Έντυπη Έκδοση

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ» ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ

Μια ελληνική απόβαση στο νησί της χολέρας

Οταν τα νούμερα για τη χολέρα στην Αϊτή, που έδιναν συνεχώς τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μέσω του Διαδικτύου, μίλαγαν για 2.500 νεκρούς, 90.000 πάσχοντες, με ραγδαία αύξηση στις 400.000 τους προσεχείς μήνες, αποφασίσαμε μαζί με τον γιατρό Δημήτρη Μογνιέ να ξαναεπισκεφτούμε το ισοπεδωμένο από τους σεισμούς του περασμένου Γενάρη Πορτ-ο-Πρενς των 260.000 νεκρών τότε, με φάρμακα και εμβόλια για τη χολέρα.

Οι «Γιατροί της Ειρήνης» -εδώ ο Θαν. Παπαχριστόπουλος- έκαναν μαζικούς εμβολιασμούς και μοίρασαν είδη πρώτης ανάγκης. Οι «Γιατροί της Ειρήνης» -εδώ ο Θαν. Παπαχριστόπουλος- έκαναν μαζικούς εμβολιασμούς και μοίρασαν είδη πρώτης ανάγκης. Η πρώτη μας έκπληξη στην Αϊτή, έπειτα από ένα κοπιαστικό ταξίδι και εξονυχιστικούς ελέγχους στο JFK της Νέας Υόρκης, στα «περίεργα» κουτιά από φελιζόλ και παγοκύστες των εμβολίων, ήταν το σχεδόν άδειο παλιό καναδέζικο ξενοδοχείο, απ' τα λίγα της πόλης που έμειναν όρθια μετά τους σεισμούς.

Αυτή την απορία μάς την έλυσε λίγες ώρες αργότερα η αυστηρή οδηγία-προειδοποίηση, μέσα από το Διαδίκτυο, του CDC (Central Diseases Control) των ΗΠΑ που σχεδόν απαγόρευε τα ταξίδια στην Αϊτή.

Η δεύτερη μεγάλη έκπληξη, που μας θύμισε λίγο τις τότε σοβιετικές αρχές με το Τσερνόμπιλ, ήταν όταν το επόμενο πρωί επισκεφτήκαμε το γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας της Αϊτής και, κόντρα στις εκτιμήσεις επιστημόνων, ΜΜΕ και πολιτών, εμβρόντητοι ακούσαμε από τα πιο επίσημα χείλη ότι δεν υπάρχει επιδημία χολέρας.

Δεν είχαμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας, και έτσι χωρίς καμιά κρατική στήριξη και με τη βοήθεια παλιών αϊτινών φίλων από τους σεισμούς, και με δική μας πρωτοβουλία, ξεκινήσαμε την ίδια ημέρα εμβολιασμούς στους καταυλισμούς των σεισμοπαθών όπου το πρόβλημα ήταν εκρηκτικό.

Δώσαμε στο «Γαλλικό Νοσοκομείο Ντικίνι», απ' τα λίγα επίσης που δεν έπεσαν στον σεισμό του Γενάρη, όπου ο κύριος Μογνιέ είχε ως αναισθησιολόγος βοηθήσει σε πολλά χειρουργεία, όσα αντιβιοτικά είχαμε μαζί μας για τη θεραπεία της χολέρας.

Επιβλέψαμε προσωπικά την αποστολή και διανομή καθαρού νερού από βυτία στον καταυλισμό σεισμοπαθών (το μολυσμένο νερό είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης της χολέρας).

Και την τελευταία μέρα στην Αϊτή, αφού εμβολιάσαμε όλο το προσωπικό του ξενοδοχείου, μοιράσαμε μόνοι μας εμφιαλωμένα νερά στα παιδάκια του Κοκογέ.

Ενα μόνο σχόλιο... Το βομβαρδισμένο Πορτ-ο-Πρενς απ' τους σεισμούς, εμπλουτίστηκε στο χρόνο που πέρασε, από σκουπίδια (βουνά στους κεντρικούς δρόμους) λάσπη και βούρκο με αποπνικτικές οσμές, όπου συμπαθέστατα κατά τ'άλλα κατοικίδια ζώα (κατσίκες, γουρούνια, κοκόρια) και άνθρωποι συνυπάρχουν στην πιο ακραία έκφραση δυστυχίας, φτώχειας και εγκατάλειψης.

Πορτ-ο-Πρενς 25/12/2010

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αϊτή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αφιέρωμα 2010
Ετος εξάπλωσης της κρίσης
Πρόσωπα που σημάδεψαν τη χρονιά που τέλειωσε
Ο Σαρκοζί περιμένει τον αντίπαλό του
Μοναχική πτήση της καγκελαρίου
Πιο δημοφιλής μετά την ήττα
Το ακλόνητο δίδυμο
Γερμανία
Βροχή οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο
Αϊτή
Μια ελληνική απόβαση στο νησί της χολέρας
Le Monde diplomatique
Επανεξετάζει το Λονδίνο τη σχέση του με την Ουάσιγκτον
«Χωρίζονται από μια κοινή γλώσσα»
Καταστροφολογία
Η συντέλεια οργανώνεται για το... 2012!