Ηλεκτρονική Έκδοση

Δεν «κουρεύονται» οι καταθέσεις κυπριακών θυγατρικών στην Ελλάδα

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι εξαιρούνται της απόφασης του Eurogroup τα υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, έδωσε, με δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Διαβεβαίωσε επίσης ότι «οι τρεις κυπριακές τράπεζες (Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική) που λειτουργούν στην Ελλάδα θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό πιστωτικό ίδρυμα».

Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Εξάλλου, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, διαβεβαίωσε ότι «οι τρείς κυπριακές τράπεζες (Κύπρου Λαϊκή και Ελληνική) που λειτουργούν στην Ελλάδα θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό πιστωτικό ίδρυμα».

Ωστόσο, δεν κατονόμασε ποια θα είναι η τράπεζα ή οι τράπεζες που θα απορροφήσουν τις κυπριακές.

Το ενεργητικό των τραπεζών, αλλά και οι καταθέσεις τους, θα μεταφερθούν σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα τις αμέσως προσεχείς ημέρες προκειμένου να μην διαταραχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του εγχώριου πιστωτικού συστήματος.

Τράπεζα Ελλάδας

Στη διερεύνηση του ενδιαφέροντος ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων σχετικά με την απόκτηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ι.Στουρνάρας, έπειτα από σύσκεψη του Συμβουλίου Συστημικής Σταθερότητας, καθιστώντας απολύτως σαφές ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο δεν επηρεάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησε ήδη τις συζητήσεις με ελληνικές εμπορικές τράπεζες, προκειμένου εάν είναι δυνατόν έως την Τρίτη το πρωί να έχει κλείσει η σχετική συμφωνία.

Από τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, πάντως, όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές, δεν αποκλείονται και ξένοι τραπεζικοί ομίλοι. Στην περίπτωση, που εκδηλώσουν ενδιαφέρον, θα εξετασθεί και θα επιλεγεί η πιο συμφέρουσα λύση.

με πληροφορίες ΑΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οικονομική κρίση
Κύπρος