Έντυπη Έκδοση

Μια κοινωνία που υμνεί το θέαμα

Μια κοινωνία βυθισμένη στην αιμοσταγή λατρεία του θεάματος, τον απροκάλυπτο εγωισμό και την ανύποπτη βία της καθημερινής ζωής: αυτός είναι ο κόσμος τον οποίο εικονογραφεί ο Δημήτρης Μητσοτάκης (γεννημένος το 1967, στον Πειραιά) στο μυθιστόρημά του «Η μονοκατοικία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος» (το πρώτο του βιβλίο, υπό τον τίτλο «Καυτή σούπα», κυκλοφόρησε το 2007).

Ακολουθώντας μια γραμμή την οποία πρωτοχάραξαν οι πεζογράφοι της γενιάς του 1980, ο Μητσοτάκης γράφει μιαν άγρια, κατάμαυρη παρωδία, όπου η πραγματικότητα παραμορφώνεται εξωφρενικά προκειμένου να αποκαλύψει την τερατωδία μιας απολύτως τηλεοπτικοποιημένης ζωής.

Ολα ξεκινούν όταν ένας νεαρός μπαίνει στο σπίτι ενός συνταξιούχου αστυνομικού για να τον κλέψει. Στο σπίτι φτάνουν γρήγορα ένας ακόμη συνταξιούχος, μια τσέχα πόρνη και ο προαγωγός της, καθώς και μια τηλεπαρουσιάστρια, που θα διαλύσει το σύμπαν, προσφέροντας στους πρωταγωνιστές της εκπομπής της μόνο αίμα και θάνατο.

Οπως ο Αλέξανδρος Ασωνίτης στο έργο του «Γεια σου, τηλεόραση!» (2006), έτσι και ο Μητσοτάκης στη «Μονοκατοικία» αναδεικνύει με έναν σχεδόν φετιχιτιστικό τρόπο το ζήτημα της τηλεοπτικής βίας, πετυχαίνοντας κατά τόπους σπαρακτικά κωμικοτραγικές σκηνές. Οταν, όμως, ο συγγραφέας αποφασίζει να δυναμώσει την ένταση, σπάει τα τζάμια: το αμήχανο εύρημα της εξόδου του βιβλίου ισοπεδώνει αντί να μεγεθύνει το φρικιαστικό σκηνικό, αφαιρώντας ένα πολύ κρίσιμο μέρος της δυναμικής του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Κύριο θέμα
Ενας όρκος για την εξέγερση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Το ροκ παίρνει τα βουνά
Greek tour των Universe217
Μπαρόκ πάθη και Σάτιρες
Αρχαιολογία
Αποτελέσματα των ερευνών για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων
Παρουσίαση βιβλίου
Από το κράτος πρόνοιας στο κράτος καταστολής
ΕΕΝ
Ημερίδα ντοκιμαντέρ
Σκηνοθέτες/Παραγωγοί
Ηρωας ή προδότης;
Σύγχρονη Τέχνη
«Η Ελλάδα δημιουργεί και σύγχρονο πολιτισμό»
Εθνικό Θέατρο
«Προμηθέας» με Ελληνες και Αζέρους