Ηλεκτρονική Έκδοση

Παραπομπή Παπακωνσταντίνου στο Δικαστικό Συμβούλιο

Αρνήθηκε τις κατηγορίες, κατήγγειλε τη διαδικασία

Τελευταία ενημέρωση:

Την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Δικαστικό Συμβούλιο και την άσκηση σε βάρος του ποινικής δίωξης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής τα ξημερώματα της Τρίτης.

Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός παραπέμπεται για δύο αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, της απιστίας στην υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος και ένα σε βαθμό πλημμελήματος, της νόθευσης εγγράφου το οποίο συγκέντρωσε και τις λιγότερες ψήφους. Το Δικαστικό Συμβούλιο θα κρίνει πλέον για τη βασιμότητα των κατηγοριών.

Εντός της εβδομάδας θα γίνει η κλήρωση από την Ολομέλεια της Βουλής, για τη σύνθεση του πενταμελούς Δικαστικού Συμβούλιο από τον κατάλογο που έχουν αποστείλει το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο 'Αρειος Πάγο.

Πως εξελίχθηκε η ψηφοφορία

Συνολικά ψήφισαν 283 βουλευτές. Έγκυρα ήταν 269 ψηφοδέλτια, άκυρα 9 και λευκά 5.Ειδικότερα για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου "υπέρ" ψήφισαν 166 βουλευτές, "κατά" 34 και "παρών" 67.

Για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία "υπέρ" ψήφισαν 206 βουλευτές, "κατά" 42 και "παρών" 18 ενώ για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος "υπέρ" ψήφισαν 220 βουλευτές,"κατά" 35 και "παρών" 11.

Βολές Παπακωνσταντίνου κατά Βενιζέλου

Για εμπαιγμό έκανε λόγο κατά την τοποθέτησή του, στη Βουλή ο πρώην υπουργός, Γ. Παπακωνσταντίνου. Αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε ευθύνη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ τονίζοντας ότι είναι εκείνος που ζήτησε τα στοιχεία και χάρη σε αυτόν ήρθαν στη χώρα και αμφισβήτησε το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής.
 
"Πριν από έξι μήνες δημιουργήσατε μια προανακριτική επιτροπή. Σήμερα έχετε το πόρισμα, που με παραπέμπει στο ειδικό δικαστήριο. Τις κατηγορίες τις αρνούμαι. Ούτε απιστία έχω διαπράξει, ούτε νόθευση εγγράφου", είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Όπως είπε του δόθηκε χρόνος 17 ημερών για να διαβάσει τη δικογραφία, που αντιστοιχούσε σε 1300 σελίδες την ημέρα. "Ούτε αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχω παραλάβει όλη τη δικογραφία" σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και κάνοντας παρομοίωση της διαδικασίας με εκείνη που ακολουθήθηκε στην Τουρκία για την περίπτωση Οτσαλάν προειδοποίησε ότι και η Ελλάδα θα έχει να κάνει με το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπερασπίστηκε την απόφασή του να μην πρωτοκολληθεί η λίστα η οποία επανέλαβε πως ήταν "παράνομη". Επίσης χαρακτήρισε "μεροληπτική" και "προκατειλλημμένη" τη διαδικασία τονίζοντας πως "τον ένοχο τον είχαμε από την αρχή το ζητούμενο ήταν να βρούμε τι θα του φορτώσουμε κιόλας".

Όσο για το πόρισμα της επιτροπής (πλειοψηφίας) είπε πως δεν στηρίζει το κατηγορητήριο ενώ ανέφερε πως από τους επτά που το υπέγραψαν οι δύο συμμετείχαν μόνο στην τελευταία συνεδρίαση όταν αντικαταστάθηκαν λόγω του ανασχηματισμού και συνεπώς δεν έχουν εξετάσει μάρτυρες ενώ εξέφρασε και την αμφιβολία κατά πόσο έχουν διαβάσει έστω και 20 σελίδες της δικογραφίας.

Επέρριψε ευθύνες στον Ευάγγελο Βενιζέλο κατηγορώντάς τον ότι τόσο καιρό είχε τα στοιχεία στη διάθεσή του και δεν έκανε τίποτα. 'Ούτε μια ερώτηση για την πορεία των ερευνών". "Την ίδια στιγμή, αυτός που μαζί με τον κ. Διώτη κυριολεκτικά έθαψαν τα στοιχεία για όλο το μετέπειτα χρονικό διάστημα, επιβραβεύεται και γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών" ανέφερε. 

Όπως είπε ο ίδιος στοχοποιείται επειδή είναι ο υπουργός Οικονομικών που υπέγραψε για να μπει η χώρα στο μνημόνιο. "Το μνημόνιο που πολλοί εμίσησαν αλλά τώρα το υπηρετούν", ανέφερε.

"Είναι σε όλους γνωστό ότι εγώ από την πολιτική δεν έχω βγάλει χρήματα, έχω μόνο χρέη" συνέχισε και κλείνοντας την τοποθέτησή του είπε: "Δεν θέλω να πιστέψω ότι θα υπερισχύσουν μικροκομματικά συμφέροντα όταν κρίνεται η τύχη ενός ανθρώπου".

"Από πότε η Αριστερά εγκατέλειψε το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα;" διερωτήθηκε απευθυνόμενος στα κόμματα της Αριστεράς.

Με τους εισηγητές της πλειοψηφίας ( ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) να υπεραμύνονται της πρότασής τους για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου και τους εισηγητές της αντιπολίτευσης να τους κατηγορούν για προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος συζήτησης στην Ολομέλεια επί του πορίσματος της Προανακριτικής.

 

 

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Λίστα Λαγκάρντ
Βουλή