Έντυπη Έκδοση

Αγνωστη η μεσογειακή διατροφή στα Μεσόγεια

Ισως να έχουν μερίδιο ευθύνης και οι ταβέρνες της περιοχής με τα εκλεκτά εδέσματά τους. Είναι, όμως, γεγονός ότι στα Μεσόγεια Αττικής (Κορωπί, Μαραθώνα και Λαύριο), τα παιδιά της γυμνασιακής ηλικίας «το έχουν ρίξει έξω» στο φαγητό.

*Ερευνα στην περιοχή αποκάλυψε ότι η μεσογειακή διατροφή είναι άγνωστη, αφού οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών εκεί ταυτίζονται με τις αμερικανικές και δυτικοευρωπαϊκές: πολύ κρέας, πολλά τυριά, πολλά λιπαρά και λίγα λαχανικά και φρέσκα φρούτα.

Οι συχνές, λοιπόν, επισκέψεις των οικογενειών στις ταβέρνες και οι ακόμη συχνότερες παραγγελίες έτοιμου φαγητού μπορούν να εξηγήσουν τις διατροφικές «ατασθαλίες» των παιδιών. Αν και όλοι οι έφηβοι και σε άλλες περιοχές έχουν τα ίδια γούστα και επιμένουν κατά κανόνα στην ανθυγιεινή διατροφή.

Ας πάμε, όμως, στα Μεσόγεια:

Στις ταβέρνες και με delivery!

*Κατά 33% οι άνθρωποι πηγαίνουν οικογενειακά σε ταβέρνα 2, 3 και 4 φορές την εβδομάδα. Πιο πολύ βγαίνουν οι οικογένειες στον Μαραθώνα (41%) και πολύ λιγότερο στο Λαύριο.

*Μία και περισσότερες μέσα στην εβδομάδα, αποστολές φαγητού στο σπίτι απολαμβάνει 51%. Αυτού του είδους η διατροφή έχει πολλούς θιασώτες ειδικά στο Κορωπί (56%).

*Στις αγαπημένες γεύσεις των παιδιών τις τέσσερις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν τα σουβλάκια, οι τηγανητές πατάτες, οι πίτσες και αμέσως μετά οι μακαρονάδες. Ετσι, στις πρώτες 30 θέσεις συναντάμε 10 κρέατα και αλλαντικά, 3 φαγητά με τυρί (πίτσα, μακαρόνια, τυρόπιτα), τυρί φέτα και κίτρινα τυριά και 4 φαγητά που, ασχέτως του είδους τους, είναι τηγανητά (πατάτες, καλαμαράκια, ψάρι, ομελέτα).

*Η ευχάριστη έκπληξη ήταν η επιλογή, στην πρώτη εξάδα, δύο ωμών λαχανικών (αγγούρι, ντομάτα) και άλλων 3 λαχανικών (μαρούλι, λάχανο, καρότο) στο σύνολο των αγαπημένων γεύσεων. Επίσης, θετικό αποτέλεσμα ήταν τα 5 ψάρια και θαλασσινά που είχαν υψηλά ποσοστά προτίμησης (καλαμαράκια τηγανητά, χταπόδι, ψάρι τηγανητό και γαρίδες).

*Στην κατηγορία «άγνωστες έννοιες - άγνωστες γεύσεις» πάνω από 10% των εφήβων του δείγματος της έρευνας αγνοούν 8 λαχανικά, 3 όσπρια και 2 θαλασσινά.

*Στην κορυφή των απεχθέστερων τροφών για τα παιδιά θα συναντήσουμε σχεδόν το σύνολο των μαγειρεμένων λαχανικών, αλλά και 4 ωμά (σπανάκι, ραπανάκι, πιπεριά, μανιτάρια).

Στην ίδια κατηγορία δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα όσπρια και 5 τροφές από τη θάλασσα (μύδια, σουπιές, καλαμαράκια βραστά, ψάρια βραστά και καπνιστά). Ενα μόνο κρέας περιλαμβάνεται στα ανεπιθύμητα, αυτό του κουνελιού, που όμως είναι και το πιο άπαχο κρέας.

*Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση μιας παραμέτρου που έχει να κάνει με τον τρόπο μαγειρέματος: Το τρόφιμο όταν είναι τηγανητό κερδίζει σημαντικό ποσοστό προτίμησης σε σύγκριση με το ίδιο, αλλά βραστό.

