Έντυπη Έκδοση

Πώς θα σωθεί η χώρα

ΤΑ παραθυράτα ΜΜΕ μπορεί να παριστάνουν ακόμη πως δεν καταλαβαίνουν τι στ' αλήθεια συμβαίνει εδωχάμου, ωστόσο και για τον πιο σκράπα πρωτοετή φοιτητή της ψυχοκοινωνιολογίας είναι οφθαλμοφανές: η χώρα οδηγείται με γεωμετρική πρόοδο σε αιματοχυσία.

Σε ακήρυχτους κι ασύμμετρους εμφύλιους πολέμους. Σε όλο και βαθύτερη ύφεση, κατάρρευση των επιχειρήσεων, φυγή όσων κεφαλαίων έχουν απομείνει στο εξωτερικό, κοινωνική στάση πληρωμών, δραματική μείωση των δημόσιων εσόδων, διάλυση του κράτους και αναπόφευκτα σε μια μη ελεγχόμενη βαρύγδουπη χρεοκοπία.

ΤΟΥΤΕΣ οι μέρες μοιάζουν μ' εκείνες τις αποφράδες λίγο πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του '67. Αν ο ξένος παράγοντας έκλεινε το μάτι συγκαταβατικά, θα είχε κινηθεί ο στρατός. Ακόμη κι έτσι που 'ναι· σχεδόν διαλυμένος. Οσα πρόκειται να συμβούν, πολύ φοβούμαι, δεν θα 'ναι για καλό. Εκρηκτικές διαδηλώσεις, λεηλασίες, βανδαλισμοί, δολοφονικές απόπειρες. Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και η Αριστερά δεν είναι σε θέση να αποτρέψουν το άγριο - ασύμμετρο ξέσπασμα της οργής. Γιατί δεν θα 'χουν ν' αντιμετωπίσουν κάποιον «ταξινομημένο» τρομοκράτη, αναρχικό ή ακροδεξιό, αλλά έναν σαλταρισμένο απολυμένο ή έναν απεγνωσμένο επιχειρηματία που οπλίζει μια καραμπίνα και αντί να στρέψει την κάννη στον εαυτό του, τη στρέφει αλλού...

ΕΙΝΑΙ ανεύθυνο, τυχοδιωκτικό και πολύ επικίνδυνο που προσπαθούν κάποιοι να ενοχοποιήσουν πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ για όσα συνέβησαν στις παρελάσεις σχεδόν σε όλες τις πόλεις της χώρας. Μια μικρή - γνωστή παρέα είναι η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε πόλη. Οι περισσότεροι απ' αυτές τις παρέες είναι ορκισμένοι αντιμιλιταριστές και δεν γουστάρουν τις παρελάσεις γιατί, ως γνωστόν, τις θεωρούν «ανθυγιεινές». Ασε που -έναν έναν τους ξέρω- δεν υπήρχε περίπτωση μετά από τόσα σφηνάκια στο μπαράκι, να ξυπνήσει ο κουλτουριάρης ο πιτσιρικάς πρωί πρωί, για να πάει στην παρέλαση να διαμαρτυρηθεί.

ΠΡΕΠΕΙ να σταματήσει τώρα αυτή η ανόητη, κατασκευασμένη δαιμονοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ απ' τα ΜΜΕ, γιατί η κοινωνική εντροπία θα γυρίσει πάνω τους και μετά δεν θα σώζονται με τίποτα. Αυτοί που αποδοκίμασαν και κατέβασαν τους επίσημους απ' τις εξέδρες ήταν οι φρικαρισμένοι γονείς των μαθητών, κάποιοι που τους ετοιμάζουν για... έφεδρους, απαυδισμένοι λαϊκοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας που μπορεί να 'χαν ψηφίσει στο παρελθόν ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ, ΚΚΕ, οτιδήποτε. Αντε ανάμεσα στις χιλιάδες να υπήρχε και μια παρέα του ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν ποτέ δυνατόν να φωνάζουν αυτοί «προδότη» τον Πρόεδρο; Οι ες αεί κατηγορούμενοι ως προδότες - κομμουνιστοσυμμορίτες...

