Έντυπη Έκδοση

ΕΝΩ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ «ΦΙΑΣΚΟ» ΤΑ 4 ΕΚΑΤ. ΚΑΜΕΡΕΣ, Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥ...

Καμερατα Μαρκογιαννάκη

Με το πρόσχημα της «εξάλειψης της βίας», το 2008, έβαλαν κάμερες στα γήπεδα... Με το πρόσχημα «της ασφάλειας των πολιτών», το 2005, ζήτησαν εγγράφως να λαμβάνουν απευθείας εικόνα και ήχο από 342 κάμερες παρακολούθησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκης, τόνισε ότι θα υπάρξει ρύθμιση για την πλήρη εκμετάλλευση του συστήματος των καμερών παρακολούθησης C4Ι που πρόκειται να παραληφθούν επισήμως το επόμενο διάστημα Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκης, τόνισε ότι θα υπάρξει ρύθμιση για την πλήρη εκμετάλλευση του συστήματος των καμερών παρακολούθησης C4Ι που πρόκειται να παραληφθούν επισήμως το επόμενο διάστημα Και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση η πραγματικότητα τους διέψευσε, αφού τα μάτια του Μεγάλου Αδελφού αποδείχτηκαν «καμερούλα μια... σταλιά» στον τομέα και της πάταξης της βίας και της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Αυτοί όμως εξακολουθούν να επιμένουν και να ζητούν κάμερες διά πάσαν νόσον... ακόμη κι όταν οι Βρετανοί αστυνομικοί -που έχουν στη διάθεσή τους 4,2 εκατομμύρια κάμερες κλειστού κυκλώματος- χαρακτηρίζουν τη χρήση καμερών κλειστού κυκλώματος το «απόλυτο φιάσκο» για την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας.

«Εχει αποδειχτεί το απόλυτο φιάσκο: μόνο το 3% των εγκλημάτων εξιχνιάστηκαν με τη βοήθεια καμερών. Δεν υπάρχει φόβος για τις κάμερες», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Μικ Νέβιλ, αστυνομικός διευθυντής αρμόδιος για τη δημιουργία νέας βάσης δεδομένων της Σκότλαντ Γιαρντ.

Το υπουργείο Εσωτερικών

Εξίσου αποστομωτική σε όσους ζητούν κάμερες παντού είναι και η ειδική επιστημονική μελέτη που εκπόνησε τον Φεβρουάριο του 2005 το υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (Home Office Research Study 292, Martin Gill, Angela Spriggs, Assessing the impact of CCTV, Φεβρουάριος 2005). Της χώρας που κατέχει επάξια τον τίτλο «της δημοκρατίας κλειστού κυκλώματος», αφού διαθέτει τις περισσότερες κάμερες, ακόμη και κάμερες που... μιλούν και επιπλήττουν όσους πάνε να εκδηλώσουν αντικοινωνική συμπεριφορά.

«Τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως αποθαρρυντικά για την αποτελεσματικότητα των κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης σε σχέση με την ασφάλεια των πολιτών», ήταν το συμπέρασμα της μελέτης που έδειξε ότι στις περισσότερες περιοχές στις οποίες υπήρχε εγκατεστημένο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης, η εγκληματικότητα δεν μειώθηκε και ότι -όπου μειώθηκε- δεν είναι βέβαιο ότι οφειλόταν στην παρουσία καμερών.

Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν και οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «αν οι κάμερες μείωσαν το "αίσθημα φόβου"», αφού η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι το γεγονός ότι υπάρχουν κάμερες δεν μειώνει τους φόβους τους ότι μπορεί να πέσουν θύματα εγκληματικής ενέργειας.

Με αυτή την έρευνα είχε απαντήσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στους αρμόδιους του άλλοτε υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όταν είχαν ζητήσει εγγράφως να λαμβάνουν απευθείας εικόνα και ήχο από τις 342 κάμερες παρακολούθησης για «την ασφάλεια των πολιτών». Πέρασαν δυο χρόνια και ήρθαν τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας να καταρρίψουν το πρόσχημα, να δικαιώσουν την Αρχή και να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα της βρετανικής εμπειρίας.

