Έντυπη Έκδοση

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΥΒΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ματαίωση για 1η φορά!

Για πρώτη φορά ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη και η ματαίωση έγινε μετά την κατάληψη της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου από πολίτες, που διαμαρτύρονταν εναντίον της κυβέρνησης, και την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του υπουργού Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη.

Αποχώρησε ο Κάρολος Παπούλιας Αποχώρησε ο Κάρολος Παπούλιας Στην εξέδρα των επισήμων δεν πήγε κανείς από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ήταν μόνο οι βουλευτές Γιάννης Ιωαννίδης, Σταύρος Καλαφάτης (Ν.Δ.), Αγγελος Κολοκοτρώνης (ΛΑΟΣ) και Γιάννης Δημαράς (Αρμα Πολιτών).

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο χώρο της παρέλασης είχαν προαναγγελθεί από τις προηγούμενες μέρες και τα τελευταία χρόνια αποτελούσαν το σκηνικό που συμπλήρωνε το γεγονός της παρέλασης. Στις 10 το πρωί της Παρασκευής, μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της παρέλασης, άρχισαν να καταφτάνουν οι «Αγανακτισμένοι», με πανό, μπροστά από την εκκλησία Κυρίλλου και Μεθοδίου, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Τάσος Κουράκης, εκπαιδευτικοί και μέλη σωματείων, επίσης με πανό, στο απέναντι πεζοδρόμιο. Επιασαν θέσεις εκτός του δρόμου, η Αστυνομία τοποθέτησε μεταλλικά κιγκλιδώματα και από τις 10.30, που άρχισαν οι αφίξεις επισήμων, φώναζαν συνθήματα.

Από την άλλη πλευρά της λεωφόρου, προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» εμφανίστηκαν άτομα προσκείμενα σε εθνικιστικές οργανώσεις, η Αστυνομία τούς περιόρισε στα πεζοδρόμια με τη χρήση μεταλλικών κιγκλιδωμάτων και τότε κάποιοι από αυτούς άρχισαν να διαμαρτύρονται εκστομίζοντας χυδαία συνθήματα εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, πριν ακόμη φτάσει στο χώρο.

Λίγα λεπτά πριν από την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας οπαδοί του Ηρακλή προσέγγισαν στο σημείο που βρίσκονταν οι «Αγανακτισμένοι» και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

Οταν έφτασε η πομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας κατευθύνθηκε στην εξέδρα των επισήμων και τότε, σχεδόν ταυτόχρονα, πολίτες και από τις δύο πλευρές -ανατολικά, δυτικά- κατέλαβαν το οδόστρωμα και άρχισαν μικροσυγκρούσεις με δυνάμεις της Αστυνομίας, η οποία χρησιμοποίησε δύο κλούβες προκειμένου να μην επιτρέψει στους διαδηλωτές μπροστά από την εκκλησία Κυρίλλου και Μεθοδίου να πλησιάσουν στην εξέδρα. Εκεί κάποιοι εκτόξευσαν γιαούρτια εναντίον των αστυνομικών και έκαψαν σημαίες της Ε.Ε. και της Γερμανίας. Από την άλλη πλευρά ενίσχυσε απλώς την παρουσία των αστυνομικών που έκαναν φράγμα με τα σώματά τους. Πέρα από τους διαδηλωτές, στο δρόμο βρέθηκε το πλήθος των πολιτών που είχαν πάει να παρακολουθήσουν την παρέλαση και όλοι μαζί έγιναν ένα.

Αμέσως στην εξέδρα των επισήμων άρχισαν οι διαβουλεύσεις του Κ. Παπούλια και του Π. Μπεγλίτη με την ηγεσία της Αστυνομίας για το αν υπήρχε τρόπος να ανοίξει ο δρόμος και να γίνει η παρέλαση. Στο μεταξύ, τα άτομα που έβριζαν χυδαία τον Κ. Παπούλια συνέχισαν ενώπιον του. Με τηλεβόα τον αποκάλεσαν «μασόνο» και «προδότη», προκαλώντας του οργή και λύπη. Είκοσι λεπτά από όταν έκλεισε ο δρόμος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν θέλει να αποχωρήσει, αλλά αναγκάζεται γιατί ορισμένοι ήθελαν να ματαιωθεί η παρέλαση.

