Ηλεκτρονική Έκδοση

Αγνωστο εάν τα γερμανικά κόμματα ψηφίσουν τη συμφωνία για την Κύπρο

Τελευταία ενημέρωση:

Σκληρές ήταν οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για την Κύπρο, ωστόσο ακόμη και μετά τη συμφωνία συμμετοχής των καταθετών στο κόστος διάσωσης, τα γερμανικά κόμματα δεν ξεκαθαρίζουν τη στάση που θα τηρήσουν στο κοινοβούλιο

 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το ύψος του πακέτου διάσωσης διαμορφώνεται στα 10 δισ. ευρώ. Στα κυριότερα σημεία των μέτρων που συμφωνήθηκαν είναι η εφάπαξ εισφορά ύψους 9,9% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε κυπριακές τράπεζες και 6,7% για τις μικρότερες από αυτό το ποσό καταθέσεις.
Αλλά ακόμη και αυτός ο οδυνηρός συμβιβασμός που προβλέπει τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος της διάσωσης, όπως επιθυμούσε η Γερμανία, αναφέρει, δεν συνιστά εγγύηση ότι θα εγκριθεί το πακέτο στήριξης από το γερμανικό κοινοβούλιο. Οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι (FDP) δια στόματος του προέδρου της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, Ράινερ Μπρούντερλε, χαιρέτισαν την συμφωνία. Σπεύδουν, ωστόσο, να διευκρινίσουν ότι προτού υπερψηφίσουν στο κοινοβούλιο το πακέτο θα πρέπει να αποδειχθεί «με σαφήνεια η συστημική σημασία της διάσωσης της Κύπρου».
Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς τις αποφάσεις του Eurogroup και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκρίνουν στο κοινοβούλιο τη συμφωνία. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, «το γεγονός ότι η απόφαση κινείται στην σωστή κατεύθυνση δεν είναι αρκετό» φέρεται να δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD, Πέερ Στάινμπρουκ, στο περιθώριο κομματικής εκδήλωσης στο Άρνσταντ της ανατολικής Γερμανίας.
Σχολιάζοντας τα προβλήματα του υπέρογκου τραπεζικού τομέα, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και του φορολογικού ντάμπινγκ, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός παρατήρησε ότι η Κύπρος θα πρέπει να χαράξει τώρα έναν διαφορετικό δρόμο. Σύμφωνα με τον κ. Στάινμπρουκ, η ηγεσία του SPD θα μελετήσει το αποτέλεσμα του Eurogroup και το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα έχει διαμορφώσει τη θέση του κόμματος.
Πάντως, ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για δημοσιονομικά θέματα Κάρστεν Σνάιντερ χαιρέτισε την απόφαση για συμμετοχή των καταθετών στο κόστος της διάσωσης της Κύπρου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Ecofin
Γερμανία
Για το ίδιο θέμα
Ο κυπριακός Τύπος για την απόφαση του Eurogrοup
«H Κύπρος ζει τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974»