Έντυπη Έκδοση

ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η αντιπολίτευση βλέπει οργή, η κυβέρνηση «μειοψηφίες»!

Διαφορετικές ήταν οι προσεγγίσεις και οι αντιδράσεις των κομμάτων για τα γεγονότα της Παρασκευής, με κοινό γνώμονα πάντως στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης μία λέξη: «διχασμός».

Για δεκαετίες οι μαθητές απέδιδαν τιμή, με μια στροφή της κεφαλής δεξιά. Στις 28/10/2011 πολλοί απαξίωσαν τις Αρχές (φωτ. από Λάρισα) με μια αντίθετη κίνηση Για δεκαετίες οι μαθητές απέδιδαν τιμή, με μια στροφή της κεφαλής δεξιά. Στις 28/10/2011 πολλοί απαξίωσαν τις Αρχές (φωτ. από Λάρισα) με μια αντίθετη κίνηση Σύσσωμη η αντιπολίτευση διείδε την αυξανόμενη λαϊκή οργή και τις εκρήξεις που αυτή συνεπάγεται, αλλά το ιδεολογικό πρίσμα του κάθε κόμματος προσδιορίζει και το ύφος των ανακοινώσεών του. Τα γεγονότα πυροδότησαν και οξεία αντιπαράθεση (σ.σ. ως συνήθως) μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, αφού το ΠΑΣΟΚ φωτογράφισε το συγκεκριμένο κόμμα ως τον υποκινητή των εκδηλώσεων.

Και η μεν κυβέρνηση, αντί της λαϊκής οργής, είδε στις αντιδράσεις «μειοψηφίες», «οι οποίες με διχαστικές συμπεριφορές προσβάλλουν τους εθνικούς αγώνες και υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς» (κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος). Το στίγμα άλλωστε, από το βήμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έδωσε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα «απόπειρα εκτροπής από τους δημοκρατικούς θεσμούς». Κάτι που επανέλαβε και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κάρολο Παπούλια, μετά την αποχώρηση του τελευταίου από τη συμπρωτεύουσα.

Τόσο ο υπουργός Επικρατείας όσο και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος επετέθησαν εμμέσως πλην σαφώς στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης.

Ο Ηλ. Μόσιαλος μιλώντας για «λίγους που καλύπτουν και παρακινούν με μισόλογα και ιδεολογίες τέτοιου είδους συμπεριφορές και θα πρέπει να ντρέπονται».

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος κάνοντας λόγο για εκείνους που «ύψωσαν τις μικρές κομματικές και συνδικαλιστικές τους σημαίες και δεν εκφράζουν -γιατί ούτε το μπορούν ούτε το θέλουν- το πραγματικό φρόνημα και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού».

«Μόνον οι εχθροί μας θα μας ήθελαν σήμερα διχασμένους», κατέληγε η δήλωση του Αντ. Σαμαρά, καταδικάζοντας πάντως και την κυβέρνηση και τους αντιδρώντες. Την κυβέρνηση γιατί «παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε». Αλλά και τους διαδηλωτές γιατί «σε μια στιγμή που η χώρα μετράει τις πληγές της, δεν θα έπρεπε να μπερδεύουν τα εθνικά μας σύμβολα και την ελληνική Ιστορία με μια καταστροφική κυβέρνηση. Είναι ένας ολέθριος τρόπος αντίδρασης σε μια ολέθρια πολιτική».

«Στις παρελάσεις, τόσο στις κεντρικές σε όλες τις πόλεις όσο και σε αυτές που έγιναν στις λαϊκές συνοικίες, καταδείχτηκε πόσο μεγάλη είναι η λαϊκή οργή και αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ. Για τον Περισσό «είναι δευτερεύον ζήτημα αν έγινε ή δεν έγινε η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στο δράμα που ζει ο λαός». «Είναι αναφαίρετο δικαίωμά του», προσθέτει, «να διαδηλώνει την αντίθεσή του και να παλεύει με όρους μαζικού κινήματος». Αλλά είναι και «καθήκον του λαού να επαγρυπνεί και να παραμερίζει από το δρόμο του κάθε είδους προβοκάτσια, που επιτρέπει στην κυβέρνηση και τις συμβιβασμένες δυνάμεις να διασπούν και να συκοφαντούν το λαϊκό κίνημα».

Ο ΛΑΟΣ δεν μπήκε στη διαδικασία να διαγνώσει τα αίτια των αντιδράσεων. Ζητήσε την παραίτηση Παπουτσή, κάλεσε την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο έθνος», είδε τους «αριστεριστές» πίσω από «σχέδιο ανατροπής του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος» και δήλωσε, εν τέλει, ότι «θα προστατεύσει με όλες του τις δυνάμεις τη χώρα από την προσπάθεια κάποιων να τη ρίξουν στο χάος».

