Έντυπη Έκδοση

Το ακλόνητο δίδυμο

Με τη δική της, συχνά πολύ διαφορετική από τον υπόλοιπο κόσμο, ειδησεογραφική ατζέντα ζει η Ρωσία, και η φετινή χρονιά δεν ήταν εξαίρεση.

Με 55% ο Πούτιν και 37% ο Μεντβέντεφ, δεν έχουν αντίπαλο στη Ρωσία. Με 55% ο Πούτιν και 37% ο Μεντβέντεφ, δεν έχουν αντίπαλο στη Ρωσία. Ο πρωτοφανής θερινός καύσωνας και οι πολυήμερες πυρκαγιές που έπνιξαν τη Μόσχα, η αποπομπή του επί 18 χρόνια δημάρχου της Γιούρι Λουσκόφ, η επανεμφάνιση της αιματηρής τρομοκρατίας στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας, η αποκάλυψη και απέλαση των δέκα ρώσων πρακτόρων από τις ΗΠΑ, οι διαδηλώσεις εναντίον έργων με βαριές περιβαλλοντικές συνέπειες, οι εθνικιστικές ταραχές στο τέλος της χρονιάς και η επανεμφάνιση της «πολιτικής» στο προσκήνιο αποτελούν, κατά τις εκτιμήσεις των περισσότερων σχολιαστών και ρωσικών ΜΜΕ, τα σημαντικότερα γεγονότα του έτους που πέρασε.

Κάνοντας έναν προσωπικό τηλεοπτικό απολογισμό, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ πρόσθεσε στις φυσικές καταστροφές άλλους τέσσερις σημαντικούς και πιο «επίσημους» σταθμούς: την αισθητή πλέον έξοδο της Ρωσίας από την οικονομική κρίση, αφού μετά τις προηγούμενες βυθίσεις η χρονιά κλείνει με 4% αύξηση στο ΑΕΠ, τα νέα προγράμματα, σημάδι της αγωνίας του Κρεμλίνου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και της σταθερής μείωσης του ρωσικού πληθυσμού, την υπογραφή με τον πρόεδρο Ομπάμα της συμφωνίας για τον περαιτέρω περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών εξοπλισμών και τα 65χρονα από το πέρας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Την αλλαγή στο δήμο της Μόσχας με το διορισμό του διευθυντή του προσωπικού γραφείου του Πούτιν Σεργκέι Σαμπιάνιν ως επικεφαλής του, τις κλιματικές ανωμαλίες και τις πυρκαγιές, αλλά και την ανάληψη του Μουντιάλ του 2018 από τη Ρωσία ξεχωρίζουν οι ρώσοι πολίτες στις δημοσκοπήσεις (του εγκυρότερου ιδρύματος VTSIOM), που δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο. Ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτηρίζεται σημαντικότερος πολιτικός της χρονιάς (55%), ακολουθούμενος από το διαρκώς ανερχόμενο πουλέν του, τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ (37%) και σε μεγάλη απόσταση τον υπερεθνικιστή ηγέτη Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι.

Ενόψει δύο εκλογικών ετών, με τις εκλογές για την Κρατική Δούμα στο τέλος το 2011 και τις προεδρικές την άνοιξη του 2012, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η όλο και πιο διακριτή και ενδιαφέρουσα παρουσία του Ντ. Μεντβέντεφ, ο οποίος είτε όντως διαφωνεί συχνά πυκνά και αμφισβητεί τον μέντορά του Πούτιν, είτε παίζει εξαιρετικά το ρόλο του «φιλελεύθερου πυλώνα» της ρωσικής εξουσίας. Ουκ ολίγες φορές οι Πούτιν-Μεντβιέντεφ μοιάζουν να λογομαχούν δημοσίως, πριν αγκαλιαστούν και ανταλλάξουν όρκους φιλίας, για να δηλώσουν (κυρίως ο Β. Πούτιν) ότι θα καταλήξουν από κοινού στο ερώτημα ποιος θα εκπροσωπήσει καλύτερα το «δίδυμό» τους στις κάλπες του 2012.

«Χρειαζόμαστε εκτός από σταθερότητα και "ντράιβ" (σ.σ.: διάθεση αλλαγής)» ήταν η φράση της χρονιάς για τον Ντ. Μεντβιέντεφ, που αναφέρεται συχνά στην ανάγκη της καινοτομίας και του εκσυγχρονισμού, της έξυπνης, ευέλικτης και συμμετοχικής πολιτικής, καταδικάζοντας τους «απρόθυμους να αλλάξουν». «Οι κλέφτες πρέπει να μένουν στη φυλακή, πολύ περισσότερο αν στο όνομά τους έγιναν φόνοι», ήταν η αντίστοιχη του Β. Πούτιν, που αφιέρωσε στον μεγαλοεπιχειρηματία Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, ο οποίος απειλείται με νέα 14ετή φυλάκιση για απάτη και ξέπλυμα χρήματος, συμπληρωματικά στην οκταετή, που ήδη εκτίει.

Αυτά παθαίνουν οι «κακοί» ρώσοι ολιγάρχες, όχι οι «καλοί», δηλαδή οι υπάκουοι στο σύστημα του απολύτως ελεγχόμενου από το κράτος καπιταλισμού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα 2010
Ετος εξάπλωσης της κρίσης
Πρόσωπα που σημάδεψαν τη χρονιά που τέλειωσε
Ο Σαρκοζί περιμένει τον αντίπαλό του
Μοναχική πτήση της καγκελαρίου
Πιο δημοφιλής μετά την ήττα
Για το ίδιο θέμα
Ετος εξάπλωσης της κρίσης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αφιέρωμα 2010
Ετος εξάπλωσης της κρίσης
Πρόσωπα που σημάδεψαν τη χρονιά που τέλειωσε
Ο Σαρκοζί περιμένει τον αντίπαλό του
Μοναχική πτήση της καγκελαρίου
Πιο δημοφιλής μετά την ήττα
Το ακλόνητο δίδυμο
Γερμανία
Βροχή οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο
Αϊτή
Μια ελληνική απόβαση στο νησί της χολέρας
Le Monde diplomatique
Επανεξετάζει το Λονδίνο τη σχέση του με την Ουάσιγκτον
«Χωρίζονται από μια κοινή γλώσσα»
Καταστροφολογία
Η συντέλεια οργανώνεται για το... 2012!