Ηλεκτρονική Έκδοση

Έτοιμο να εκραγεί το ηφαίστειο Κοπάχουε

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης των κατοίκων από την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Κοπάχουε, το οποίο είναι έτοιμο να εκραγεί. Οι αρχές της Χιλής και της Αργεντινής, στα σύνορα των οποίων βρίσκεται το ηφαίστειο, έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό».

HO / SERNAGEOMIN / AFP HO / SERNAGEOMIN / AFP

Το τελευταίο 48ωρο η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του ηφαιστείου έχει αυξηθεί σημαντικά και έφθασε σε «μη αναστρέψιμο σημείο», σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Γεωλογίας και Ορυχείων της Χιλής.
 
Περίπου 2.240 κάτοικοι θα απομακρυνθούν από την πλευρά της Χιλής. Ορισμένοι από τους αγρότες αρνήθηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους, θέλοντας να συνεχίσουν να φροντίζουν τα ζώα τους. Ωστόσο, οι αρχές της Χιλής ήρθαν σε συμφωνία με τους χωρικούς για να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις, ενώ μια πρώτη ομάδα 700 κατοίκων μεταφέρθηκε σε καταφύγια με στρατιωτικά φορτηγά.
 
Στην Αργεντινή, περίπου 600 κάτοικοι ενός χωριού που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από το ηφαίστειο, έχουν ήδη απομακρυνθεί από τη Δευτέρα. «Σύμφωνα με ηφαιστειολόγους, μια έκρηξη μπορεί να σημειωθεί μέσα σε μερικά λεπτά ή σε μερικές ώρες και θα περιμένουμε τις επόμενες τρις ημέρες για να δούμε τι συμβαίνει», ανέφερε ο Χόρχε Σαπάγκ, κυβερνήτης της επαρχίας Νεουκέν στην Αργεντινή. 
 
Το σχέδιο ηφαίστειο Κοπάχουε, ύψους σχεδόν 3.000 μέτρων, βρίσκεται στην περιοχή Μπιομπίο, περίπου 500 χλμ. νότια του Σαντιάγο της Χιλής.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αργεντινή
Χιλή
Για το ίδιο θέμα
«Κόκκινος συναγερμός» για το ηφαίστειο Κοπάχουε