Ηλεκτρονική Έκδοση

Εμπορικοί ανταγωνισμοί

ΕΕ-Κίνα: Πόλεμος για κρασί και φωτοβολταϊκά

Δασμοί και αντι-ντάμπινγκ

Τελευταία ενημέρωση:

Έκτακτη σύνοδο των «27» για την εμπορική διένεξη της Ε.Ε. με την Κίνα που απειλεί τους εξαγωγείς γαλλικών κρασιών ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, μετά την απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει δασμούς στο κρασί που εισάγει από την Ε.Ε. Η Κίνα ανακοίνωσε το μέτρο την Τετάρτη, αντιδρώντας στην απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει αντι-ντάμπινγκ και αντισταθμιστικούς δασμούς στα κινεζικά ηλιακά πάνελ.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική αύξηση της ζήτησης για κρασί στην Κίνα καθιστώντας τη χώρα μια υπολογίσιμη αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιδρά η Γερμανία.
 
Όλα ξεκίνησαν μετά την απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει δασμούς στα κινεζικά ηλιακά πάνελ που θα ξεκινήσουν από το 11,8% και θα αυξηθούν σταδιακά στος 47,6% σε δύο μήνες, εάν μέχρι τότε Βρυξέλλες και Πεκίνο δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία καθώς υποστηρίζει ότι η τιμή που θα έπρεπε να πωλούνται τα κινεζικά πάνελ στην Ευρώπη θα έπρεπε να είναι κατά 88% υψηλότερη σε σχέση με την τρέχουσα.
 
Η Κίνα, η οποία το 2011 προμήθευσε την ΕΕ με πάνελ αξίας περίπου 21 δισ. ευρώ, έκανε λόγο για άδικες εισφορές και απάντησε ανακοινώνοντας την επιβολή αντισταθμιστικών και αντι-ντάμπινγκ δασμών στο κρασί που εισάγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κινεζικό υπουργείο εμπορίου πάντως δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το ακριβές χρονοδιάγραμμα επιβολής των δασμών. ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσω των διαβουλεύσεων θα βρεθεί μια αποδεκτή και από τις δύο πλευρές λύση.
 
Εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης τόνισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αναπροσανατολίσει την πολιτική διαπραγματεύσεων τους προς μια «αρχή της αμοιβαιότητας». Σημείωσε ότι απαιτείται να υπάρχει «μια συνοχή μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στα θέματα εμπορικών διαπραγματεύσεων» δεδομένου ότι, όπως είπε ο Φρανσουά Ολάντ, «σύντομα θα εμφανιστούν και άλλα ζητήματα, όπως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, στην οποία οι 27 θα πρέπει επίσης να απαντήσουν με ενιαία φωνή».
 
Ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Στεφάν Λε Φολ υπογράμμισε ότι τα ευρωπαϊκά κρασιά δεν επιδοτούνται κατά την εξαγωγή τους. 
"Σοβαρό λάθος" χαρακτήρισε την απόφαση της Κομισιόν ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση ενθαρρύνει το διάλογο και όχι την αντιπαράθεση και σημείωσε ότι σκοπός είναι να αποτραπεί σε κάθε περίπτωση ένας εμπορικός πόλεμος, ο οποίος θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλους τομείς πέρας του τομέα των φωτοβολταϊκών. Αλλά και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, υποδεχόμενη στο Βερολίνο τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, δήλωσε έτοιμη να κάνει "τα πάντα για να βρεθεί μια λύση μέσω συνομιλιών".
 
Ντάμπινγκ θεωρείται η πώληση ενός προϊόντος στην κοινοτική αγορά σε τιμή χαμηλότερη από την πραγματική του αξία, η οποία ισοσταθμίζεται μέσω επιδοτήσεων και ενισχύσεων προς τους παραγωγούς και τους εξαγωγείς. Αντι-ντάμπινγκ μέτρα λαμβάνονται στην περίπτωση που οι εξαγωγές προκαλούν ζημιά στους κοινοτικούς παραγωγούς λόγω αθέμιτων πολιτικών.
 
(Πηγή:BBC, AΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κίνα