Ηλεκτρονική Έκδοση

Από τη «νεοφιλελεύθερη» στη... «νεοκεϊνσιανή» λιτότητα στο όνομα της ανεργίας

«Νέα» τρόικα για... New Deal στην Ευρωλάνδη

Γερμανία-Γαλλία-Ιταλία υπέρ μονομερών κρατικών «ενέσεων»

Το τρελοκομείο της κρίσης οδηγεί σε συνεχή ζικ-ζακ και παλινωδίες τις ευρω-ηγεσίες και τα οικονομικά επιτελεία. Τώρα η μόδα στρίβει. Τώρα προβάλλεται μια νέα τρόικα. Η τρόικα της “ανάπτυξης και της καταπολέμησης της ανεργίας”. Πόσο πείθουν;

Οι υπουργοί οικονομικών Γαλλίας Μοσκοβισί και Γερμανίας Σόιμπλε. Φωτογραφία: REUTERS/Jean-Marc Loos Οι υπουργοί οικονομικών Γαλλίας Μοσκοβισί και Γερμανίας Σόιμπλε. Φωτογραφία: REUTERS/Jean-Marc Loos Ετσι, μετά τις δηλώσεις του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, που φέρνουν τα πάνω-κάτω, περί μονομερών γερμανικών “ενέσεων” πάμφθηνων δανείων στις “αδύναμες” χώρες, μαζί με τον υπ. Οικονομικών της Γαλλίας, Π. Μοσκοβισί που συμφωνεί, στο "νέο" κλαμπ τάσσεται και ο Ιταλός ομόλογός τους Ε. Τζιοβανίνι, ενόψει της συνόδου κορυφής του Ιουνίου.

Οι χώρες που πάσχουν από σκληρή ύφεση και υψηλή ανεργία βρήκαν τους “σωτήρες” τους, με επικεφαλής τον Β. Σόιμπλε που από θιασώτης της “νεοφιλελεύθερης” λιτότητας τώρα αλλάζει κουστουμάκι και φιλοδοξεί να γίνει οπαδός της “νεοκεϊνσιανής”... λιτότητας. Το τελευταίο δεν αλλάζει.

Τι έπαθε τρελάθηκε και αποφάσισε να μοιράσει χρήμα από το... ελικόπτερο;

Η πρόταση του Γερμανού υπ. Οικονομικών παραξένεψε και μπέρδεψε πολλούς. Πρότεινε η Γερμανία να χρηματοδοτήσει (με τη μορφή "φθηνών" πιστώσεων) Ισπανία και Πορτογαλία, πιθανόν αργότερα την Ιταλία και γιατί όχι πολύ αργότερα την Ελλάδα, μέσω του κρατικού Επενδυτικού Ιδρύματος για την Ανοικοδόμηση (KfW) -ως μια ιδιότυπη “τράπεζα του ευρω-νότου” με ποσό μάλιστα που πιθανολογείται να αγγίζει τα 700-1.000 εκατ. ευρώ.

Γερμανία και Γαλλία ήδη συμφωνούν πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις “αδύναμες” χώρες της ευρωζώνης αναζητούν μάταια φθηνές πιστώσεις για να δημιουργήσουν δουλειές και να μειώσουν την ανεργία των νέων, καθώς ύφεση και κρίση χρέους χτυπούν την πόρτα των δυο μεγαλύτερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ.

Την Τρίτη βρέθηκαν στο Παρίσι συμφωνόντας στη γραμμή παροχής φθηνών πιστώσεων προς εταιρείες που αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος δανεισμού.

Διαδηλωτές στην Πουέρτα ντελ Σολ, Μαδρίτη. REUTERS/Paul Hanna Διαδηλωτές στην Πουέρτα ντελ Σολ, Μαδρίτη. REUTERS/Paul Hanna "Μια ιταλική ή ισπανική μικρομεσαία επιχείρηση δεν χρηματοδοτεί τις επενδύσεις της με το ίδιο επιτόκιο δανεισμού, όπως μια γερμανική”, είπε ο Μοσκοβισί. “Τα κανάλια χρηματοδότησης δεν δουλεύουν”, είπε ο Σόιμπλε.  "Πρέπει να σώσουμε μια νέα γενιά που φοβάται", είπε ο Τζιοβανίνι. 

Ευελπιστούν πως με μονομερείς συμφωνίες χρηματοδότησης με αντάλλαγμα την πιστή εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας αυτό θα λειτουργήσει.

Η στροφή Σόιμπλε στη λιτότητα βέβαια, αλλά με “νεοκεϊνσιανό” προσωπείο προκύπτει από δυο αδάμαστα στοιχεία επιδείνωσης της κρίσης.

Πρώτον, οικονομικά, τα προηγούμενα “μοντέλα διάσωσης” δεν δουλεύουν πλέον, όπως αποκάλυψε το “στόρι” της Κύπρου βάζοντας πρώτη φορά χέρι σε καταθέσεις με την προοπτική να γίνει κανόνας στην ευρωζώνη.

Η στρατηγική αυτή βάθυνε την ύφεση και κράτησε ψηλά τα χρέη, συντηρώντας χωρίς αποτέλεσμα τράπεζες-ζόμπι και επιχειρήσεις-ζόμπι, παρά τη μείωση των εισοδημάτων και μετέφερε τα αδιέξοδα της κρίσης από την περιφέρεια στον πυρήνα της ευρωζώνης.