*Σχετικά με τη συχνότητα εστίασης εκτός σπιτιού, εκτός του 33% που προαναφέραμε, το οποίο πηγαίνει συχνά στις ταβέρνες, 29% αναφέρει μια φορά την εβδομάδα, κάτι που είναι αρκετά λογικό. Υπάρχει επίσης ένα 30% που τρώει έξω σπανιότερα από μία φορά την εβδομάδα. Στον Μαραθώνα, η ομάδα που βγαίνει λίγο έξω είναι η μικρότερη (20%), ενώ στο Λαύριο είναι η πολυπληθέστερη (44%). Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει για τα άτομα που βγαίνουν πολύ: είναι οι περισσότεροι στον Μαραθώνα και πολύ λιγότεροι στο Λαύριο. Το Κορωπί βρίσκεται σταθερά πολύ κοντά στον μέσο όρο.

*Στην προετοιμασία του φαγητού, η μητέρα είναι στη συντριπτική πλειονότητα ο βασικός παράγοντας.

Αυτό είναι ένα γεγονός αναμενόμενο στην παραδοσιακή ελληνική οικογένεια. Χαρακτηριστική είναι η χαμηλή συχνότητα συμμετοχής του άντρα στο μαγείρεμα (μόνον 12%), ενώ η συμμετοχή της γιαγιάς φτάνει το 20%.

Πρόβλημα και στο πλήρες πρόγευμα

Το γεγονός επιδέχεται διττή ερμηνεία, επισημαίνει ο Χάρης Κανδηλώρος, ενδοκρινολόγος, ο οποίος πραγματοποίησε τη μελέτη σε συνεργασία με γυμνάσια των Μεσογείων. Η αρνητική πλευρά του νομίσματος θα μπορούσε να είναι ότι η γιαγιά, ως μία γενιά πίσω, μαγειρεύει συνήθως με μεγάλη ποσότητα λιπαρών. Η θετική θα μπορούσε να είναι ένα πιο μοντέρνο νοικοκυριό, με τη μητέρα να εργάζεται, άρα να χρειάζεται συμμετοχή και άλλων στο μαγείρεμα.

*Οι απαντήσεις που αφορούσαν τη σύσταση του προγεύματος έδειξαν ότι σημαντικό ποσοστό των παιδιών πίνει γάλα. Αυτό είναι θετικό, αλλά δεν είναι αρκετό. Γιατί γάλα πρέπει να πίνουν όλα τα παιδιά και τελικά και όλοι οι μεγάλοι, ιδίως οι γυναίκες. Δυστυχώς, 19% των ερωτηθέντων παιδιών δεν πίνουν γάλα. Και ευτυχώς 10% πίνουν τουλάχιστον πορτοκαλάδα.

Τα υπόλοιπα, όμως, δηλώνουν ότι δεν πίνουν τίποτα (6%) ή μόνον ρόφημα (3%), χωρίς να προσμετρηθούν 5% που δεν απαντούν. Αριστο πρόγευμα με χυμό και γάλα, παίρνει μόνον ένα στα δέκα παιδιά!

*Στη μελέτη συμμετείχαν και οι τρεις τάξεις του Γυμνασίου. Αφορά 251 παιδιά από το Κορωπί, 178 από τον Μαραθώνα και 86 από το Λαύριο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βουλή
Νόμος και τάξη χθες στη Βουλή
Αρθρα/Σχολιασμοί
Από ψυχής η αγανάκτησή μου
«Τον Τούρκο κάμε σύντεκνο και το ραβδί σου βάστα»
Υπουργείο Δικαιοσύνης
«Οχι» στο Δομοκό από 41 νομικούς
Παιδεία/Σχολεία
Καμία λύση για το 18 ΑΝΩ
Διαφθορά
Οι λογαριασμοί δείχνουν «μίζες»
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Νοσεί βαριά το Νοσοκομείο Ξάνθης
Εκδηλώσεις
Στο ρυθμό των Χριστουγέννων
Επιχειρηματικότητα
Ωθηση στην κοινωνική οικονομία
Συγκεντρώσεις/Πορείες
Κατάσταση πολιορκίας στο ΕΜΠ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εορτασμός με 7.000 αστυνομικούς και «μηδενική ανοχή»
Συγκρούσεις στα Εξάρχεια χθες τη νύχτα
Φεστιβάλ
Φεστιβάλ φαντασίας με αθρόα συμμετοχή
Πολιτισμός
Εργα πολιτισμού στην Πελοπόννησο
ΔΣΑ
Σε αποχή οι δικηγόροι για την εφέτη
Ψυχολογία/Παιδί
Τα παιδιά της κρίσης είναι παχύσαρκα
Ανθρώπινα
Χαρτί, μολύβι, έμπνευση, κάμερα και «πάμε»
Ενδεια πολυπρόσωπη
TV & Media
Με ισχυρά ατού η συμμαχία του Antenna
Πινγκ πονγκ για τις τηλεοπτικές άδειες
Κατά Σπυρόπουλου το προσωπικό των Πρακτορείων
Η ΝΕΡΙΤ προκήρυξε 7 θέσεις συμβούλων
Δικαιοσύνη
Ελπίδες για το θείο της μικρής Παλαιστίνιας