Ηλεκτρονική Έκδοση

Κοινό σχέδιο ΗΠΑ-Τουρκίας για την απομάκρυνση Άσαντ

Η εν εξελίξει εμφύλια σύρραξη στη Συρία μονοπώλησε τις συνομιλίες Ερντογάν-Ομπάμα στην Ουάσιγκτον όπως φάνηκε από τη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών. Σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε πλαίσιο κοινής δράσης έξι σημείων με απώτερο στόχο την απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ Ασαντ από την εξουσία ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική μετάβαση.

Reuters Reuters Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, φαίνεται πως υιοθετήθηκε ένα πλαίσιο κοινής δράσης που περιγράφεται από τα εξής σημεία: Τη χορήγηση βοήθειας στην αντιπολίτευση, την προσπάθεια εξασθένησης της επιρροής τρομοκρατικών οργανώσεων σε αυτή, την προστασία των μειονοτήτων, την αποτροπή της χρήσης χημικών όπλων από τις αντιμαχόμενους, την κλιμάκωση της πίεσης η οποία ασκείται στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τέλος την ανατροπή ή αποχώρησή του ώστε να βρεθεί νέα κυβέρνηση.

Ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε μετά τη συνάντηση ότι η χώρα του θα συνεχίσει να χορηγεί ανθρωπιστική βοήθεια, ιδιαίτερα στους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί στο έδαφός της, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνησή του έχει δαπανήσει 1,5 δισ. δολάρια. "Συνεχίζουμε τη βοήθεια και την πολιτική των ανοικτών θυρών. Με την Συρία έχουμε (χερσαία) σύνορα 910 χλμ, υπάρχουν συγγενικοί δεσμοί, αυτό που χρειάζεται είναι η ειρήνη" είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε τις προσπάθειες που  καταβάλλει η Τουρκία και εκτίμησε ότι η χώρα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τις επόμενες εβδομάδες στην πορεία για μια δημοκρατική Συρία. "Συμφωνούμε και οι δύο ότι ο Ασαντ πρέπει να φύγει, είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί η κρίση. Θα εργαστούμε για να ελευθερωθεί η Συρία από την τυραννία Άσαντ" δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

(Πηγή:Voice of America, ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Συρία
Τουρκία
Για το ίδιο θέμα
Άσαντ: Η Δύση ετοιμάζει πόλεμο εναντίον μας