ΕΠΕΙΓΕΙ να προκηρυχθούν εκλογές για να αποφύγουμε μια αντιδημοκρατική εκτροπή. Στη συνέχεια, αν η κάλπη βγάλει οργή και διαμαρτυρία που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία, θα πρέπει να σχηματιστεί μια εξωκομματική κυβέρνηση προσωπικοτήτων κοινής αποδοχής, στην οποία να συμφωνήσουμε ότι δεν θα συμμετέχει κανείς απ' τους γνωστούς πολιτικούς.

ΚΑΙ μ' αυτή τη νομιμοποιημένη εθνική - λαϊκή κυβέρνηση να προσπαθήσουμε να βγούμε απ' το αδιέξοδο του Μνημονίου και της τρόικας. Να δανειστούμε από Κινέζους, Ρώσους, Ινδούς. Να πουλήσουμε, φτηνά έστω, σε όποιον θέλει να αγοράσει. Να ποινικοποιήσουμε τη γραφειοκρατία και να δώσουμε γην και ύδωρ σ' όποιον προτίθεται να επενδύσει. Να συμψηφίσουμε μέρος του επαχθούς χρέους με τις κατοχικές αποζημιώσεις. Θα βρούμε τη λύση!

ΜΟΝΟ αν υπάρξει εθνική ηθική ανάταση θα εφεύρουμε τρόπους να αναπτυχθούμε και να ξανασηκωθούμε. Να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Να τυπώσουμε παράλληλα εναλλακτικά - τοπικά νομίσματα, να φτιάξουμε κοινωνικές τράπεζες και να επιβιώσουμε με την ανταλλακτική οικονομία. Οπως η Αργεντινή. Να κάνουμε των Ψαρών την ολόμαυρη ράχη φορολογικό παράδεισο, για να επιστρέψουν απ' την Ελβετία αποποινικοποιημένα και να επενδυθούν εδώ όλα τα κλεμμένα... Στην εσχάτη, ας καλλιεργεί ο στρατός την Καλαματιανή για να εκτοπίσουμε τους Ολλανδούς απ' την ευρωπαϊκή παραγωγή. Ρηξικέλευθες λύσεις υπάρχουν, αν δεν μας έχουν βάλει τα δυο πόδια σ' ένα παπούτσι.

ΘΑ βρούμε μόνοι μας τον τρόπο να ξανασηκώσουμε ψηλά τη χώρα. Αρκεί να φύγουν όσοι μας οδήγησαν εδώ. Και να φύγουν δημοκρατικά. Με εκλογές. Οχι με εμφύλιο...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Ανάποδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ελληνικό χρέος
Δρόμος στρωμένος με... γαϊδουράγκαθα
Ευρωζώνη
«Η Ελλάδα θα δώσει κυριαρχία»
«Σπίγκελ»: Η Μέρκελ, ηγεμών σε διχασμένη Ευρώπη
Βουλή
Πράσινη δοκιμασία και κυβέρνηση εθνικής ανάγκης
Δηλώσεις Μίκη Θεοδωράκη
«Οχι στο Ναι των υποταγμένων Ναι στο Οχι των γενναίων»
Επέτειος 28ης Οκτωβρίου
Ματαίωση για 1η φορά!
Μαύρες σημαίες και κεφαλή αριστερά
Κόκκινο πανί ή απόντες οι «επίσημοι»
Η αντιπολίτευση βλέπει οργή, η κυβέρνηση «μειοψηφίες»!
Οικονομική κρίση
Ακαδημαϊκοί ζητούν Οικουμενική
«Οχι στην Αυτοκρατορία του Χρήματος»
Νέα Δημοκρατία
«Ο μόνος δρόμος είναι οι κάλπες»
Κυπριακό
Χαμηλές προσδοκίες
Σοσιαλιστική Διεθνής
Σοσιαλιστική Διεθνής με φόντο την αγανάκτηση
Προεδρία της Δημοκρατίας
Γλέζος: Δεν έπρεπε να εκνευριστεί ο Πρόεδρος
ΚΚΕ
«Ζητούν συνεχώς μεγαλύτερες θυσίες»
ΣΥΝ
«Τα Ταμεία έπρεπε να μην κουρευτούν»
Δημοκρατική Αριστερά
«Ανάπτυξη όσο είναι καιρός»
ΣΥΡΙΖΑ
Στον Πρόεδρο σήμερα ο Τσίπρας
Άλλες ειδήσεις
Διαμαντίδης κατά ΣΥΡΙΖΑ