Ηλεκτρονική Έκδοση

Live από Λευκωσία

Τελευταία ενημέρωση:

Συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Κύπρο από τον ανταποκριτή του enet.gr Μανώλη Καλατζή.

15.30

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διαψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες που τον φέρουν να έχει απορρίψει πρόταση για εξαίρεση των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από το τέλος επί των καταθέσεων, δήλωσε σήμερα ο κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Ανέφερε παράλληλα ότι ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν δημοσιεύματα για πρόταση της Gazprom για εξαγορά κυπριακής Τράπεζας. Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει ότι «αντίθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε τη μάχη για να αποτρέψει αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη», η οποία όπως προσθέτει «τελικά επιβλήθηκε με τρόπο εκβιαστικό από αυτούς που σήμερα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις δικές τους αποφάσεις». Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, αυτό που ζητούσαν οι δανειστές της Κύπρου ήταν το άμεσο κλείσιμο των δύο μεγάλων τραπεζών, η μεταφορά των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ σε μια «καλή» τράπεζα και η εκκαθάριση των υπολοίπων καταθέσεων. Είπε επίσης ότι η εκτίμηση του ΔΝΤ ήταν ότι οι καταθέσεις αυτές θα έχαναν το 40% της αξίας τους, ενώ θα έμεναν παγωμένες για 5-10 χρόνια. Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνέχισε, η απώλεια στην αξία του συνόλου των καταθέσεων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, ενώ οι επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας θα ήταν καταστροφικές. «Η Κυβέρνηση με την ολοκληρωμένη πρόταση προστασίας των καταθετών έχει διασφαλίσει πως η συνεισφορά τους δεν ισοδυναμεί με οριστική απώλεια αλλά θα τύχει ανταπόδοσης με την προσφορά τραπεζικών μετοχών και ομολόγων συνδεδεμένων με τα έσοδα από το Φυσικό Αέριο» κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

14.25

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος  Χρήστος Στυλιανίδης με γραπτή δήλωση διαψεύδει τα όσα δήλωσε ο γερμανός υπουργός οικονομικών, ότι δήθεν η Κυπριακή Δημοκρατία πρότεινε κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης κάποιοι προσπαθούν να φορτώσουν τις δικές τους ευθύνες στη Λευκωσία. Τέλος ο κ. Στυλιανίδης διέψευσε και πληροφορίες για δήθεν πρόταση της ρωσικής εταιρείας Gazprom για εξαγορά κυπριακής τράπεζας.
 

13.35

Πληροφορίες του enet.gr αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο για το κούρεμα θα διαφοροποιηθεί ώστε να μην υπάρξουν αποκοπές από καταθέσεις κάτω των 20.000 ευρώ. Από τις 20.000 έως τις 100.000 θα υπάρξει κούρεμα 6,75% και από 100.000 και πάνω 9.99%. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να γίνει σήμερα επαφή Μέρκελ Μπαρόζο Ντράγκι για να εξεταστεί η κατάσταση και η αντίδραση των αγορών.
 

13.30

ΟΡΙΣΤΙΚΟ!  Επειδή όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν σε τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου για το κούρεμα και χρειάζεται χρόνος για μελέτη. Η συνεδρία θα γίνει αύριο στις 6 το απόγευμα. Το νομοσχέδιο θα πάει στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής για συζήτηση.

13.25

Έκκληση προς τη Κυπριακή Βουλή «να απορρίψει τη συμφωνία μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του  Eurogroup» απεύθυνε ο Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι η Συμφωνία αυτή οδηγεί σε λεηλασία του εθνικού πλούτου και οικονομική καταστροφή, αφού ακυρώνει την Κύπρο ως κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Σε ανακοίνωσή του ο κ. Λιλλήκας αναφέρει ότι «οι εκβιασμοί τους οποίους δέχθηκε ο κ. Νίκος Αναστασιάδης εκ μέρους των εταίρων μας είναι απαράδεκτοι και καταδικαστέοι. Δεν αποτελούν επίδειξη κοινοτικής αλληλεγγύης, αλλά περισσότερο θυμίζουν αποικιακές συμπεριφορές. Βεβαίως, ο Πρόεδρος κρίνεται για την άτακτη υποχώρησή του. Μετά βεβαιότητας, η επικύρωση της συμφωνίας θα  οδηγήσει την επόμενη ημέρα σε απόσυρση των ξένων καταθέσεων και σε μαζική φυγή των ξένων εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο. Από αυτή την εξέλιξη το κράτος θα έχει ετήσιες  απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχουν άλλες επιλογές που η κυπριακή κυβέρνηση όφειλε και οφείλει έστω και τώρα, την υστάτη, να μελετήσει για να ξεφύγουμε από την κρίσιμη κατάσταση». Κάλεσε τέλος τους πολίτες να αναλάβουν ενεργό ρόλο και να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις έξω από τη Βουλή.

