Έντυπη Έκδοση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΥΝΑΣ

Βροχή οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο

Πάνω από 1.600 επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους κρατικών και ιδιωτικών συμφερόντων δεν είναι λίγες, ιδιαίτερα όταν πραγματοποιούνται μέσα σε εννέα μήνες -είναι 177 το μήνα ή περίπου 6 την ημέρα, με απλή αριθμητική.

Και απειλούν το εθνικό συμφέρον, έστω κι αν πραγματοποιούνται σε ένα χώρο όπου η φυσική παρουσία ανθρώπων και υλικών είναι εξ ορισμού αδύνατη: στον κυβερνοχώρο. Αυτό συμβαίνει στη Γερμανία -σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών- με αποτέλεσμα η κυβέρνηση στο Βερολίνο να σχεδιάζει την αμυντική θωράκιση της χώρας στο λεγόμενο «Πέμπτο Μέτωπο». Σ' αυτό που ήρθε να προστεθεί στα παραδοσιακά τέσσερα πολεμικά μέτωπα (γη, θάλασσα, αέρας και εγγύς διάστημα) όταν τα δίκτυα υπολογιστών ενσωματώθηκαν στον παγκόσμιο ιστό, συνθέτοντας τον άυλο κυβερνοχώρο.

Μετά τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το ΝΑΤΟ, η Γερμανία αποκτά ειδικό κέντρο επιχειρήσεων για τον κυβερνοχώρο, που θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του νέου έτους. Θα είναι το «κέντρο κυβερνοάμυνας», με αποστολή να αντιμετωπίζει τις επιχειρήσεις κυβερνο-κατασκοπίας και ηλεκτρονικών επιθέσεων κατά των κρατικών δικτύων υπολογιστών. Που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, και από 900 που ήταν το 2009 ξεπέρασαν τις 1.600 κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2010. Επιθέσεις που κατά κύριο λόγο προέρχονται από την Κίνα, όπως διευκρινίστηκε από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών -η (ανεπιβεβαίωτη) κινεζική επιθετικότητα στον κυβερνοχώρο έχει ήδη καταγγελθεί και από τους άλλους ΝΑΤΟϊκούς εταίρους, που στρατολογούν χάκερ «για να πραγματοποιήσουν πολέμους στο Πέμπτο Μέτωπο».

«Η Γερμανία είναι μια χώρα με υψηλή τεχνολογική υποδομή, πλούσια τεχνογνωσία και εμπειρία, έτσι που προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών να διεισδύσουν και να κλέψουν αυτή τη γνώση, και η Κίνα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών. Ανάλογη ήταν και η επιχειρηματολογία των ΗΠΑ, όταν πρόσφατα ανακοίνωσαν την έναρξη λειτουργίας της CyberCom (Διοίκηση Κυβερνοχώρου) που ανήκει στο Πεντάγωνο και διαθέτει 21.000 ένστολους χάκερ. Ακολούθησε τον περασμένο Οκτώβριο η βρετανική συμμετοχή στο κυβερνομέτωπο, με επένδυση 1 δισ. δολαρίων στον τομέα της κυβερνο-ασφάλειας. Η ΝΑΤΟϊκή εμπλοκή στο «Πέμπτο Μέτωπο» είναι η παλαιότερη, με εκκίνηση πριν από τρία χρόνια (το 2008) με την ίδρυση του Κέντρου Κυβερνοάμυνας στο Ταλίν της Εσθονίας (η οποία για το λόγο αυτό βαφτίστηκε και e-σθονία).

Το γερμανικό κέντρο κυβερνοάμυνας θα διασυνδέσει ειδικούς από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και η Υπηρεσία Πληροφοριών (BDN) και η Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Οπως και στην αμερικανική της εκδοχή, η γερμανική κυβερνοάμυνα θα δρα χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο και με πλήρη αδιαφάνεια, στρατιωτικοποιώντας ευρύτατους τομείς της οικονομίας και αστυνομεύοντας ασφυκτικά το Διαδίκτυο και τους χρήστες του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Γερμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αφιέρωμα 2010
Ετος εξάπλωσης της κρίσης
Πρόσωπα που σημάδεψαν τη χρονιά που τέλειωσε
Ο Σαρκοζί περιμένει τον αντίπαλό του
Μοναχική πτήση της καγκελαρίου
Πιο δημοφιλής μετά την ήττα
Το ακλόνητο δίδυμο
Γερμανία
Βροχή οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο
Αϊτή
Μια ελληνική απόβαση στο νησί της χολέρας
Le Monde diplomatique
Επανεξετάζει το Λονδίνο τη σχέση του με την Ουάσιγκτον
«Χωρίζονται από μια κοινή γλώσσα»
Καταστροφολογία
Η συντέλεια οργανώνεται για το... 2012!