Ευρισκόμενος στο επίκεντρο των επιθέσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε δύο ανακοινώσεις. Την Παρασκευή, ανήμερα των γεγονότων, στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου αναφερόταν ότι «η μετατροπή τελικά της παρέλασης σε μια αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση ιερής αγανάκτησης και οργής είναι αντάξια των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας για εθνική αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία», επικροτώντας προφανώς έτσι τις αντιδράσεις.

Κι ενώ στην αρχική ανακοίνωση δεν γινόταν καμία αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ανακοίνωση το Σάββατο 29 Οκτωβρίου διευκρινιζόταν ότι «δεν μας εκφράζουν και δεν θα υιοθετούμε τις αποδοκιμασίες απέναντι στο πρόσωπο και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος πρέπει να αποτελεί σύμβολο ενότητας του λαού και εγγυητή της πιστής εφαρμογής του Συντάγματος και της λειτουργίας του πολιτεύματος». Ευκαιρίας δοθείσης πάντως, το κόμμα επανέλαβε και το πάγιο αίτημά του για τη διενέργεια εκλογών.

Λακωνική και επικριτική των διαδηλωτών η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. Ντόρα Μπακογιάννη παρέφρασε τον Καβάφη: «Αν δεν μπορείς να τιμήσεις τη χώρα σου, τούτο τουλάχιστον κάνε, μην την ξεφτιλίζεις».

Αντιθέτως, ο πρόεδρος του Αρματος Πολιτών, Γ. Δημαράς, χαρακτήρισε τα γεγονότα «προμήνυμα δυσάρεστων εξελίξεων». Ως αίτιο δε των γεγονότων βλέπει τη λαϊκή αποδοκιμασία στις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές της κυβέρνησης.

Τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά χαρακτηρίζει δικαιολογημένη την αγανάκτηση των πολιτών, αλλά διαφορετικό να εμποδίζεται η παρέλαση, η οποία αναφέρεται στην τιμή και τη μνήμη του αντιφασιστικού αγώνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Σχετικά θέματα: Επέτειος 28ης Οκτωβρίου
Ματαίωση για 1η φορά!
Μαύρες σημαίες και κεφαλή αριστερά
Κόκκινο πανί ή απόντες οι «επίσημοι»
Για το ίδιο θέμα
«Οχι στο Ναι των υποταγμένων Ναι στο Οχι των γενναίων»
Ματαίωση για 1η φορά!
Μαύρες σημαίες και κεφαλή αριστερά
Κόκκινο πανί ή απόντες οι «επίσημοι»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνικό χρέος
Δρόμος στρωμένος με... γαϊδουράγκαθα
Ευρωζώνη
«Η Ελλάδα θα δώσει κυριαρχία»
«Σπίγκελ»: Η Μέρκελ, ηγεμών σε διχασμένη Ευρώπη
Βουλή
Πράσινη δοκιμασία και κυβέρνηση εθνικής ανάγκης
Δηλώσεις Μίκη Θεοδωράκη
«Οχι στο Ναι των υποταγμένων Ναι στο Οχι των γενναίων»
Επέτειος 28ης Οκτωβρίου
Ματαίωση για 1η φορά!
Μαύρες σημαίες και κεφαλή αριστερά
Κόκκινο πανί ή απόντες οι «επίσημοι»
Η αντιπολίτευση βλέπει οργή, η κυβέρνηση «μειοψηφίες»!
Οικονομική κρίση
Ακαδημαϊκοί ζητούν Οικουμενική
«Οχι στην Αυτοκρατορία του Χρήματος»
Νέα Δημοκρατία
«Ο μόνος δρόμος είναι οι κάλπες»
Κυπριακό
Χαμηλές προσδοκίες
Σοσιαλιστική Διεθνής
Σοσιαλιστική Διεθνής με φόντο την αγανάκτηση
Προεδρία της Δημοκρατίας
Γλέζος: Δεν έπρεπε να εκνευριστεί ο Πρόεδρος
ΚΚΕ
«Ζητούν συνεχώς μεγαλύτερες θυσίες»
ΣΥΝ
«Τα Ταμεία έπρεπε να μην κουρευτούν»
Δημοκρατική Αριστερά
«Ανάπτυξη όσο είναι καιρός»
ΣΥΡΙΖΑ
Στον Πρόεδρο σήμερα ο Τσίπρας
Άλλες ειδήσεις
Διαμαντίδης κατά ΣΥΡΙΖΑ