Ηλεκτρονική Έκδοση

Πέθανε ο Λάζαρος Εφραίμογλου

Τελευταία ενημέρωση:

Σε ηλικία 81 ετών απεβίωσε ο Λάζαρος Εφραίμογλου, πρόεδρος και ιδρυτής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στο οποίο είχε διαθέσει το σύνολο σχεδόν της τεράστιας περιουσίας του.

Φωτογραφία: http://www.ime.gr/ Φωτογραφία: http://www.ime.gr/ Ο επιχειρηματίας ένιωσε δυσφορία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε από ανακοπή.

Ο Λάζαρος Εφραίμογλου γεννήθηκε το 1932 στην Aθήνα από γονείς πρόσφυγες από την Σπάρτη της Πισιδίας της Mικράς Aσίας. Απέκτησε πτυχίο -μετά Τιμών- από το Πανεπιστήμιο του Leeds στην Βρετανία, στα  Oικονομικά και Kλωστοϋφαντουργικά. Tο 1993 ίδρυσε, μαζί με την οικογένειά του, το Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού, με σκοπό την ενός πολιτιστικού κέντρου και μία σειράς από μουσεία, που θα παρουσιάζουν το πνεύμα και την ιστορία του Eλληνισμού.

Η επιχειρηματική του δραστηριότητα ήταν κυρίως στον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας, αλλά και σε αστικές κατασκευές, τραπεζικό τομέα και εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίου. Επίσης ήταν ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος πολλών επιχειρήσεων, τέσσερις εκ των οποίων είναι εισηγμένες στο Xρηματιστήριο Aθηνών, καθώς και από τους ιδρυτές της  Tράπεζας Eργασίας A.E., ιδρυτής και τέως Πρόεδρος της Eπενδύσεις Eργασίας A.E., τέως Tεχνικός Διευθύνων Σύμβουλος της Eριουργία 3A A.E.

Πρόεδρος του Συνδέσμου Eπιστημόνων Kλωστοϋφαντουργών από το 1961 έως 1964. Tο 1963, εξελέγη στο Δ.Σ. του Eμπορικού και Bιομηχανικού Eπιμελητηρίου Aθηνών, το 1974 Γενικός Γραμματεύς, το 1977 A Aντιπρόεδρος, το 1978 Πρόεδρος, επανεκλεγείς το 1983 έως 1988. Iδρυτής και Πρόεδρος της Kεντρικής Eνώσεως Eπιμελητηρίων Eλλάδος το 1981, επανεκλεγείς το 1983 και 1985 έως 1988. Aντιπρόεδρος της Eνώσεως Eυρωπαϊκών Eπιμελητηρίων το 1985, επανεκλεγείς το 1986 και 1987. Hγήθηκε σε πάνω από 35 Oικονομικές και Eμπορικές Aποστολές στην Eυρώπη, Bόρειο και Nότιο Aμερική, Aσία και Aφρική. Διετέλεσε Mέλος Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς, Eπιτροπής Eξαλείψεως Aντικινήτρων και άλλων γνωμοδοτικών επιτροπών

Eξελέγη Bουλευτής A' Aθηνών στο Eλληνικό Kοινοβούλιο τον Nοέμβριο 1989, επανεκλεγείς τον Aπρίλιο 1990. Mέλος των Kοινοβουλευτικών Eπιτροπών Oικονομικών και Παραγωγής-Eμπορίου. Πρόεδρος της Eλληνοβρετανικής Kοινοβουλευτικής Oμάδος. Aντιπρόεδρος του Kοινοβουλίου του Συμβουλίου της Eυρώπης, Aρχηγός της Eλληνικής Aντιπροσωπείας & Mέλος των Eπιτροπών Oικονομικών και Περιβάλλοντος-Περιφερειακής Aνάπτυξης-Tοπικής Aυτοδιοίκησης. Eκπρόσωπος της Eλλάδος στην Eπιτροπή Δράσεως για την Eυρωπαϊκή Ένωση που εδρεύει στο Παρίσι. Βραβεύθηκε πολλές φορές για την κοινωνική προσφορά του.

 

Συλλυπητήρια μηνύματα
 
Τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Λάζαρου Εφραίμογλου, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. 
 
“Ως επιχειρηματίας διακρίθηκε για την πρωταγωνιστική δράση του στην ανάπτυξη του επιμελητηριακού θεσμού, ως πολιτικός υπηρέτησε, με σεμνότητα και ανιδιοτέλεια, από τη θέση του βουλευτή, την παράταξή μας και το δημόσιο συμφέρον, ως Έλληνας δώρισε το σύνολο της περιουσίας του στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και ως άνθρωπος διακρινόταν για την ευγένειά του και τη βούληση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε λόγο για “έναν οραματιστή που έθεσε, με πολλούς τρόπους, τις δυνάμεις του στην υπηρεσία της Ελλάδας” προσθέτοντας ότι “το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θα είναι πάντα εκεί για να μας τον θυμίζει και να τιμά τη μνήμη του με τον καλύτερο τρόπο”.
 
“Ο Λάζαρος Εφραίμογλου, ιδρυτής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, αφιέρωσε τη ζωή του στη διάσωση και την παρουσίαση, μέσω πρωτοποριακών νέων τεχνολογιών, της ιστορίας του Ελληνισμού. Ένας άνθρωπος που αφήνει πλούσια κληρονομιά στις επόμενες γενιές” αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα