Έντυπη Έκδοση

ΕΧΑΣΕ 63 ΕΔΡΕΣ, ΠΕΡΑΣΕ ΤΡΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ

Πιο δημοφιλής μετά την ήττα

Ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίζεται τώρα ως υπερκομματικός, υιοθέτησε το «μαζί» και ανέβασε την δημοτικότητά του στο 56%

Τα περασμένα Χριστούγεννα, το διάσημο τηλεοπτικό σόου Saturday Night Live σατίριζε τον Μπαράκ Ομπάμα για την αδράνειά του και την ελάχιστη παραγωγή νομοθετικού έργου στο Κογκρέσο. «Υπάρχουν εκείνοι στη δεξιά που είναι θυμωμένοι.

Ο αμερικανός πρόεδρος ξέρει να συγκρούεται αλλά και να διαπραγματεύεται. Πάντα με στιλ. Ο αμερικανός πρόεδρος ξέρει να συγκρούεται αλλά και να διαπραγματεύεται. Πάντα με στιλ. Πιστεύουν ότι μετατρέπω τη χώρα σε κάτι που μοιάζει με τη Σοβιετική Ενωση ή τη Γερμανία των ναζί» έλεγε ο κωμικός Φρεντ Αρμισεν, σατιρίζοντας τον αμερικανό πρόεδρο. «Αλλά αυτό απλώς δεν ισχύει. Διότι, εάν κοιτάξει κανείς το αρχείο μου, είναι πολύ σαφές το τι έχω κάνει μέχρι τώρα. Και αυτό είναι το απόλυτο τίποτα. Τζίφος». Ο Αρμισεν ανέφερε επί τροχάδην έναν κατάλογο από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του Ομπάμα: «Να κλείσει η φυλακή στο Γκουαντάναμο, όχι... Εξω από το Ιράκ, άπαπα... Να βελτιωθεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν, μάλλον θα χειροτερεύσει... Μεταρρύθμιση στην υγεία, διάολε, εννοείται πως όχι».

Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος και τα πράγματα άλλαξαν. Την περασμένη εβδομάδα οι τίτλοι των εφημερίδων για την κυβέρνηση Ομπάμα ήταν διθυραμβικοί. Οι Δημοκρατικοί, 40 ημέρες μετά τη συντριβή τους στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, όπου έχασαν 63 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 6 στη Γερουσία, κατάφεραν να περάσουν τρία σημαντικά νομοσχέδια με την συναίνεση των Ρεπουμπλικανών: την συμφωνία Start για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων με τη Ρωσία, την ανάκληση της απαγόρευσης για τη συμμετοχή των ομοφυλόφιλων στο στρατό και την επέκταση των φορολογικών ελαφρύνσεων για τα υψηλά εισοδήματα. «Πιστεύω ότι είναι δίκαιο να πούμε πως αυτή ήταν η πιο παραγωγική μετεκλογική περίοδος εδώ και δεκαετίες και ακολουθεί την πιο παραγωγική διετία των τελευταίων δεκαετιών» σχολίασε ο Ομπάμα που επιχείρησε να αλλάξει την αρνητική φορά των πραγμάτων ξεθάβοντας τον υπερκομματικό του μανδύα.

Ο αμερικανός πρόεδρος άρχισε πλέον να ακούγεται περισσότερο σαν ο άνδρας που πρώτος αιχμαλώτισε τη φαντασία του κοινού το 2004 με τη φράση «Δεν υπάρχει φιλελεύθερη Αμερική ή συντηρητική Αμερική, υπάρχουν οι ΗΠΑ», αγγίζοντας ακόμα και τους άσπονδους Ρεπουμπλικανούς. «Αποδείξαμε, την επομένη των εκλογών του Νοεμβρίου, ότι έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να προοδεύσουμε αλλά να προοδεύσουμε μαζί» σχολίασε ο Ομπάμα σε μια συνέντευξη τύπου. Φαίνεται λοιπόν ότι η καραμέλα του υπερκομματισμού, το νέο σλόγκαν του αμερικανού προέδρου, δεν άρεσε μόνο στον ίδιο αλλά και στους ψηφοφόρους: το 56% των πολιτών, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του CNN, ενέκρινε θετικά την απόφασή του να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικανούς.

Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα παραδέχτηκε ότι από την ατζέντα που τον έφερε στον Λευκό Οίκο το 2008 απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν: από το να κλείσει το κολαστήριο του Γκουαντάναμο μέχρι την μεταρρύθμιση για τους μετανάστες και το νομοσχέδιο για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. Με τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, τον Ιανουάριο το έργο του Μπαράκ Ομπάμα καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο.

Ομως πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή η αναπάντεχη δυναμική του αμερικανού προέδρου; Το περιοδικό «Time» σε σχετική του ανάλυση εκτίμησε ότι όσο ο Ομπάμα προχωρεί πίσω προς το κέντρο, βρίσκεται σε μοναχικό έδαφος. Στις τελευταίες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, σχεδόν όλοι οι μετριοπαθείς και από τα δύο στρατόπεδα σαρώθηκαν. Η συμμετοχή των μελών του συντηρητικού πολιτικού κινήματος Tea Party στο νέο Κογκρέσο σίγουρα θα κάνει το 2011 πιο περίπλοκες τις διαπραγματεύσεις του Λευκού Οίκου με τους Ρεπουμπλικανούς. «Αυτό ήταν μία συνθηκολόγηση δύο εβδομάδων με πολιτικές δραματικών ισορροπιών που δεν θα είχαν περάσει με τίποτα στο καινούριο Κογκρέσο», δήλωσε στο FOX News ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, Λίντσεϊ Γκράχαμ. Ωστόσο, είναι κοινά αποδεκτό ότι είτε κάνοντας προεκλογική εκστρατεία είτε διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικανούς, ο Ομπάμα απέδειξε την ικανότητά του να εκπλήσσει όταν οι προσδοκίες είναι στο χαμηλότερο επίπεδο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα 2010
Ετος εξάπλωσης της κρίσης
Πρόσωπα που σημάδεψαν τη χρονιά που τέλειωσε
Ο Σαρκοζί περιμένει τον αντίπαλό του
Μοναχική πτήση της καγκελαρίου
Το ακλόνητο δίδυμο
Για το ίδιο θέμα
Ετος εξάπλωσης της κρίσης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αφιέρωμα 2010
Ετος εξάπλωσης της κρίσης
Πρόσωπα που σημάδεψαν τη χρονιά που τέλειωσε
Ο Σαρκοζί περιμένει τον αντίπαλό του
Μοναχική πτήση της καγκελαρίου
Πιο δημοφιλής μετά την ήττα
Το ακλόνητο δίδυμο
Γερμανία
Βροχή οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο
Αϊτή
Μια ελληνική απόβαση στο νησί της χολέρας
Le Monde diplomatique
Επανεξετάζει το Λονδίνο τη σχέση του με την Ουάσιγκτον
«Χωρίζονται από μια κοινή γλώσσα»
Καταστροφολογία
Η συντέλεια οργανώνεται για το... 2012!