13.20

Αναβάλλεται η ψηφοφορία στη Κυπριακή Βουλή. Συνεδριάζουν οι αρχηγοί κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής για να ανακοινώσουν επίσημα την απόφαση. Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των βουλευτών από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ικανοποιημένος δήλωσε ο Αναστασιάδης.

12.55

Για το σοβαρό κόστος του πακέτου διάσωσης παρά τη δημιουργία πιο βιώσιμων συνθηκών για τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου προειδοποιεί με δηλώσεις του στους Times ο πρόεδρος του κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης. «Η βασική αιτία του προβλήματος είναι ότι οι κυπριακές τράπεζες επένδυσαν βαριά σε ελληνικά ομόλογα και όταν ήρθε το κούρεμά τους δεν μπόρεσαν να το απορροφήσουν. Επομένως η τρόικα της Ελλάδας δημιούργησε το πρόβλημα και έπειτα ήρθε να τιμωρήσει τον αθώο Κύπριο αποταμιευτή με ένα επιπλέον χτύπημα», δηλώνει ο κ. Πισσαρίδης. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι καταθέσεις κάτω των 30.000 ευρώ θα έπρεπε να είχαν εξαιρεθεί από τις αποφάσεις του Eurogroup και ότι οι εναλλακτικές που προσφέρθηκαν στην κυπριακή κυβέρνηση ήταν ακόμα πιο απαράδεκτες.

12.30

Επιμένουν οι πληροφορίες ότι η συνεδρία της Βουλής δεν θα γίνει σήμερα και η ψήφιση του πακέτου θα αναβληθεί για τις επόμενες μέρες. Για αποφυγή αναταράξεων οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές.

12.25

O αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩ.ΚΟ) Νίκος Κουτσού ( αδελφός του ηγουμένου Βατοπεδίου Εφραίμ)  ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων. Ο Πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης όπως όλα δείχνουν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Ο κ. Κουτσού σε ανακοίνωση τους αναφέρει: «Το χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έδωσε κάτι νέο. Αντίθετα, επιβεβαίωσε ότι τις τελευταίες μέρες ο κ. Αναστασιάδης ενεργεί ως ιμάντας μεταφοράς των εκβιασμών των «φίλων» του. Συνεχίζοντας το ρόλο του υπ’ αριθμόν ένα «Υες Man» του κυπριακού πολιτικού συστήματος.(…). Τάσσομαι εναντίον της επαχθούς πρότασης του κουρέματος. Η Κυπριακή Βουλή οφείλει να πει όχι στην αυτοκτονία του τόπου. Καλούμε τους πολίτες να αντισταθούν με κάθε τρόπο στα μέτρα και να εκφράσουν σήμερα στο κοινοβούλιο, ειρηνικά αλλά δυναμικά, την αντίθεσή τους αυτή.
 

12.20

Η επιβολή του ύψους των δασμών που θα επιβληθεί στις τραπεζικές καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, όμως σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισ. ευρώ, διευκρίνισε σήμερα το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιεργκ Άσμουσεν.

12.15

Ο Kύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες στη Λευκωσία για αρνητική στάση της Ελλάδας έναντι της Κύπρου στην τελευταία συνεδρία του Eurogroup. Ανώνυμες πηγές υποστήριζαν ότι η κυπριακή πλευρά «έμεινε μόνη» και η μόνη χώρα που στήριξε τις κυπριακές θέσεις ήταν το Λουξεμβούργο και ο κ. Γιούνκερ. Εκτιμάται ότι οι φήμες αυτές διέρρευσαν σκοπίμως από κάποιους κύκλους με σκοπό να εκτεθούν οι διαβεβαιώσεις που είχε δώσει μετά την εκλογή του ο κ. Αναστασιάδης για τις άριστες διαπροσωπικές σχέσεις που είχε με διάφορους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
 

12.10

Διαμορφώνεται κλίμα για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μην γίνει ούτε σήμερα η συνεδρία της Βουλής, με αντικείμενο την έγκριση της συμφωνίας με το Eurogroup. Στόχος είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαβουλεύσεις ώστε να επιτευχθεί κάποια διαφοροποίηση του πακέτου.

Δείτε εδώ τις εξελίξεις της Κυριακής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αποταμίευση και καταθέσεις
Κύπρος