Ηλεκτρονική Έκδοση

Στουρνάρας: Η ΤτΕ προχωρά στη διερεύνηση προσφορών για τις τρεις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα

Τελευταία ενημέρωση:

Στη διερεύνηση του ενδιαφέροντος ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων σχετικά με την απόκτηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ι.Στουρνάρας, μετά από σύσκεψη του Συμβουλίου Συστημικής Σταθερότητας, καθιστώντας απολύτως σαφές ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο δεν επηρεάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Η ως άνω συμφωνία διαφυλάσσει πλήρως τους καταθέτες των υποκαταστημάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα, διασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν επιβαρύνει τη διαχείριση του ελληνικού χρέους» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Στην ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. 

Νωρίτερα σήμερα ο κ. Στουρνάρας σε δήλωσή του τόνισε ότι «από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησε ήδη τις συζητήσεις με ελληνικές εμπορικές τράπεζες προκειμένου εάν είναι δυνατόν μέχρι την Τρίτη το πρωί να έχει κλείσει η σχετική συμφωνία.

Από τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος πάντως, όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές, δεν αποκλείονται και ξένοι τραπεζικοί ομίλοι. Στην περίπτωση που εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα εξετασθεί και θα επιλέγει η πιο συμφέρουσα λύση.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν εκφράζουν καμία απολύτως ανησυχία για ενδεχόμενες αρνητικές επιδράσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα από την απόφαση για επιβολή τέλους στις καταθέσεις στην Κύπρο, ούτε για ενδεχόμενο αναλήψεων και εκροών. Αντίθετα, επισημαίνουν ότι όσοι εμπιστεύτηκαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δεν έβγαλαν τις καταθέσεις τους εκτός βγήκαν κερδισμένοι.

Στην Ελλάδα διαθέτουν σήμερα παρουσία τρεις κυπριακές τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου, η Λαϊκή τράπεζα και η Ελληνική με περισσότερα από 300 καταστήματα και περίπου 5.000 υπαλλήλους.

Πηγή:ΑΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Κύπρος
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
«Ανεγκέφαλο το 'κούρεμα' των κυπριακών καταθέσεων»
Μουδιασμένη η Κύπρος από το σοκ του κουρέματος όλων των καταθέσεων