Ηλεκτρονική Έκδοση

Οι Τουρκοκύπριοι διεκδικούν τον χρυσό της Κύπρου

Η λεγόμενη «προεδρία» του ψευδοκράτους στη Κύπρο, με ανακοίνωση της , υποστηρίζει πως η περιουσία του κοινού κράτους,που ιδρύθηκε με τις συμφωνίες του 1960, ανήκει τόσο στους Eλληνοκύπριους όσο και στους Tουρκοκύπριους. Συνεπώς κατά την ανακοίνωση και τα αποθέματα χρυσού, 14 τόνων που βρίσκονται στη Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανήκουν στους «δύο λαούς» που δημιούργησαν τη Κυπριακή Δημοκρατία το 1960.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «οποιοδήποτε έσοδο ή περιουσία που υπάγεται/έχει σχέση και με τον τουρκοκυπριακό λαό, χωρίς να λαμβάνεται η συγκατάθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς ή χωρίς διευθέτηση με την τουρκοκυπριακή πλευρά, μονομερώς δεν μπορεί να πουληθεί, να υποθηκευθεί ή να τεθεί υπό οποιαδήποτε δέσμευση στο μέλλον. Μια τέτοια ενέργεια, όπως έγινε με τους υδρογονάνθρακες, στα ίσα συνεταιριστικά δικαιώματα που υπάρχουν στο νησί, θα αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού, θα παραβιάζει την πιθανότητα εξεύρεσης συμφωνίας και θα προκαλέσει ως αποτέλεσμα το μέλλον του νησιού να υποθηκευθεί».

Κατά την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του κυπριακού προβλήματος, προστίθεται, η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να υποθηκεύσει το μέλλον του κράτους που θα ιδρυθεί ως αποτέλεσμα μιας πιθανής συμφωνίας και σε αυτές τις διεργασίες (η τουρκοκυπριακή πλευρά) θα εναντιωθεί και θα τις δυσκολέψει.

«Προς όφελος και της κρίσης στην νότια Κύπρο, ως τουρκοκυπριακή πλευρά είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία της νοοτροπίας του win – win (kazan – kazan)». Στην ανακοίνωση γίνεται έκκληση για συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά, την οποία καλούν να μην προχωρήσει σε βήματα που θα επηρεάσουν αρνητικά τη νέα διαδικασία των συνομιλιών πριν καν ξεκινήσει και θα διευρύνει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο «λαών».

Μανώλης Καλατζής

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος