Έντυπη Έκδοση

Ιστορικός μοντερνισμός

Από την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα μέχρι και σήμερα, ο Μιχαήλ Μήτρας δεν έχει πάψει να υπηρετεί τον ίδιο στόχο: την εκπόνηση μιας λογοτεχνίας η οποία απαιτεί από τον αναγνώστη της διαρκή κινητοποίηση και εγρήγορση.

Στο βιβλίο του «Μηχανή αναζήτησης» (εκδ. «Νεφέλη»), ο Μήτρας υπενθυμίζει ένα μεγάλο κομμάτι της πεζογραφικής διαδρομής του, αφού στις σελίδες του συγκεντρώνει, μαζί με τα καινούρια του κείμενα, και τρία παλαιότερα, ιδιαιτέρως χαρακτηριστικά έργα του: τη «Φανταστική νουβέλα», την «Αστική τοπιογραφία» και τις «Αόριστες λεπτομέρειες».

Οπου και να παρακολουθήσουμε τον συγγραφέα θα διαπιστώσουμε την επιμονή του στον σκληρό πυρήνα των αρχών του μοντερνισμού: διάσπαση της αφηγηματικής συνοχής και συνέχειας, παιχνίδι με τις οπτικές και τις εικαστικές διαστάσεις της γραφής, ειρωνική ανακίνηση ποικίλων γλωσσικών υλικών της καθημερινότητας, με πολλαπλές παραπομπές στη διαφήμιση και την τηλεόραση, ανάμειξη της θεατρικής σκηνής με τη μυθιστορηματική πλοκή, καθώς και διαπλοκή της πρόζας με την ποιητική έκφραση. Ο Μήτρας έχει πολλές καλές στιγμές, ιδίως όταν τονίζει τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως η λογοτεχνία συνιστά ένα πεδίο αδιάκοπης επινόησης και κατασκευής, αλλά το στιλ του δεν ξεπερνά, όπως κι αν το ζυγίσουμε, τις ιστορικές κατακτήσεις του μοντερνισμού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Κύριο θέμα
Σταυροδρόμι ιστοριών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Το ροκ παίρνει τα βουνά
Greek tour των Universe217
Μπαρόκ πάθη και Σάτιρες
Αρχαιολογία
Αποτελέσματα των ερευνών για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων
Παρουσίαση βιβλίου
Από το κράτος πρόνοιας στο κράτος καταστολής
ΕΕΝ
Ημερίδα ντοκιμαντέρ
Σκηνοθέτες/Παραγωγοί
Ηρωας ή προδότης;
Σύγχρονη Τέχνη
«Η Ελλάδα δημιουργεί και σύγχρονο πολιτισμό»
Εθνικό Θέατρο
«Προμηθέας» με Ελληνες και Αζέρους