Ηλεκτρονική Έκδοση

Greenpeace: «Τα φυτοφάρμακα της Bayer σκοτώνουν τις μέλισσες»

Ακτιβιστές της Greenpeace, κρατώντας ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Τα φυτοφάρμακα της Bayer σκοτώνουν τις μέλισσες», πραγματοποίησαν την Παρασκευή δράση στην είσοδο του κτιρίου όπου διεξαγόταν η γενική συνέλευση του γερμανικού ομίλου Bayer. Η Greenpeace υποστηρίζει πως τα τα φυτοφάρμακα της «σκοτώνουν τις μέλισσες».

Διαμαρτυρία της Greenpeace για τα φυτοφάρμακα της Bayer. OLIVER BERG / DPA / AFP Διαμαρτυρία της Greenpeace για τα φυτοφάρμακα της Bayer. OLIVER BERG / DPA / AFP "Τα επιστημονικά αποτελέσματα είναι αναμφισβήτητα: τα φυτοφάρμακα συμβάλλουν στο θάνατο των μελισσών", υποστηρίζει στην ανακοίνωση της Greenpeace η Κριστιάν Χάξντορφ, εμπειρογνώμονας της ομάδας σε θέματα γεωργίας, η οποία ζητεί από την Bayer "να αποσύρει επιτέλους τα προϊόντα αυτά από την αγορά".

Την περασμένη εβδομάδα ακτιβιστές της Greenpeace κρεμάστηκαν από σχοινιά για να τοποθετήσουν ένα τεράστιο πανό στην έδρα του ελβετικού αγροχημικού ομίλου Syngenta στη Βασιλεία, για να καταγγείλουν το ίδιο.

Οι οικολόγοι κάλεσαν σήμερα τη Γερμανία να πάρει θέση υπέρ ενός κειμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βασιζόμενη σε μια πολύ αρνητική γνωμοδότηση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η Επιτροπή προτείνει να διακοπεί για δύο χρόνια η χρήση τριών νεονικοτινοειδών φαρμάκων —κλοθειανιδίνη, ιμιδακλοπρίδη και θειαμεθοξάμη— τα οποία είναι παρόντα στα φυτοφάρμακα, σε τέσσερις καλλιέργειες: αυτές του αραβοσίτου, της ελαιοκράμβης, του ηλιοτρόπιου και του βαμβακιού.

Αυτά τα τρία νεονικοτινοειδή αποτελούν συστατικά των φυτοφάρμακα που παράγουν η Bayer και η Syngenta.

Σε μια πρώτη ψηφοφορία για το κείμενο αυτό, η Γερμανία απείχε, όπως και η Βρετανία, η Φινλανδία, η Βουλγαρία και η Εσθονία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Περιβάλλον & οικολογία