Δεύτερον, κοινωνικά και πολιτικά. Ενόψει και των εκλογών στη Γερμανία το Σεπτέμβριο, ο Χριστιανοδημοκράτης Σόιμπλε και η Μέρκελ αντιλαμβάνονται πως πολιτικά στην Ευρώπη είναι όλο και πιο δύσκολο να κρατήσουν τον έλεγχο:

Πρώτον, προωθώντας ως εναλλακτική λύση “κουρέματα” καταθετών που τους βαφτίζουν “επενδυτές” και δεύτερον να κάθονται σε μια ωρολογιακή βόμβα που λέγεται ανεργία των νέων στο 60%-70% σε πολλές χώρες.

(Φωτογραφία: Ορέστης Σεφέρογλου) (Φωτογραφία: Ορέστης Σεφέρογλου) Μπορεί ο υπ. Οικονομικών στην Ελλάδα, Γ. Στουρνάρας να δηλώνει παντού πως τα 2/3 της διαδρομής προς την έξοδο από την κρίση  έχουν καλυφθεί, αλλά τα μόνα 2/3 που σίγουρα έχουν καλυφθεί είναι ο αριθμός των ανέργων στη νεολαία.

Είναι φανερό ότι αντιλαμβάνονται -και κυρίως η γερμανική πλευρά- πως με εκκλήσεις για διαρκή πειθαρχία δεν γλιτώνουν ούτε την κρίση στην οικονομία και την πολιτική γεωγραφία ούτε την έκρηξη στην κοινωνία.

Ομως κι αυτή η λύση αν προχωρήσει δεν χτυπά τη ρίζα. Οι επενδύσεις βαλτώνουν διεθνώς, περιορίζονται, διότι δεν προσδοκούν οι εταιρείες ικανοποιητικά ποσοστά κέρδους, μολονότι ενισχύονται τα κέρδη σε απόλυτα νούμερα λόγω της αφαίμαξης του εργατικού κόστους και της απασχόλησης.

Αυτό συμβαίνει, πρακτικά στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, όπου η κεντρικές τράπεζες "τυπώνουν" χρήμα και οι κυβερνήσεις προσφέρουν φοροαπαλλαγές.

Το ίδιο συμβαίνει στην ευρωζώνη με τις άδοξες "ενέσεις" της EKT.

Σχέδια επι χάρτου

Σχόλιο στο Ροϊτερς σαρκάζει διάφορες εξαγγελίες περί χαλάρωσης της λιτότητας, από τον Μπαρόζο και ορισμένους άλλους ευρω-αξιωματούχους. Μέχρι στιγμής, λέει το δημοσίευμα, μικρές μόνο πρωτοβουλίες λαμβάνουν χώρα, εν μέσω τυμπανοκρουσιών για καταπολέμηση της καταστροφικής ανεργίας των νέων που έχει θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς.

«Δεν έχουν εγκαταλείψει την πολιτική λιτότητας», σχολίασε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING στις Βρυξέλλες, ενώ πρόσθεσε «Πρόκειται απλά για μια αλλαγή του ρυθμού προσαρμογής και μιας αλλαγής στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να μην καταλήξουμε σε ένα υφεσιακό σπιράλ λιτότητας». 

Μπρος γκεμός και πίσω ρέμα. Ετσι, στη Γερμανία σκέφτονται τώρα να ντυθούν "νεοκεϊνσιανοί"... της λιτότητας, αλλά δεν θέλουν να φορτωθούν το κόστος νέων χρεοκοπιών. kι αυτό το δίλημμα δύσκολα θα το ξεπεράσουν σύντομα, με τη θαλασοταραχή να χειροτερεύει στην Ευρωλάνδη.

φωτο από Economist φωτο από Economist ΕΕ: Καταγράφει την ανεργία για τη σύνοδο του Ιουνίου

Σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γίνεται μία καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί σε κάθε κράτος- μέλος και των πρωτοβουλιών στήριξης της Επιτροπής, ενόψει της συνόδου κορυφής του Ιουνίου, όπου το θέμα της ανεργίας θα κυριαρχήσει.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή σημειώνει ότι μετά τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων με κοινοτική συγχρηματοδότηση, που αποφασίστηκε στα τέλη του 2012, υιοθετήθηκε εθνικό σχέδιο δράσης τον Ιανουάριο του 2013, με κοινοτική χρηματοδότηση 517 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η τόνωση της απασχόλησης καθώς και η κατάρτιση και επιχειρηματικότητα για περίπου 350.000 νέους.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, οι νέες πρωτοβουλίες που έχουν, ήδη, ξεκινήσει με κοινοτική χρηματοδότηση 47 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνουν την πρόσληψη με καθεστώς ορισμένου χρόνου νέων ανέργων έως 35 ετών σε διάφορα πολιτιστικά προγράμματα, αλλά και την παροχή στήριξης σε κοινωνικές υποδομές που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, με στόχο την πρόσληψη νέων ανέργων.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει η Κομισιόν, σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για την αποτελεσματική εφαρμογή δύο συγκεκριμένων προγραμμάτων, με κοινοτική χρηματοδότηση 146 εκατ. ευρώ, που θα αρχίσουν να υλοποιούνται εντός του Ιουνίου.

Πρόκειται α) για το πρόγραμμα εισόδου στην αγορά εργασίας, το οποίο συνδυάζει την εκπαίδευση με πεντάμηνη άσκηση επαγγέλματος σε επιχειρήσεις για 45.000 νέους ανέργους έως 29 ετών και β) για το πρόγραμμα κατάρτισης 1.000 νέων ανέργων έως 29 ετών σε συνθήκες εργασίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τρόικα
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Οι Βρυξέλλες «χαλαρώνουν» τη λιτότητα