Έντυπη Έκδοση

ΜΕΤΑΞΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΑΝΓΚΕΛΑ

Μοναχική πτήση της καγκελαρίου

Η Α. Μέρκελ, παρ' ότι χαϊδεύει τα αφτιά του μέσου Γερμανού, κινδυνεύει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση

Για τη Γερμανία -στον οικονομικό τομέα- η χρονιά που πέρασε ήταν απολύτως επιτυχημένη. Τα διαρθρωτικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις άρχισαν να αποδίδουν καρπούς.

Η Ανγκελα Μέρκελ διαβάζει μηνύματά της στο κόκπιτ στρατιωτικού αεροπλάνου  σ' ένα ταξίδι έκπληξη στο Αφγανιστάν. Νέες εκπλήξεις αναμένονται  το 2011. Η Ανγκελα Μέρκελ διαβάζει μηνύματά της στο κόκπιτ στρατιωτικού αεροπλάνου σ' ένα ταξίδι έκπληξη στο Αφγανιστάν. Νέες εκπλήξεις αναμένονται το 2011. Ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός, οι εξαγωγές γνωρίζουν έκρηξη, η ανεργία μειώνεται και η κατανάλωση σημειώνει αύξηση.

Το 2010 ήταν το καλύτερο έτος της τελευταίας εικοσαετίας. Παρ' όλα αυτά, το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί δραματικά και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε σε νέα μέτρα περικοπής του, που -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνουν τη μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα κατά 2,5% και την κατάργηση 15.000 θέσεων εργασίας.

Το 2010, παρά την οικονομική κρίση σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία και τα προβλήματα στην ευρωζώνη, η Γερμανία βγήκε από το τούνελ της ύφεσης.

Στη χώρα επικρατεί αισιοδοξία και οι γερμανοί πολίτες, παρ' ότι δεν πραγματοποιήθηκαν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ευρείας κλίμακας φοροαπαλλαγές, έχουν περισσότερα χρήματα στα πορτοφόλια τους από άλλες χρονιές.

Ομως οι συνεχιζόμενες αναταραχές στην ευρωζώνη προκαλούν μεγάλη ανησυχία και στη γερμανική ηγεσία. Η κυβέρνηση συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων, παρά τις επιτυχίες στον οικονομικό τομέα, βλέπει τα ποσοστά της να μειώνονται στις δημοσκοπήσεις, ενώ σημαντική είναι και η μείωση της δημοτικότητας της καγκελαρίου Μέρκελ.

Αυτό γιατί μεγάλο ποσοστό των πολιτών πιστεύει ότι η σημερινή κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των οικονομικών λόμπι.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Ενώ η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων είχε αποφασίσει το σταδιακό κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων, η Ανγκελα Μέρκελ και οι Φιλελεύθεροι ανέτρεψαν τον νόμο και έδωσαν παράταση ζωής στα σχετικά εργοστάσια για είκοσι ακόμη χρόνια.

Πράξεις όπως η παραπάνω δίνουν την εντύπωση σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού ότι οι κυβερνώντες δεν λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη του λαού, με αποτέλεσμα τη χρονιά που πέρασε να πραγματοποιηθούν οι μεγαλύτερες αντιπυρηνικές διαδηλώσεις της τελευταίας εικοσαετίας.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων, κινητοποιήσεις που πολλές φορές υπήρξαν βίαιες.

Κάτι ανάλογο πραγματοποιήθηκε στη Στουτγάρδη όπου δημιουργήθηκε ένα πρωτοφανούς δυναμικότητας κίνημα πολιτών, που εδώ και αρκετούς μήνες διαδηλώνει σε εβδομαδιαία βάση ενάντια στην κατασκευή ενός μεγάλου σύγχρονου κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού, παρά τις αντιρρήσεις της κοινής γνώμης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο.

Τα γερμανικά ΜΜΕ ομόφωνα συμφωνούν ότι μέσα στο 2010 οι γερμανοί πολίτες ξαναβγήκαν στους δρόμους, όχι βέβαια για οικονομικής φύσης αιτήματα -όπως στην Ελλάδα- αλλά για την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα που απασχολεί τη γερμανική κοινωνία.

Για την χρονιά που έρχεται, η γερμανική ηγεσία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα στενά γερμανικά συμφέροντα στις τάξεις της Ε.Ε., ή εάν θα προτάξει το συνολικό συμφέρον του ευρωπαϊκού οράματος.

Μέχρι στιγμής, η πολιτική που έχει ακολουθήσει η Ανγκελα Μέρκελ χαϊδεύει τα αφτιά του μέσου γερμανού φορολογούμενου, πολλοί όμως πολιτικοί και αναλυτές πιστεύουν ότι από τη γερμανική ηγεσία λείπει το ευρωπαϊκό όραμα, κάτι που αποδείχθηκε και στην περίπτωση του ελληνικού προβλήματος.

Η Ανγκελα Μέρκελ και το κόμμα της μέσα στο 2011 έχουν να αντιμετωπίσουν κρίσιμες εκλογικές μάχες, όπως στο κρατίδιο του Αμβούργου και της Βάδης-Βυτεμβέργης, όπου τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως οι Χριστιανοδημοκράτες θα οδηγηθούν σε ήττα.

Τέλος, μεγάλη έκπληξη της χρονιάς αποτελούν τα πολύ υψηλά ποσοστά δημοτικότητας που συγκεντρώνει το κόμμα των Πρασίνων, αυξητική τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο 2011.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα 2010
Ετος εξάπλωσης της κρίσης
Πρόσωπα που σημάδεψαν τη χρονιά που τέλειωσε
Ο Σαρκοζί περιμένει τον αντίπαλό του
Πιο δημοφιλής μετά την ήττα
Το ακλόνητο δίδυμο
Για το ίδιο θέμα
Ετος εξάπλωσης της κρίσης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αφιέρωμα 2010
Ετος εξάπλωσης της κρίσης
Πρόσωπα που σημάδεψαν τη χρονιά που τέλειωσε
Ο Σαρκοζί περιμένει τον αντίπαλό του
Μοναχική πτήση της καγκελαρίου
Πιο δημοφιλής μετά την ήττα
Το ακλόνητο δίδυμο
Γερμανία
Βροχή οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο
Αϊτή
Μια ελληνική απόβαση στο νησί της χολέρας
Le Monde diplomatique
Επανεξετάζει το Λονδίνο τη σχέση του με την Ουάσιγκτον
«Χωρίζονται από μια κοινή γλώσσα»
Καταστροφολογία
Η συντέλεια οργανώνεται για το... 2012!