Ηλεκτρονική Έκδοση

Πούτιν: Προβοκάτσια η «ιστορία» των χημικών

Προβοκάτσια και ψεύδη είναι οι δύο πιο χαρακτηριστικές λέξεις που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας για να εξηγήσει πώς αντιλαμβάνεται τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον ότι έγινε χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, ενώ κάλεσε την αμερικανική πλευρά να παρουσιάσει αδιάσειστες αποδείξεις και υπενθύμισε στον Μπαράκ Ομπάμα ότι είναι κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης.

Φωτογραφία: Reuters Φωτογραφία: Reuters "Η τυχόν πολεμική επιχείρηση στη Συρία θα έχει σκοπό να βοηθήσει τους ενόπλους εξεγερθέντες στον αγώνα τους με το καθεστώς του Μπασάρ 'Ασαντ με τη χρήση σύγχρονου εξοπλισμού" δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας εκτιμώντας ότι οι εξεγερμένοι είναι σε δύσκολη κατάσταση καθώς δεν διαθέτουν σύγχρονα μέσα και ως μόνη διέξοδος είναι να καταφέρουν οι ίδιοι οι χορηγοί τους τα πλήγματα εναντίον του καθεστώτος.

O Bλαντιμίρ Πούτιν εκτίμησε ότι η συζήτηση περί χρήσης χημικών όπλων αποτελεί προβοκάτσια όσων επιθυμούν να εμπλέξουν άλλες χώρες στη σύγκρουση και συμπλήρωσε:"εάν υπάρχουν αποδείξεις πρέπει να παρουσιαστούν, εάν δεν παρουσιαστούν, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν". Μάλιστα εκτίμησε ότι είναι "παντελής ηλιθιότητα" τέτοιου τύπου ισχυρισμοί, υπενθύμισε στον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα ότι είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης και τον κάλεσε "πριν χρησιμοποιήσει βία στη Συρία να σκεφτεί τα μελλοντικά θύματα" ενώ δεν απέφυγε τις αιχμές για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία χρόνια σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

"Μήπως λύθηκε κάποιο πρόβλημα; Εκεί δεν υπάρχει ουδεμία ειρήνευση, ούτε οποιαδήποτε δημοκρατία, την οποία επεδίωκαν οι εταίροι μας, δεν υπάρχει καν στοιχειώδης πολιτική ειρήνη και ισορροπία" είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία, που αναμεταδίδουν τις δηλώσεις του, ο Β.Πούτιν πρότεινε στους διεθνείς εταίρους του να συζητήσουν το συριακό πρόβλημα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Αγία Πετρούπολη στις 5-6 Σεπτεμβρίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα παραστεί.

Σύμφωνα με το ρώσο ηγέτη, το ανεπίσημο πλαίσιο των G20 δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «όργανο το οποίο ειδικά είναι εξουσιοδοτημένο για να λαμβάνει αποφάσεις για τη χρήση βίας», αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα καλό πεδίο για τη συζήτηση του προβλήματος. Τέλος,  χαρακτήρισε έκπληξη την απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Ήδη το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον της Συρίας, κατά παράκαμψη του ΣΑ του ΟΗΕ, θα ήταν "πράξη βαρύτατης παραβίασης των κανόνων του διεθνούς δικαίου" και επιθετική ενέργεια.


 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Συρία