Ηλεκτρονική Έκδοση

Επέστρεψε στη Γη η ολυμπιακή δάδα

Στη Γη επέστρεψε ξανά η ολυμπιακή δάδα, που ταξίδεψε στο διάστημα παρέα με τρεις αστροναύτες, λίγους μόλις μήνες πριν από την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, στη Ρωσία.

Η κάψουλα του ρωσικού Soyuz προσγειώθηκε στο Καζακστάν, μεταφέροντας πίσω στη Γη -εκτός από τη δάδα- και τρεις αστροναύτες, το Ρώσο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν, τον Ιταλό Λούκας Παρμιτάνο και την Αμερικανίδα Κάρεν Νάιμπεργκ, μετά από αποστολή 166 ημερών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο διάστημα, η ολυμπιακή δάδα πραγματοποίησε τον πρώτο διαστημικό περίπατο στην ιστορία της, ενώ παρέμεινε σβηστή και τις τέσσερις μέρες που πέρασε στο διάστημα.

Για τη μεταφορά της στη Γη, η δάδα τοποθετήθηκε σε ειδική θήκη, ενώ αυτή είναι που θα ανάψει και το βωμό στο Ολυμπιακό Στάδιο του Σότσι κατά την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν από τις 7 ως τις 23 Φεβρουαρίου 2014 ανάμεσα στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και τα βουνά του ρωσικού Καυκάσου.

Η ολυμπιακή δάδα έχει ταξιδέψει στο διάστημα άλλες δύο φορές, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, το 1996, και πριν από τους αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, αλλά ουδέποτε είχε βγει εκτός του διαστημικού σκάφους.

Δείτε βίντεο με την είσοδο της ολυμπιακής δάδας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό:

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Αστρονομία και Διάστημα
Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες