Έντυπη Έκδοση

Οι... ξεροκέφαλοι που αντιστέκονται διαβάζοντας!

ΣΤΗ Γαλλία, που δεν είναι ούτε ανήξερη ούτε και ασυνήθιστη από δυναμικές διαδηλώσεις, οι φοιτητές, οι καθηγητές και το άλλο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των πανεπιστημίων, αντιδρώντας έντονα στα σχέδια μεταρρύθμισης των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως προτείνονται από την κυβέρνηση Σαρκοζί, έχουν καταφύγει σε πολλούς, διάφορους και πρωτότυπους τρόπους εκδήλωσης της διαμαρτυρίας τους.

Την περασμένη εβδομάδα, διαβάσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ στη «Λε Μοντ» της Ανιέ Πουαριέ, που ξεκίνησε με μια μεσονύχτια βόλτα της στα Place de Greve, μια πανέμορφη πλατεία, ακριβώς στην καρδιά του Παρισιού και απέναντι από το δημαρχείο της πόλης. Εκεί, λοιπόν, η ρεπόρτερ έζησε αυτό που ονομάστηκε ronde des obstines από τους φοιτητές, οι οποίοι εδώ και 3 περίπου εβδομάδες, 24 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, περπατούν γύρω γύρω στην πλατεία, ασταμάτητα και, για να μεταφράσουμε ελεύθερα την παραπάνω φράση, ξεροκέφαλοι, πεισματάρηδες, που με τον τρόπο τους λένε «δεν μας αλλάζετε εύκολα τη γνώμη και εμείς θα κάνουμε κύκλους, εδώ, ώσπου να μας ακούσετε».

ΔΕΝ κάνουν μόνον κύκλους όμως. Οπως περπατούν, κάποιοι από αυτούς σταματούν και, για περίπου 10 λεπτά, αρχίζουν και διαβάζουν αποσπάσματα από λογοτεχνικά βιβλία, κυρίως της κλασικής, γαλλικής λογοτεχνίας. Κάποτε είναι εκατοντάδες, κάποτε λιγότεροι, κάποτε τόσοι πολλοί, που δυσκολεύεσαι να τους μετρήσεις. Η ώρα της ανάγνωσης, γράφει η Πουαριέ στη «Λε Μοντ», είναι εντελώς απρογραμμάτιστη. Προκύπτει έτσι, αυθόρμητα, στη στιγμή. Και, τότε, αποστέλλονται αμέσως μερικά γραπτά μηνύματα μέσω κινητών και σε ελάχιστο χρόνο μαζεύονται σε όποια πλατεία αποφασιστεί εκείνη την ώρα (μπορεί η πλατεία Σαν Μισέλ στο Παρίσι, μπορεί όμως και η Γκραν Πλας του Στρασβούργου) φοιτητές και καθηγητές. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να φέρουν μαζί τους ένα βιβλίο και, όταν επιλεγεί ένα από αυτά, κάποιος αρχίζει να διαβάζει δυνατά και, όπως γράφει η εφημερίδα, «ο τόπος πλημμυρίζει από λέξεις και ξεχειλίζει από ένα γλυκό μουρμουρητό». Σκηνικό σουρρεαλιστικό, που κυριολεκτικά σου κόβει την ανάσα.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ανάγνωσμα των διαδηλωτών είναι το κλασικό μυθιστόρημα La Princesse de Cleves, του 17ου αιώνα, το οποίο έχει εξελιχθεί σε «μαραθώνιο ανάγνωσμα» και έχει γίνει κάτι σαν «σύμβολο αντίστασης» της γαλλικής πανεπιστημιακής κοινότητας, που το επέλεξε επειδή αναφέρθηκε κάποτε σε αυτό ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί, λέγοντας ότι το απεχθανόταν το μυθιστόρημα αυτό και, όσο και αν το διάβασε, δεν μπόρεσε τελικά να περάσει τις εξετάσεις του. Ακόμα, στο πλαίσιο των γενικών διαδηλώσεών τους κατά του εκπαιδευτικού συστήματος, οι καθηγητές, για να μη χάνουν οι φοιτητές τα μαθήματά τους, κάτι που δεν επιθυμούν ούτε τα ίδια τα παιδιά, τους κάνουν μαθήματα (διαλέξεις, αλλά ακόμα και ασκήσεις) μέσα σε τραμ, λεωφορεία, ακόμα και στο μετρό. Εχουν διεξαχθεί δημόσιες, εικονικές δίκες, μελών της κυβέρνησης, που «εμπλέκονται» στο μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, αλλά και ανοικτές συζητήσεις σε πλατείες, δημαρχεία και, βεβαίως, μέσω του Ιντερνετ. Καθηγητές και φοιτητές φωνάζουν ότι η κυβέρνηση Σαρκοζί θέλει να μεταλλάξει τη γνώση σε προϊόν, τους φοιτητές σε πελάτες, τους καθηγητές σε παροχείς υπηρεσιών και τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις «με μόνο στόχο τους, με κάθε κόστος, το κέρδος».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Το αναγνωστικό της τελευταίας σελίδας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βουλή
Νόμος και τάξη χθες στη Βουλή
Αρθρα/Σχολιασμοί
Από ψυχής η αγανάκτησή μου
«Τον Τούρκο κάμε σύντεκνο και το ραβδί σου βάστα»
Υπουργείο Δικαιοσύνης
«Οχι» στο Δομοκό από 41 νομικούς
Παιδεία/Σχολεία
Καμία λύση για το 18 ΑΝΩ
Διαφθορά
Οι λογαριασμοί δείχνουν «μίζες»
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Νοσεί βαριά το Νοσοκομείο Ξάνθης
Εκδηλώσεις
Στο ρυθμό των Χριστουγέννων
Επιχειρηματικότητα
Ωθηση στην κοινωνική οικονομία
Συγκεντρώσεις/Πορείες
Κατάσταση πολιορκίας στο ΕΜΠ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εορτασμός με 7.000 αστυνομικούς και «μηδενική ανοχή»
Συγκρούσεις στα Εξάρχεια χθες τη νύχτα
Φεστιβάλ
Φεστιβάλ φαντασίας με αθρόα συμμετοχή
Πολιτισμός
Εργα πολιτισμού στην Πελοπόννησο
ΔΣΑ
Σε αποχή οι δικηγόροι για την εφέτη
Ψυχολογία/Παιδί
Τα παιδιά της κρίσης είναι παχύσαρκα
Ανθρώπινα
Χαρτί, μολύβι, έμπνευση, κάμερα και «πάμε»
Ενδεια πολυπρόσωπη
TV & Media
Με ισχυρά ατού η συμμαχία του Antenna
Πινγκ πονγκ για τις τηλεοπτικές άδειες
Κατά Σπυρόπουλου το προσωπικό των Πρακτορείων
Η ΝΕΡΙΤ προκήρυξε 7 θέσεις συμβούλων
Δικαιοσύνη
Ελπίδες για το θείο της μικρής Παλαιστίνιας