάβει την άποψή του ότι όσα έγιναν στις παρελάσεις και ιδίως στη Θεσσαλονίκη αποτελούν «απόπειρα υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών».

«Οχι μόνοι μας»

Πάντως μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε αποφασιστεί αν θα μιλήσουν οι βουλευτές στην αποψινή συνεδρίαση ή αν μοναδικός ομιλητής θα είναι ο πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση οι απόψεις που διατυπώνονται στο εσωτερικό της Κ.Ο. είναι οι εξής:

- Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και γενικά η κυβερνητική παράταξη δεν μπορούν μόνοι τους να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης επικύρωσης της νέας δανειακής σύμβασης, της επικύρωσης του «κουρέματος» και της εφαρμογής ενός νέου προγράμματος λιτότητας που θα διαρκέσει πάνω από δέκα χρόνια, όσο θα χρειαστεί για να βγει η χώρα πάλι στις αγορές.

- Χρειάζεται ανάληψη πρωτοβουλίας από τον πρωθυπουργό για κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, που έπειτα από χρονικό διάστημα ενός έτους θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
«Κούρεμα» και πολιτικές εξελίξεις στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνικό χρέος
Δρόμος στρωμένος με... γαϊδουράγκαθα
Ευρωζώνη
«Η Ελλάδα θα δώσει κυριαρχία»
«Σπίγκελ»: Η Μέρκελ, ηγεμών σε διχασμένη Ευρώπη
Βουλή
Πράσινη δοκιμασία και κυβέρνηση εθνικής ανάγκης
Δηλώσεις Μίκη Θεοδωράκη
«Οχι στο Ναι των υποταγμένων Ναι στο Οχι των γενναίων»
Επέτειος 28ης Οκτωβρίου
Ματαίωση για 1η φορά!
Μαύρες σημαίες και κεφαλή αριστερά
Κόκκινο πανί ή απόντες οι «επίσημοι»
Η αντιπολίτευση βλέπει οργή, η κυβέρνηση «μειοψηφίες»!
Οικονομική κρίση
Ακαδημαϊκοί ζητούν Οικουμενική
«Οχι στην Αυτοκρατορία του Χρήματος»
Νέα Δημοκρατία
«Ο μόνος δρόμος είναι οι κάλπες»
Κυπριακό
Χαμηλές προσδοκίες
Σοσιαλιστική Διεθνής
Σοσιαλιστική Διεθνής με φόντο την αγανάκτηση
Προεδρία της Δημοκρατίας
Γλέζος: Δεν έπρεπε να εκνευριστεί ο Πρόεδρος
ΚΚΕ
«Ζητούν συνεχώς μεγαλύτερες θυσίες»
ΣΥΝ
«Τα Ταμεία έπρεπε να μην κουρευτούν»
Δημοκρατική Αριστερά
«Ανάπτυξη όσο είναι καιρός»
ΣΥΡΙΖΑ
Στον Πρόεδρο σήμερα ο Τσίπρας
Άλλες ειδήσεις
Διαμαντίδης κατά ΣΥΡΙΖΑ