Ηλεκτρονική Έκδοση

Απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν θα γίνει Εξεταστική για την ΕΡΤ

Με 163 ψήφους “κατά” και 84 “υπέρ”

Απορρίφθηκε με 163 ψήφους “κατά” έναντι 84 “υπέρ”, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΡΤ. Την πρόταση καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ την υπερψήφισαν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ. Η Χρυσή Αυγή απουσίαζε από τη ψηφοφορία.

Την πρόταση υπέγραψαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και 71 βουλευτές του κόμματος.

Νωρίτερα κατά τις εισηγήσεις των βουλευτών στην Ολομέλεια επί της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε "πράξη ευθύνης προς τη Δημοκρατία και προς την κοινωνία" την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "εκείνο που συνέβη με το μαύρο στην ΕΡΤ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με καμία άλλη λέξη παρά μόνο με τη λέξη πραξικόπημα".

Κατήγγειλε ότι στόχος ήταν η προαγωγή της συνεργασίας των ιδιωτικών σταθμών μέσω της Digea και απευθυνόμενη στο Σίμο Κεδίκογλου είπε: "αφήσατε στον αέρα 2656 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους για να εισπράττουν σήμερα την πρακτική του εκβιασμού ή τις απόπειρες να τους δελεάσετε αν και είχατε συνάψει προνομιακότατες συμβάσεις με ημέτερους δημοσιογράφους".

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης χαρακτήρισε "μανιφέστο πολιτικών ύβρεων" την ομιλία της κας Κωνσταντοπούλου διότι, όπως είπε, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί μια προσπάθεια νοικοκυρέματος και εξορθολογισμού ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε ιδιαίτερη μέριμνα για τους εργαζόμενους.

Αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επισήμανε ότι ουδεμία παραβίαση νόμου υπήρξε αφού αρκεί να υπογράφεται από τα 2/3 των μελών της κυβέρνησης ενώ χαρακτήρισε προσχηματική την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που υπαγορεύεται από "διαφανή πολιτική σκοπιμότητα με ακροατήριο διάφορους περιφερόμενους συνδικαλιστές που είναι άστεγοι και αναζητούν τώρα στέγη στο δικό σας κόμμα".

Ο Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική επιτροπή "διότι ο λαϊκισμός και η ποινικολογία δεν οδηγούν στην προοπτική αλλά οδηγούν πίσω στο παρελθόν" οπως είπε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε πάντως το κλείσιμο της ΕΡΤ "μια λαθεμένη πολιτική απόφαση όχι διότι δεν διαβουλεύτηκε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός πριν ανακοινώσει την απόφαση αλλά κυρίως γιατί η δημόσια τηλεόραση όσο και αν συκοφαντηθεί παραμένει η έκφραση τους κράτους μιας πολιτείας μέσα σε κάθε νοικοκυριό".

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος ανέφερε ότι από το κλείσιμο της ΕΡΤ υπάρχει ζημία του δημοσίου 300 έως 500 εκατομμυρίων ευρώ και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε :"έχετε παράνομη απόλυση του προσωπικού. Πρέπει να εξοφλήσετε τον απολυόμενο εφάπαξ, είστε υπόλογοι γιατί και στο εργατικό δίκαιο είστε παράνομοι" ενώ την κατηγόρησε και ότι παρέδωσε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Digea.

Από τη Χρυσή Αυγή ο Μιχάλης Αρβανίτης - Αβράμης είπε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ διότι είναι αναγκαία η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος ώστε να έχει η Βουλή εναργή εικόνα. Ωστόσο το κόμμα απείχε από την ψηφοφορία.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης είπε ότι "η κυβέρνηση αν και είχε όλες τις προϋποθέσεις να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό στην ΕΡΤ, επέλεξε τον πολιτικό τσαμπουκά σε μια εποχή που δεν επιτρέπει ούτε σκέψη για μονοκομματικές κυβερνήσεις πολύ δε περισσότερο για μονοκομματικές συμπεριφορές".

Σχολιάζοντας τη στάση του κόμματος στην επικείμενη ψηφοφορία είπε "εμείς δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε συνθήκες τεχνητής πόλωσης".

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Ιωάννης Γκιόκας τόνισε ότι στόχος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου είναι η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και η συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων σε όσους απομείνουν στις δημόσιες επιχειρήσεις ενώ για την ψηφοφορία είπε ότι το κόμμα συμφωνεί να ερευνηθούν οι μεγάλες πολιτικές ευθύνες για τη βλάβη των συμφερόντων του δημοσίου και γι΄ αυτό θα ψηφίσει υπέρ της εξεταστικής επιτροπής, με διαφορετικό όμως σκεπτικό από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.

Εργαζόμενοι ΕΡΤ: «Σκηνικό εμπαιγμού και πίεσης»

Σε ανακοίνωση των εργαζομένων της ΕΡΤ γίνεται λόγος για επικοινωνιακούς ελιγμούς και μεθόδευση ενός «σκηνικού εμπαιγμού και πίεσης». Οι ίδιοι κατηγορούν την κυβέρνηση «λύση για αυτήν είναι η συναίνεση των εργαζομένων στη συγκάλυψη ενός πολιτικού λάθους και στη διαρκή εκτροπή από τη νομιμότητα». Τις προσεχείς ημέρες θα ακολουθήσουν Γενικές Συνελεύσεις των διαμαρτυρόμενων για να καθορίσουν τη στάση τους.

Newsroom Enet

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝΕΛ)
Χρυσή Αυγή
ΕΡΤ
ΣΥΡΙΖΑ
ΚΚΕ
ΠΑΣΟΚ
Νέα Δημοκρατία
Βουλή