Έντυπη Έκδοση

Ηταν πάνω από τον μέσο όρο της Αριστεράς

Το συμπέρασμα του ιστορικού Β. Παναγιωτόπουλου για το βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου «Τα πρώτα βήματα του Ψυχρού Πολέμου (1945-1947)» που βγήκε από τον «Κέδρο»

Η πρώτη γραφή ενός βιβλίου εξωτερικής πολιτικής έγινε από τη Διδώ Σωτηρίου (1909-2004), μετά τη διαγραφή της από το ΚΚΕ, στις 12 Μαρτίου 1947.

Προτού εμφανιστεί ως συγγραφέας, η Διδώ Σωτηρίου άσκησε τη δημοσιογραφία στον «Ριζοσπάστη», που της στοίχισε τη διαγραφή της από το ΚΚΕ Προτού εμφανιστεί ως συγγραφέας, η Διδώ Σωτηρίου άσκησε τη δημοσιογραφία στον «Ριζοσπάστη», που της στοίχισε τη διαγραφή της από το ΚΚΕ Αυτή τη μορφή εξέδωσαν οι εκδόσεις «Κέδρος», με τον τίτλο «Τα πρώτα βήματα τού Ψυχρού Πολέμου (1945-1947). Ενα ανέκδοτο χειρόγραφο για τη διεθνή πολιτική» (πρόλογος: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, επιμ.: Νίκος Μπελογιάννης - Κωνσταντίνος Ζαγάρας, επίλογος: Νίκος Μπελογιάννης).

Η δεύτερη γραφή χάθηκε, την έφαγαν τα ποντίκια το 1948, στην οροφή του σπιτιού της οδού Αιγίνης 1 στην Κυψέλη, όπου είχε μετακομίσει για ένα διάστημα η Σωτηρίου. Η έκδοση συμπίπτει με τα εκατό χρόνια από τη γέννηση της συγγραφέως των «Ματωμένων χωμάτων» και με τα πενήντα χρόνια από την πρώτη συνεργασία της με τον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο, με το βιβλίο της «Οι νεκροί περιμένουν» (1959).

Το χειρόγραφο που διασώθηκε βρέθηκε σε μία κρύπτη, όταν έγιναν οι εργασίες ανακαίνισης στο σπίτι της οδού Κοδριγκτώνος 8, που δώρισε η συγγραφέας στο υπουργείο Πολιτισμού το 1995 -στεγάζει την Εταιρεία Συγγραφέων.

Στον ίδιο τόμο τυπώνεται κι ένα ανθολόγιο από τα 179 άρθρα της, που δημοσιεύτηκαν στον «Ριζοσπάστη» (16 Σεπτεμβρίου 1945 ώς 12 Μαρτίου 1947). Στην αρχή τα υπέγραφε με τα αρχικά «Σ.Δ.» και δεν άργησε να επιλέξει την υπογραφή «Σ. Δέλτα». «Δεν τα θεωρούσε εφήμερα δημοσιογραφικά σημειώματα. Οχι μόνο τα υπέγραφε, με ψευδώνυμο μεν αλλά χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο, αλλά ως έγκυρη πρώτη ύλη τα διέσωσε και με βάση αυτά επεξεργάστηκε την παρούσα πρώτη μορφή του βιβλίου της, αλλά και τη δεύτερη», εκτιμά ο ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος. «Δεν είναι απλώς ο σκελετός ενός κειμένου, γιατί έχει συνοχή. Η Διδώ Σωτηρίου είχε τεράστια συνθετική ικανότητα και ήταν ενημερωμένη για δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο. Βρισκόταν πάνω από τον μέσο όρο της Αριστεράς εκείνης της εποχής».

Στην παρουσίαση που έγινε χθες το μεσημέρι παραβρέθηκε η ανιψιά της Διδώς Σωτηρίου, Αλκη Ζέη. Θυμήθηκε πώς πολτοποιούσε και κατέστρεφε χειρόγραφα της θείας της, κατόπιν προτροπής της. «Δεν περιμέναμε ότι θα γίνει η μεγάλη συγγραφέας», είπε. Και συμπλήρωσε. «Αφού έγινα εγώ, γιατί να μην γίνει η Διδώ». Εντούτοις, παραδέχθηκε ότι σ' αυτήν οφείλει ότι έγινε συγγραφέας, ενώ δεν έκρυψε ότι την αποθάρρυνε να γράψει ποιήματα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Το ροκ παίρνει τα βουνά
Greek tour των Universe217
Μπαρόκ πάθη και Σάτιρες
Αρχαιολογία
Αποτελέσματα των ερευνών για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων
Παρουσίαση βιβλίου
Από το κράτος πρόνοιας στο κράτος καταστολής
ΕΕΝ
Ημερίδα ντοκιμαντέρ
Σκηνοθέτες/Παραγωγοί
Ηρωας ή προδότης;
Σύγχρονη Τέχνη
«Η Ελλάδα δημιουργεί και σύγχρονο πολιτισμό»
Εθνικό Θέατρο
«Προμηθέας» με Ελληνες και Αζέρους