Έντυπη Έκδοση

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΗ ΕΠΑΥΛΗ

Χαμηλές προσδοκίες

Με χαμηλές προσδοκίες για την κατάληξη συμφωνίας σε σημαντικές πτυχές (εδαφικό, περιουσιακό) του Κυπριακού ξεκίνησε χθες στο Λονγκ Αϊλαντ η νέα τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό, με τα Ηνωμένα Εθνη να επιχειρούν να ρίξουν στο τραπέζι «γεφυρωτικές» προτάσεις και να προσπαθούν να διατηρήσουν το μομέντουμ της διαδικασίας για τους επόμενους 6 μήνες.

Χριστόφιας, Μπαν Κι Μουν και Ερογλου, χθες στην έπαυλη Χριστόφιας, Μπαν Κι Μουν και Ερογλου, χθες στην έπαυλη Ενδεικτικό του απαισιόδοξου κλίματος που κυριαρχει είναι ότι άλλαξε την τελευταία στιγμή η διαδικασία και στο μεγαλύτερο μέρος τους οι διήμερες συνομιλίες θα γίνουν εκ του σύνεγγυς, ενώ η δήλωση -με την οποία θα έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές- θα γίνει τελικά το πρωί της Τρίτης, χωρίς να αποκλείεται ότι δεν θα κάνει αυτοπροσώπως ο γ.γ του ΟΗΕ, αλλά να εκδοθεί γραπτώς. Στην ατζέντα της τριμερούς περιλαμβάνονται τα κεφάλαια της διακυβέρνησης,το περιουσιακό, το εδαφικό και το κεφάλαιο της ιθαγένειας. Ο Κύπριος πρόεδρος Δημ. Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντ. Ερογλου θα συνομιλούν απ' ευθείας μόνο παρουσία του Μπαν Κι Μουν, ο οποίος, αφού αποχώρησε στις 11 το πρωί της πρώτης ημέρας, θα επιστρέψει στο Λονγκ Αϊλαντ σήμερα στις 3 το απόγευμα και θα φύγει μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, στις 10 το βράδυ της Δευτέρας.

Η τριμερής συνάντηση λαμβάνει χώρα στην έπαυλη Greentree του Μανχάσετ στο Λονγκ Αϊλαντ. Πρόκειται για ένα απομονωμένο συγκρότημα που αποτελείται από δύο μεγάλες πολυτελείς επαύλεις, περιτριγυρισμένες από δάσος, οι οποίες στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν από τα Ηνωμένα Εθνη για τις διαπραγματεύσεις στο θέμα της Δυτικής Σαχάρας. Η τοποθεσία ήταν μια ιδέα του γ.γ. του ΟΗΕ, με το σκεπτικό ότι σε ένα απομονωμένο περιβάλλον και υπό την πίεση των Ηνωμένων Εθνών, οι Χριστόφιας-Ερογλου θα μπορούν ενδεχομένως να καταλήξουν σε περισσότερες συγκλίσεις. Στόχος του Μπαν Κι Μουν είναι να σφραγίσει με την παρουσία του το κλείσιμο των εύκολων κεφαλαίων και διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη η κατάθεση στο τραπέζι των συνομιλιών μιας πρότασης-έκπληξη ή γεφυρωτικων προτάσεων για την άρση των αδιεξόδων.

Ομως, η δήλωση του προέδρου Χριστόφια την περασμένη Παρασκευή, μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, ότι «δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία με την Τουρκία για το Κυπριακό» και ότι ελπίζει πως «ο γ.γ. του ΟΗΕ θα έχει τη σωστή πληροφόρηση από τους συμβούλους του και βεβαίως και τη σωστή εκτίμηση της κατάστασης», κατέβασαν εξαρχής τον πήχυ των προσδοκιών για το αποτέλεσμα της τριμερούς.

Τουρκοκύπριοι

Ακόμη και η τουρκοκυπριακή πλευρά προεξοφλούσε την αποτυχία της τριμερούς, καθώς ο Ντερβίς Ερογλου σε συνομιλία του με δημοσιογράφους επιβεβαίωνε ότι «δεν θα πρέπει να αναμένουμε να συμβεί κάτι μαγικό στη Νέα Υόρκη». Σε αντίθεση με τις τρεις προηγούμενες συναντήσεις, οι Τουρκοκύπριοι δεν μιλούν για «προτάσεις-έκπληξη» ή ότι η συνάντηση της Νέας Υόρκης θα πρέπει να είναι το τέλος του δρόμου, με επόμενες κινήσεις είτε τη διεθνή διάσκεψη είτε την κήρυξη αδιεξόδου από τον ΟΗΕ. Ολα συγκλίνουν στο ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ και οι συνεργάτες του έχουν πάρει το πράσινο φως από την Αγκυρα για τη συνέχιση της διαδικασίας. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Ερογλου θα εγείρει το θέμα των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο, κάτι που ο πρόεδρος Χριστόφιας θεωρεί ότι είναι εκτός της ατζέντας των συνομιλιών.

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην έδρα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχη του Μπαν Κι Μουν, του βοηθού γενικού γραμματέα, αρμοδίου για Πολιτικές Υποθέσεις, Λιν Πάσκο, και του ειδικού συμβούλου Αλεξάντερ Ντάουνερ, όπου έγινε εκτενής ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Στη συνάντηση αυτή ετοιμάστηκε και το σχέδιο του κειμένου της δήλωσης, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση και στις δύο πλευρές. Στο κείμενο, ανάλογα με την έκβαση των συνομιλιών, θα ξεκαθαρίζονται και οι στόχοι που θέτουν τα Ηνωμένα Εθνη για τη συνάντηση στην έπαυλη Greentree το επόμενο εξάμηνο. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνικό χρέος
Δρόμος στρωμένος με... γαϊδουράγκαθα
Ευρωζώνη
«Η Ελλάδα θα δώσει κυριαρχία»
«Σπίγκελ»: Η Μέρκελ, ηγεμών σε διχασμένη Ευρώπη
Βουλή
Πράσινη δοκιμασία και κυβέρνηση εθνικής ανάγκης
Δηλώσεις Μίκη Θεοδωράκη
«Οχι στο Ναι των υποταγμένων Ναι στο Οχι των γενναίων»
Επέτειος 28ης Οκτωβρίου
Ματαίωση για 1η φορά!
Μαύρες σημαίες και κεφαλή αριστερά
Κόκκινο πανί ή απόντες οι «επίσημοι»
Η αντιπολίτευση βλέπει οργή, η κυβέρνηση «μειοψηφίες»!
Οικονομική κρίση
Ακαδημαϊκοί ζητούν Οικουμενική
«Οχι στην Αυτοκρατορία του Χρήματος»
Νέα Δημοκρατία
«Ο μόνος δρόμος είναι οι κάλπες»
Κυπριακό
Χαμηλές προσδοκίες
Σοσιαλιστική Διεθνής
Σοσιαλιστική Διεθνής με φόντο την αγανάκτηση
Προεδρία της Δημοκρατίας
Γλέζος: Δεν έπρεπε να εκνευριστεί ο Πρόεδρος
ΚΚΕ
«Ζητούν συνεχώς μεγαλύτερες θυσίες»
ΣΥΝ
«Τα Ταμεία έπρεπε να μην κουρευτούν»
Δημοκρατική Αριστερά
«Ανάπτυξη όσο είναι καιρός»
ΣΥΡΙΖΑ
Στον Πρόεδρο σήμερα ο Τσίπρας
Άλλες ειδήσεις
Διαμαντίδης κατά ΣΥΡΙΖΑ