Έντυπη Έκδοση

Ο Σαρκοζί περιμένει τον αντίπαλό του

Χρονιά πολλαπλών κινδύνων ήταν αυτή που πέρασε για τον Νικολά Σαρκοζί, που βρέθηκε αντιμέτωπος με σκληρές κοινωνικές αντιπαραθέσεις, πολεμική, σκανδαλολογία, αλλεπάλληλες κρίσεις στην κορυφή της εξουσίας και κατάρρευση της δημοτικότητάς του.

Το 2010 υπήρξε μια μεταβατική χρονιά ανάμεσα σε δύο φάσεις της πενταετούς θητείας του. Η πρώτη διετία του σημαδεύτηκε από καινοτομίες, μεταρρυθμίσεις, νέο στιλ διακυβέρνησης, «άνοιγμα» προς προοδευτικές προσωπικότητες. Το κλίμα άλλαξε δύο χρόνια πριν απ' τις προεδρικές εκλογές του 2012. Ο γάλλος πρόεδρος βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο, αντιμέτωπος με λαϊκές δυσαρέσκειες και έντονο αντισαρκοζισμό.

Τσουνάμι αντιδράσεων στη Γαλλία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση προκάλεσαν τα μέτρα Σαρκοζί για απελάσεις των Ρομά, οι αυστηρά ποινικές διώξεις μεταναστατών, η απαγόρευση της μπούργκας, ο παρεμβατισμός στην ελευθερία έκφρασης στα ΜΜΕ, οι τηλεφωνικές υποκλοπές και η κατάργηση του απόρρητου δημοσιογραφικών πηγών. Το καλοκαίρι η κυβέρνηση ενεπλάκη σε χιονοστιβάδα σκανδάλων με την πολύκροτη «υπόθεση Μπετανκούρ». Διαστάσεις έχει πάρει και το «Καρατσιγκέιτ», σκάνδαλο για μίζες την εποχή που ο Σαρκοζί ήταν υπουργός Προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μπαλαντίρ.

Η σκανδαλολογία δημιούργησε διαβρωτικό κλίμα τέλους εξουσίας. Ο Σαρκοζί προσπάθησε να δείξει ότι με πυγμή και αποφασιστικότητα υπερβαίνει τις κρίσεις. Απτόητος από το «μπρα ντε φερ» με τα συνδικάτα και τους εργαζομένους, ολοκλήρωσε την επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και στη συνέχεια προχώρησε σε ευρύ ανασχηματισμό. Στηρίχτηκε στον δημοφιλή πρωθυπουργό Φιγιόν και σε αμιγή δεξιά «κυβέρνηση μάχης» για τις προεδρικές εκλογές και ξεκίνησε από τώρα εντυπωσιακές προεκλογικές εμφανίσεις.

Η χρονιά που πέρασε έδειξε ότι ο Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται σήμερα στην κόψη του ξυραφιού. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Γάλλων εκφράζει απογοήτευση και δηλώνει ότι επιθυμεί εναλλαγή εξουσίας. Η αριστερά είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη νίκη, προπάντων αν προεδρικός της υποψήφιος είναι ο Ντομινίκ Στρος Καν. Αλλά το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκεται παγιδευμένο στις επιλογές του αναποφάσιστου ακόμα Κυρίου ΔΝΤ και αποσταθεροποιημένο από εσωτερικές έριδες.

Οι πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι αν στις προεδρικές εκλογές ο Σαρκοζί δεν έχει απέναντί του έναν ισχυρό αντίπαλο μπορεί να αποσπάσει τη νίκη προβάλλοντας το σύνθημα «εγώ ή το χάος». Η «μπάλα» βρίσκεται στα χέρια των Σοσιαλιστών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα 2010
Ετος εξάπλωσης της κρίσης
Πρόσωπα που σημάδεψαν τη χρονιά που τέλειωσε
Μοναχική πτήση της καγκελαρίου
Πιο δημοφιλής μετά την ήττα
Το ακλόνητο δίδυμο
Για το ίδιο θέμα
Ετος εξάπλωσης της κρίσης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αφιέρωμα 2010
Ετος εξάπλωσης της κρίσης
Πρόσωπα που σημάδεψαν τη χρονιά που τέλειωσε
Ο Σαρκοζί περιμένει τον αντίπαλό του
Μοναχική πτήση της καγκελαρίου
Πιο δημοφιλής μετά την ήττα
Το ακλόνητο δίδυμο
Γερμανία
Βροχή οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο
Αϊτή
Μια ελληνική απόβαση στο νησί της χολέρας
Le Monde diplomatique
Επανεξετάζει το Λονδίνο τη σχέση του με την Ουάσιγκτον
«Χωρίζονται από μια κοινή γλώσσα»
Καταστροφολογία
Η συντέλεια οργανώνεται για το... 2012!