Ηλεκτρονική Έκδοση

Εκατοντάδες χριστιανοί διαδήλωσαν στο Πακιστάν μετά την επίθεση

81 νεκροί και 131 τραυματίες

Εκατοντάδες χριστιανοί διαδήλωσαν σήμερα στο Πακιστάν, την επομένη της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας εναντίον εκκλησίας, κατά την οποία 81 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ήταν η πιο αιματηρή επίθεση στα χρονικά κατά της χριστιανικής κοινότητας του Πακιστάν.

Πακιστανοί χριστιανοί διαδηλώνουν ενάντια στη διπλή επίθεση πό καμικάζι σε εκκλησία. Φωτογραφία: BANARAS KHAN / AFP Πακιστανοί χριστιανοί διαδηλώνουν ενάντια στη διπλή επίθεση πό καμικάζι σε εκκλησία. Φωτογραφία: BANARAS KHAN / AFP Ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε 81 νεκρούς, εκ των οποίων 37 γυναίκες, και 131 τραυματίες, δήλωσε ο γιατρός του μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης Αρσαντ Τζαβέντ.

Εκατοντάδες χριστιανοί διαδήλωσαν το πρωί, κυρίως στο Καράτσι και στο Φαϊσαλαμπάντ ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την προστασία τους. Στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, τουλάχιστον 100 διαδηλωτές απέκλεισαν επί ώρες κεντρική οδική αρτηρία σε ώρα αιχμής προκαλώντας μεγάλα μποτιλιαρίσματα.

Δράστες των δύο επιθέσεων ήταν δύο καμικάζι βομβιστές που ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι μπροστά από την εκκλησία των Αγίων Πάντων στην Πεσαβάρ, τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Χιμπέρ Παχτούνχβα στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κατά την έξοδο τουλάχιστον 400 χριστιανών -σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- από τη λειτουργία.

Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε η οργάνωση Τζουνούντ ουλ-Χίφσα, του Κινήματος των Πακιστανών Ταλιμπάν (ΤΤΡ).

"Πραγματοποιήσαμε τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Πεσαβάρ και θα συνεχίσουμε να πλήττουμε ξένους και μη μουσουλμάνους μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών", δήλωσε ο Αχμαντ Μαρουάτ, εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη τον Ιούνιο για το θάνατο δέκα ξένων ορειβατών στο Νάνγκα Παρμπάτ, τη δεύτερη υψηλότερη κορυφή του Πακιστάν, μετά το Κ-2.

Ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, του οποίου η κυβέρνηση πρότεινε πρόσφατα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στους Πακιστανούς ταλιμπάν, καταδίκασε την επίθεση που "αντιβαίνει στα διδάγματα του Ισλάμ".

Στο τέλος ποιμαντικής του επίσκεψης στη Σαρδηνία, ο Πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε "την κακή επιλογή, μια επιλογή μίσους και πολέμου", ενώ στο Πακιστάν, το συμβούλιο των ουλεμάδων καταδίκασε την "επαίσχυντη ενέργεια".

Το βορειοδυτικό Πακιστάν είναι προπύργιο πολλών οργανώσεων ισλαμιστών ανταρτών. Το ΤΤΡ, που είναι σύμμαχος της Αλ Κάιντα, ευθύνεται για πάμπολλες επιθέσεις αυτοκτονίας. Συνολικά οι επιθέσεις αυτοκτονίας έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 6.000 ανθρώπων από το 2007 κι έχουν αιματοκυλήσει την Πεσαβάρ.

Οι χριστιανοί, που αντιπροσωπεύουν το 2% του πληθυσμού σε μια χώρα 180 εκατομμυρίων κατοίκων, μουσουλμάνων σε ποσοστό πάνω από 95%, είναι μερικές φορές θύματα βίας, αλλά πολύ σπάνια εξαιτίας των επιθέσεων. Οι επιθέσεις συνήθως έχουν στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας ή τις μουσουλμανικές μειονότητες (σιίτες αχμάντις) που θεωρούνται άπιστες από εξτρεμιστές σουνίτες ταλιμπάν.

Η χθεσινή επίθεση εγείρει φόβους μήπως οι χριστιανοί, οι οποίοι κατά παράδοση είναι φτωχοί, υφίστανται διακρίσεις, υποβιβασμένοι σε υποδεέστερα επαγγέλματα (κυρίως στην καθαριότητα) και ζουν συχνά σε παραγκουπόλεις, αποτελέσουν στόχο όλο και περισσότερων παρόμοιων επιθέσεων.

Τα βίαια επεισόδια εναντίον των χριστιανών στο Πακιστάν περιορίζονταν έως χθες σε ταραχές μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων, συχνά αφότου μουσουλμάνοι κατηγορούσαν για βλασφημία τους χριστιανούς.

Το 2009 στην ανατολική επαρχία Πεντζάμπ, πλήθος οργισμένων μουσουλμάνων έβαλε φωτιές σε 77 σπίτια χριστιανών και σκότωσε επτά μεταξύ αυτών ύστερα από φήμες για βεβήλωση του Κορανίου.

Η διαθρησκευτική βία αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια στο Πακιστάν, κυρίως με πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον της μουσουλμανικής σιιτικής μειονότητας (σχεδόν 20% του πληθυσμού), την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η ένοπλη οργάνωση Λασκάρ -ι-Τζάνγβι, προσκείμενη στο ΤΤΡ και την Αλ Κάιντα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πακιστάν