Ηλεκτρονική Έκδοση

Ξεκινά η εκταφή του χιλιανού νομπελίστα Πάμπλο Νερούντα

Σαράντα χρόνια μετά το θάνατο του χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούντα, λίγες μέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973 κατά του Σαλβαδόρ Αλιέντε, ξεκινούν την Κυριακή οι έρευνες στα υπολείμματα της σωρού του, προκειμένου να διερευνηθούν οι υποψίες δεκαετιών για το ενδεχόμενο ο νομπελίστας να έπεσε θύμα δηλητηρίασης από πράκτορες του Πινοσέτ.

Το σημείο όπου έχει ταφεί ο Πάμπλο Νερούντα Το σημείο όπου έχει ταφεί ο Πάμπλο Νερούντα Μια ομάδα ερευνητών ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει την Κυριακή την εκταφή του Νερούντα στην περιοχή Ίσλα Νέγκρα στις ακτές του Ειρηνικού, όπου έζησε ο ποιητής.

Ωστόσο δικανικοί ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες η εκταφή να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα κατά πόσο ένας από τους πιο σπουδαίους ποιητές του 20ου αιώνα να πέθανε από φυσιολογικά αίτια ή να δηλητηριάστηκε από τη χούντα όπως πιστεύει ο οδηγός του και κάποιοι άλλοι.

Οι αρχές αν και ενέκριναν το αίτημα του κομμουνιστικού κόμματος για εκταφή του Νερούντα δεν επέτρεψαν να αναλάβουν την έρευνα ανεξάρτητοι ερευνητές.

Ο Νερούντα, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1971, ήταν ευρέως γνωστός για τους ρομαντικούς του στίχους, ειδικά τη συλλογή “Είκοσι Ποιήματα Αγάπης και ένα Τραγούδι Απελπισίας”. Ήταν επίσης πολιτικός με αριστερές καταβολές, διπλωμάτης και πολύ στενός φίλος του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο οποίος προτίμησε να αυτοκτονήσει παρά να παραδοθεί στους στρατιώτες του πραξικοπηματία Αουγκούστο Πινοσέτ.

Πληροφορίες από France24

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Χιλή