Παρ' όλα αυτά, την περασμένη Τετάρτη μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκης, τόνισε ότι θα υπάρξει ρύθμιση για την πλήρη εκμετάλλευση του συστήματος των καμερών παρακολούθησης C4Ι που πρόκειται να παραληφθούν επισήμως το επόμενο διάστημα και αποκατάσταση και οχύρωση των κατεστραμμένων. Με απλά λόγια, 1.000 κάμερες, πάνω κάτω, θα χρησιμοποιηθούν επισήμως.

Επτά μέρες πριν, ο υπουργός είχε στείλει επιστολή στην Αρχή Προστασίας Προσωπικού Χαρακτήρα με την οποία ζητούσε από τον πρόεδρο, Χρ. Γεραρή, να δώσει τη συγκατάθεσή του για να μπουν κάμερες στους κεντρικούς δρόμους της Αττικής, χρησιμοποιώντας την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ως επιχείρημα.

«Ευπαθείς περιοχές...»

Λίγα 24άωρα νωρίτερα, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε αστυνομικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, είχε πει: «Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η τοποθέτηση καμερών για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, όπως είναι οι τράπεζες, και η Ελληνική Αστυνομία που αγωνίζεται για την καταπολέμηση του εγκλήματος να μην έχει τη δυνατότητα χρήσης σε ευπαθείς περιοχές». Ολα αυτά την ίδια στιγμή που η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων διέταξε το ξήλωμα του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης σε μικροβιολογικό εργαστήριο, με το σκεπτικό ότι «ο συνεχής έλεγχος των χώρων εργασίας με μέσα παρακολούθησης προσβάλλει την αξιοπρέπεια και την ιδιωτικότητα των εργαζομένων», το υπουργείο Εσωτερικών εξακολουθεί να θέλει κάμερες παντού.

Ακόμη και αν πολλοί εγκληματολόγοι έχουν επισημάνει κατά καιρούς ότι οι «οι κάμερες δεν μειώνουν την εγκληματικότητα» και πως «για τον απελπισμένο ή τον εξαγριωμένο η ύπαρξη της κάμερας δεν έχει σημασία». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Υπουργείο Εσωτερικών
Κυβέρνηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βουλή
Νόμος και τάξη χθες στη Βουλή
Αρθρα/Σχολιασμοί
Από ψυχής η αγανάκτησή μου
«Τον Τούρκο κάμε σύντεκνο και το ραβδί σου βάστα»
Υπουργείο Δικαιοσύνης
«Οχι» στο Δομοκό από 41 νομικούς
Παιδεία/Σχολεία
Καμία λύση για το 18 ΑΝΩ
Διαφθορά
Οι λογαριασμοί δείχνουν «μίζες»
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Νοσεί βαριά το Νοσοκομείο Ξάνθης
Εκδηλώσεις
Στο ρυθμό των Χριστουγέννων
Επιχειρηματικότητα
Ωθηση στην κοινωνική οικονομία
Συγκεντρώσεις/Πορείες
Κατάσταση πολιορκίας στο ΕΜΠ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εορτασμός με 7.000 αστυνομικούς και «μηδενική ανοχή»
Συγκρούσεις στα Εξάρχεια χθες τη νύχτα
Φεστιβάλ
Φεστιβάλ φαντασίας με αθρόα συμμετοχή
Πολιτισμός
Εργα πολιτισμού στην Πελοπόννησο
ΔΣΑ
Σε αποχή οι δικηγόροι για την εφέτη
Ψυχολογία/Παιδί
Τα παιδιά της κρίσης είναι παχύσαρκα
Ανθρώπινα
Χαρτί, μολύβι, έμπνευση, κάμερα και «πάμε»
Ενδεια πολυπρόσωπη
TV & Media
Με ισχυρά ατού η συμμαχία του Antenna
Πινγκ πονγκ για τις τηλεοπτικές άδειες
Κατά Σπυρόπουλου το προσωπικό των Πρακτορείων
Η ΝΕΡΙΤ προκήρυξε 7 θέσεις συμβούλων
Δικαιοσύνη
Ελπίδες για το θείο της μικρής Παλαιστίνιας