Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Πλανήτης είναι και γυρίζει

Η κρίση πήγε παντού και την ακολούθησαν οι μαζικές και πολλές φορές άγριες αντιδράσεις του κόσμου εναντίον της φτώχειας, της λιτότητας και της ανεργίας. Εδώ, το ξέσπασμα οργής των βρετανών φοιτητών.
Τα γεγονότα και τα 12 πρόσωπα που σημάδεψαν το 2010. Από 4 πρωτεύουσες οι ανταποκριτές της «Κ.Ε.» σκιαγραφούν το μέλλον.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Αφιέρωμα 2010

  • ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ, ΔΩΔΕΚΑ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥΣ Πρόσωπα που σημάδεψαν τη χρονιά που τέλειωσε
   Ο χρόνος που ξεκίνησε με το σεισμό στην Αϊτή και τα πρόσωπα κάποιων που επέζησαν πολλές μέρες κάτω από τα ερείπια, στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας μέσα από την καταστροφή, κατέληξε με αυτό που διεκδικεί τον τίτλο του προσώπου της χρονιάς: του Τζούλιαν Ασάντζ, ιδρυτή του WIKILEAKS
  • Ο Σαρκοζί περιμένει τον αντίπαλό του
   Χρονιά πολλαπλών κινδύνων ήταν αυτή που πέρασε για τον Νικολά Σαρκοζί, που βρέθηκε αντιμέτωπος με σκληρές κοινωνικές αντιπαραθέσεις, πολεμική, σκανδαλολογία, αλλεπάλληλες κρίσεις στην κορυφή της εξουσίας και κατάρρευση της δημοτικότητάς του.
  • ΜΕΤΑΞΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΑΝΓΚΕΛΑ Μοναχική πτήση της καγκελαρίου
   Η Α. Μέρκελ, παρ' ότι χαϊδεύει τα αφτιά του μέσου Γερμανού, κινδυνεύει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση Η Ανγκελα Μέρκελ διαβάζει μηνύματά της στο κόκπιτ στρατιωτικού αεροπλάνου σ' ένα ταξίδι έκπληξη στο Αφγανιστάν. Νέες εκπλήξεις αναμένονται το 2011. Για τη Γερμανία -στον οικονομικό τομέα- η χρονιά που πέρασε ήταν απολύτως επιτυχημένη. Τα διαρθρωτικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις άρχισαν να αποδίδουν καρπούς.
  • ΕΧΑΣΕ 63 ΕΔΡΕΣ, ΠΕΡΑΣΕ ΤΡΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ Πιο δημοφιλής μετά την ήττα
   Ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίζεται τώρα ως υπερκομματικός, υιοθέτησε το «μαζί» και ανέβασε την δημοτικότητά του στο 56% Ο αμερικανός πρόεδρος ξέρει να συγκρούεται αλλά και να διαπραγματεύεται. Πάντα με στιλ. Τα περασμένα Χριστούγεννα, το διάσημο τηλεοπτικό σόου Saturday Night Live σατίριζε τον Μπαράκ Ομπάμα για την αδράνειά του και την ελάχιστη παραγωγή νομοθετικού έργου στο Κογκρέσο. «Υπάρχουν εκείνοι στη δεξιά που είναι θυμωμένοι.
  • Το ακλόνητο δίδυμο
   Με 55% ο Πούτιν και 37% ο Μεντβέντεφ, δεν έχουν αντίπαλο στη Ρωσία. Με τη δική της, συχνά πολύ διαφορετική από τον υπόλοιπο κόσμο, ειδησεογραφική ατζέντα ζει η Ρωσία, και η φετινή χρονιά δεν ήταν εξαίρεση.
 • Γερμανία

  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΥΝΑΣ Βροχή οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο
   Πάνω από 1.600 επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους κρατικών και ιδιωτικών συμφερόντων δεν είναι λίγες, ιδιαίτερα όταν πραγματοποιούνται μέσα σε εννέα μήνες -είναι 177 το μήνα ή περίπου 6 την ημέρα, με απλή αριθμητική.
 • Αϊτή

  • Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ» ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ Μια ελληνική απόβαση στο νησί της χολέρας
   Οι «Γιατροί της Ειρήνης» -εδώ ο Θαν. Παπαχριστόπουλος- έκαναν μαζικούς εμβολιασμούς και μοίρασαν είδη πρώτης ανάγκης. Οταν τα νούμερα για τη χολέρα στην Αϊτή, που έδιναν συνεχώς τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μέσω του Διαδικτύου, μίλαγαν για 2.500 νεκρούς, 90.000 πάσχοντες, με ραγδαία αύξηση στις 400.000 τους προσεχείς μήνες, αποφασίσαμε μαζί με τον γιατρό Δημήτρη Μογνιέ να ξαναεπισκεφτούμε το ισοπεδωμένο από τους σεισμούς του περασμένου Γενάρη Πορτ-ο-Πρενς των 260.000 νεκρών τότε, με φάρμακα και εμβόλια για τη χολέρα.
 • Le Monde diplomatique

  • Η «ειδική σχέση» Βρετανίας και ΗΠΑ Επανεξετάζει το Λονδίνο τη σχέση του με την Ουάσιγκτον
   Το Αφγανιστάν τούς... έπεσε βαρύ Κάμερον και Ομπάμα στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα. Ο «καλός σύμμαχος» του αμερικανού προέδρου έχει κάποιες απορίες για τις επόμενες κινήσεις του Συμφώνου. Αντί για τις διπλωματικές γονυκλισίες των προκατόχων του απέναντι στην Ουάσιγκτον, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο νέος βρετανός πρωθυπουργός, υπόσχεται να αποκαταστήσει μια «ακλόνητη» σχέση που δεν θα είναι «δουλική». Ενα επισφαλές στοίχημα, καθώς αποσυντίθενται τα «προφανή» που ισχυροποιούσαν μια συμμαχία σφυρηλατημένη στη φωτιά της Ιστορίας.
  • «Χωρίζονται από μια κοινή γλώσσα»
   Ο Εντουαρντ Χιθ, βρετανός συντηρητικός πρωθυπουργός (1970-1974), προτιμούσε να περιγράφει ως «φυσική σχέση» τους ιδιαίτερους δεσμούς της Μεγάλης Βρετανίας με τις ΗΠΑ.
 • Καταστροφολογία

  • ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΕΣ Η συντέλεια οργανώνεται για το... 2012!
   (Τον Δεκέμβριο του 2012 θα αφανιστούμε. Το πρόβλεψε η τρόικα; Την πρόλαβαν οι Μάγια...) Παρότι οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας πιστεύουν ότι η καταστροφή του κόσμου έρχεται με τρόικα, ορισμένοι θεωρούν ότι δεν μπορούμε μια χαρά μόνοι μας να καταστρέψουμε τον πλανήτη και πως το τέλος θα έρθει απ' έξω και, μάλιστα, υπό μορφή απίστευτων αστρονομικών συμπτώσεων, που θα επιφέρουν τεράστιες καταστροφές. οι καταστροφολογίες προβλέψεις πάντα ήταν στη μόδα και πάντα διαψεύδονταν. αφού, εννοείται, είχαν ίσαμε τότε εξυπηρετήσει μια χαρά απατεώνες, αγύρτες, κερδοσκόπους και άλλα κλειστά επαγγέλματα. Η νέα πρόβλεψη μιλάει για το 2012. Ας κάτσουμε, λοιπόν, να το περιμένουμε. δεν χάθηκε, δα, κι ο κόσμος.