Έντυπη Έκδοση

Διπλός Λε Καρέ στις προθήκες

Πρώτη φορά στα ελληνικά «Ο εντιμότατος μαθητής», ενώ επανεκδίδεται και το «Απόλυτοι φίλοι»

Η ποιότητα της πρόζας του Τζον Λε Καρέ και η γόνιμη εμμονή του ν' αντιλαμβάνεται την κατασκοπία σαν ένα είδος δημιουργικής φαντασίας - οι κατάσκοποι στα έργα του εφευρίσκουν την ψεύτικη ταυτότητά τους όπως και οι καλλιτέχνες τα έργα τους- άργησαν να εκτιμηθούν στη χώρα μας. Τα βιβλία του κυκλοφορούσαν επί δεκαετίες στα περίπτερα από τις εκδόσεις Bell, και παρά τις προσεγμένες μεταφράσεις τους, σκόνταφταν πάνω στην καχυποψία όσων τα κατέτασσαν στο σωρό της μαζικής λογοτεχνίας. Κάλλιο αργά, όμως, παρά ποτέ...

Ο κατά κόσμον Ντέιβιντ Κόρνγουελ, η σύντομη θητεία του οποίου στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες τέλειωσε με την αυτομόληση του περίφημου διπλού πράκτορα Κιλ Φίλμπι στην ΕΣΣΔ, μεταξύ 1974 και 1979 ολοκλήρωσε μια άτυπη τριλογία εμπνευσμένη από το παραπάνω γεγονός, που άρχισε πρόσφατα να δημοσιεύεται σταδιακά από τον «Καστανιώτη».

Μετά το «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι», σειρά παίρνει τώρα «Ο εντιμότατος μαθητής» (μετ. Μ. Μακρόπουλος): ένα πολιτικο-κατασκοπικό θρίλερ που διαδραματίζεται στο Χονγκ-Κονγκ, την Μπανγκόκ, τη Σαϊγκόν και την αιματοβαμμένη Πνομ Πενχ από τους Κόκκινους Χμερ, αποτυπώνοντας το ζοφερό κλίμα του στραμμένου προς τ' ανατολικά ψυχρού πολέμου, και μεταφέροντας την αίσθηση της παρακμής και τον παραλογισμό των συνωμοσιών που επικρατούσαν στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα.

Ο «Εντιμότατος μαθητής», όπου πρωταγωνιστεί και πάλι ο εγγλέζος «δάσκαλος κατασκόπων» Τζορτζ Σμάιλι, γράφτηκε ενώ ο Λε Καρέ ήταν παρών στους τόπους όπου αυτό εκτυλίσσεται, φορώντας τη στολή του ρεπόρτερ. Κι όπως ομολογεί στον πρόλογό του, το βιβλίο του «αποτίει φόρο τιμής στην πρώτη φορά που είδα πυροβολισμό σε μάχη ή που βοήθησα έναν πληγωμένο στρατιώτη ή που μύρισα στους αγρούς τη δυσωδία του αίματος. Μιλάει επομένως για ένα ωρίμασμα, ένα μεγάλωμα, αλλά επίσης και για ένα μίκρεμα, γιατί «τι είναι ο πόλεμος αν όχι μια επιστροφή στην παιδική ηλικία;».

Η κυκλοφορία του «Εντιμότατου μαθητή» συμπίπτει με την επανέκδοση από τα Bell του μεταγενέστερου έργου του, «Απόλυτοι φίλοι» (μετ. Γ. Μπαρουξής): μια μαύρη ρομαντική κωμωδία με τίμιους ήρωες που μοιάζουν αφελείς στην άνιση αναμέτρησή τους με τις σημερινές πολιτικο-οικονομικές μηχανορραφίες, ένα «θυμωμένο» μυθιστόρημα, καρπός της αγανάκτησης του Λε Καρέ από τη συμμαχία Μπους-Μπλερ στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Το ροκ παίρνει τα βουνά
Greek tour των Universe217
Μπαρόκ πάθη και Σάτιρες
Αρχαιολογία
Αποτελέσματα των ερευνών για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων
Παρουσίαση βιβλίου
Από το κράτος πρόνοιας στο κράτος καταστολής
ΕΕΝ
Ημερίδα ντοκιμαντέρ
Σκηνοθέτες/Παραγωγοί
Ηρωας ή προδότης;
Σύγχρονη Τέχνη
«Η Ελλάδα δημιουργεί και σύγχρονο πολιτισμό»
Εθνικό Θέατρο
«Προμηθέας» με Ελληνες και Αζέρους