Έντυπη Έκδοση

Μαύρες σημαίες και κεφαλή αριστερά

Με τις ασπίδες τους όχι παρά πόδας, αλλά σηκωμένες και έτοιμες να αποκρούσουν διαδηλωτές στέκονταν οι άντρες των ΜΑΤ το πρωί της 28ης Οκτωβρίου στο Σύνταγμα, στη μαθητική παρέλαση για την 71η επέτειο του «ΟΧΙ».

Οι μετανάστες, ακολουθώντας την τάση της ημέρας, πουλούσαν μικρές πλαστικές ελληνικές σημαίες. Το μαύρο όμως χρώμα ήταν που φορέθηκε παραπάνω. Οι μαύρες σημαίες που κρατούσε αρκετός κόσμος, οι μαύρες κορδέλες που είχαν κρεμάσει οι μουσικοί του Δήμου Αθηναίων και τα μαύρα μαντίλια που σήκωσαν μπροστά από τις εξέδρες των επισήμων ορισμένοι μαθητές.

Από νωρίς, η πρόσβαση στο πεζοδρόμιο στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος, μπροστά δηλαδή από τη Βουλή και τις εξέδρες των επισήμων, ήταν και επισήμως απαγορευμένη για τον κόσμο.

Μπροστά, αριστερά και δεξιά από τον συγκεντρωμένο κόσμο, που είχε κολλήσει στα κιγκλιδώματα, υπήρχαν διμοιρίες των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ.

Και οι μαθητές παρήλαυναν. Οι διμοιρίτες σήκωναν το χέρι και ο κόσμος πίσω από τα κιγκλιδώματα αγωνιούσε. «Θα κοιτάξουν προς την εξέδρα των επισήμων ή θα γυρίσουν το κεφάλι από την άλλη;», ήταν το ερώτημα που απασχολούσε όλους κάθε φορά που περνούσε κάποιο σχολείο. Οσοι πάλι ήταν κοντά και έβλεπαν, είχαν επιφορτιστεί με το να ενημερώνουν τους πίσω. «Δεν βλέπω ακόμη. Τώρα περνάνε, τώρα, μισό, ναι, δεν κοίταξαν, γύρισαν απ' την άλλη, ναι ναι!!!» φώναζαν σαν να είχε βάλει γκολ η ομάδα τους. Οι συγκεντρωμένοι τότε ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα, ακόμη και αυτοί που δεν έβλεπαν. Τα πρώτα συνθήματα προς τους μαθητές, κομμένα και ραμμένα για την περίσταση, δεν άργησαν. «Στρίψτε το κεφάλι αριστερά, δείξτε το δρόμο για τη λευτεριά» τους φώναζε μαζικά ο κόσμος, καλώντας τους έτσι να μην κοιτάξουν προς τα δεξιά, που ήταν η εξέδρα των επισήμων. Ωστόσο, δεν έλειψαν τα ιδιαίτερα υβριστικά συνθήματα προς το πρόσωπο της υπουργού Παιδείας, Αννας Διαμαντοπούλου.

Οι μαθητές, πάλι, του 19ου Γενικού Λυκείου Αθηνών, ύψωσαν τις γροθιές τους κρατώντας μαύρα μαντίλια, κοιτώντας και αυτοί χαμηλά κάτω. Μόλις και το τελευταίο σχολείο πέρασε, ο κόσμος προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό. Τα σπρωξίματα με τις δυνάμεις των ΜΑΤ διήρκεσαν μέχρις ότου φύγουν οι επίσημοι από τις εξέδρες τους. Μετά ο κόσμος συγκεντρώθηκε μπροστά από τη Βουλή φωνάζοντας, μαζικά και ρυθμικά, «ΟΧΙ», «Κλέφτες». Μέσα στην πλατεία, λίγες δεκάδες μέλη της Χρυσής Αυγής, φωνάζοντας «αυτή η γη δεν σας ανήκει», είχαν αρχίσει να κυνηγάνε και να χτυπάνε ανελέητα τους μετανάστες. Υπό τη γενικευμένη κατακραυγή του κόσμου και την επέμβαση των ΜΑΤ, τελικά αποχώρησαν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Σχετικά θέματα: Επέτειος 28ης Οκτωβρίου
Ματαίωση για 1η φορά!
Κόκκινο πανί ή απόντες οι «επίσημοι»
Η αντιπολίτευση βλέπει οργή, η κυβέρνηση «μειοψηφίες»!
Για το ίδιο θέμα
Η αντιπολίτευση βλέπει οργή, η κυβέρνηση «μειοψηφίες»!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνικό χρέος
Δρόμος στρωμένος με... γαϊδουράγκαθα
Ευρωζώνη
«Η Ελλάδα θα δώσει κυριαρχία»
«Σπίγκελ»: Η Μέρκελ, ηγεμών σε διχασμένη Ευρώπη
Βουλή
Πράσινη δοκιμασία και κυβέρνηση εθνικής ανάγκης
Δηλώσεις Μίκη Θεοδωράκη
«Οχι στο Ναι των υποταγμένων Ναι στο Οχι των γενναίων»
Επέτειος 28ης Οκτωβρίου
Ματαίωση για 1η φορά!
Μαύρες σημαίες και κεφαλή αριστερά
Κόκκινο πανί ή απόντες οι «επίσημοι»
Η αντιπολίτευση βλέπει οργή, η κυβέρνηση «μειοψηφίες»!
Οικονομική κρίση
Ακαδημαϊκοί ζητούν Οικουμενική
«Οχι στην Αυτοκρατορία του Χρήματος»
Νέα Δημοκρατία
«Ο μόνος δρόμος είναι οι κάλπες»
Κυπριακό
Χαμηλές προσδοκίες
Σοσιαλιστική Διεθνής
Σοσιαλιστική Διεθνής με φόντο την αγανάκτηση
Προεδρία της Δημοκρατίας
Γλέζος: Δεν έπρεπε να εκνευριστεί ο Πρόεδρος
ΚΚΕ
«Ζητούν συνεχώς μεγαλύτερες θυσίες»
ΣΥΝ
«Τα Ταμεία έπρεπε να μην κουρευτούν»
Δημοκρατική Αριστερά
«Ανάπτυξη όσο είναι καιρός»
ΣΥΡΙΖΑ
Στον Πρόεδρο σήμερα ο Τσίπρας
Άλλες ειδήσεις
Διαμαντίδης κατά ΣΥΡΙΖΑ