Μετά την αποχώρηση των επισήμων, διαδηλωτές ανέβηκαν στην εξέδρα και ορισμένα πεζοπόρα πολιτικά τμήματα πέρασαν από μπροστά και χειροκροτήθηκαν.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης έκανε λόγο για ξέσπασμα του κόσμου. Είπε ότι ο στόχος των διαδηλωτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν να καταλάβουν το οδόστρωμα ώστε να μη γίνει η παρέλαση, αλλά ενώθηκαν με τον κόσμο που βγήκε στο δρόμο.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων: «Πριν από την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, οργανωμένες ομάδες ατόμων, που πρόσκεινται η μία σε πολιτικό κόμμα και οι λοιπές σε κοινωνικούς, αθλητικούς και εθνικιστικούς χώρους, είχαν συγκεντρωθεί ανάμεσα στο πλήθος των θεατών της παρέλασης. Αμέσως μετά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οργανωμένες αυτές ομάδες ατόμων, λειτουργώντας αιφνιδιαστικά, απέρριψαν βίαια τα κιγκλιδώματα, απώθησαν τις αστυνομικές δυνάμεις και μετακινήθηκαν στο οδόστρωμα. Ταυτόχρονα, στο οδόστρωμα μετακινήθηκαν και αρκετές χιλιάδες λαού, ακολουθώντας τις προσκλήσεις και προτροπές τους να καταλάβουν το χώρο που θα πραγματοποιούνταν η παρέλαση των τμημάτων». *

Η δήλωση του Προέδρου

Με βουρκωμένα μάτια ο Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε λύπη για τους υβριστές του και σημείωσε: «Λυπάμαι. Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπής τους. Και είναι και νέοι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονώ ήμουν αντάρτης και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς.

 Μη μου λένε τώρα "Παπούλια προδότη". Ποιος είναι "Παπούλια προδότη"; Να ντρέπονται». Είπε, ακόμα, ότι οι υβριστές του είναι μια μικρή απαράδεκτη μειοψηφία που αμαύρωσε την ημέρα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην απόφαση της συνόδου της Ε.Ε. και τόνισε πως έχει χρήσιμα στοιχεία, τα οποία πρέπει να εκμεταλλευθούμε. «Να συστρατευθούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από δουλείες και επιταγές τρίτων και να καθαρίσουμε το σπίτι μας και να παραδώσουμε το σπίτι μας, στα παιδιά μας καθαρό και αλώβητο. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πού πάει, γι' αυτό και δέχεται όλες αυτές τις πιέσεις και όλα αυτά τα μέτρα που είναι σε βάρος των ασθενέστερων και των αδύνατων. Πιστεύει ότι μια μέρα θα ξημερώσει καλύτερη», επισήμανε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Σχετικά θέματα: Επέτειος 28ης Οκτωβρίου
Μαύρες σημαίες και κεφαλή αριστερά
Κόκκινο πανί ή απόντες οι «επίσημοι»
Η αντιπολίτευση βλέπει οργή, η κυβέρνηση «μειοψηφίες»!
Για το ίδιο θέμα
«Οχι στο Ναι των υποταγμένων Ναι στο Οχι των γενναίων»
Η αντιπολίτευση βλέπει οργή, η κυβέρνηση «μειοψηφίες»!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνικό χρέος
Δρόμος στρωμένος με... γαϊδουράγκαθα
Ευρωζώνη
«Η Ελλάδα θα δώσει κυριαρχία»
«Σπίγκελ»: Η Μέρκελ, ηγεμών σε διχασμένη Ευρώπη
Βουλή
Πράσινη δοκιμασία και κυβέρνηση εθνικής ανάγκης
Δηλώσεις Μίκη Θεοδωράκη
«Οχι στο Ναι των υποταγμένων Ναι στο Οχι των γενναίων»
Επέτειος 28ης Οκτωβρίου
Ματαίωση για 1η φορά!
Μαύρες σημαίες και κεφαλή αριστερά
Κόκκινο πανί ή απόντες οι «επίσημοι»
Η αντιπολίτευση βλέπει οργή, η κυβέρνηση «μειοψηφίες»!
Οικονομική κρίση
Ακαδημαϊκοί ζητούν Οικουμενική
«Οχι στην Αυτοκρατορία του Χρήματος»
Νέα Δημοκρατία
«Ο μόνος δρόμος είναι οι κάλπες»
Κυπριακό
Χαμηλές προσδοκίες
Σοσιαλιστική Διεθνής
Σοσιαλιστική Διεθνής με φόντο την αγανάκτηση
Προεδρία της Δημοκρατίας
Γλέζος: Δεν έπρεπε να εκνευριστεί ο Πρόεδρος
ΚΚΕ
«Ζητούν συνεχώς μεγαλύτερες θυσίες»
ΣΥΝ
«Τα Ταμεία έπρεπε να μην κουρευτούν»
Δημοκρατική Αριστερά
«Ανάπτυξη όσο είναι καιρός»
ΣΥΡΙΖΑ
Στον Πρόεδρο σήμερα ο Τσίπρας
Άλλες ειδήσεις
Διαμαντίδης κατά ΣΥΡΙΖΑ