Ηλεκτρονική Έκδοση

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

«Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτή την χώρα;»

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ

Μισός αιώνας από την αποχώρηση τού Κωνσταντίνου Καραμανλή. • 1963: Ένα πραξικόπημα που δεν έγινε • Μια πολιτική δολοφονία: του Γρηγόρη Λαμπράκη • Η άνοδος και η πτώση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ένα βιβλίο του Κώστα Παπαϊωάννου και του Μιχάλη Ιγνατίου για την περίοδο εκείνη βασισμένο σε μια σειρά αποκαλυπτικών εγγράφων.

Το 1963, ένα έτοιµο πραξικόπηµα που απέτρεψαν (δεν επέτρεψαν) οι Αµερικανοί, µια πολιτική δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαµπράκη στη Θεσσαλονίκη, που δεν απέτρεψε κανείς (αν και έγινε µπροστά στα µάτια 180 αξιωµατικών και οπλιτών της Χωροφυλακής) και µια σύγκρουση ανακτόρων - πρωθυπουργού (που δεν απέτρεψαν οι Αµερικανοί) οδήγησαν τον Κωνσταντίνο Καραµανλή αρχικά στη Ζυρίχη για λίγους µήνες και µετά στο Παρίσι για έντεκα χρόνια (και το Κέντρο στην εξουσία),µε την απορία να µένει αναπάντητη: «Ποιός επιτέλους κυβερνά αυτή την χώρα;»

Η έρευνα στα Αρχεία των ΗΠΑ φέρνει στη δηµοσιότητα, για πρώτη φορά, µια σειρά αποκαλυπτικά έγγραφα τα οποία φωτίζουν τα γεγονότα: πώς τα είδαν τότε οι Αµερικανοί, ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις τους, τι τους εξέπληξε, τι τους… τρόµαξε – και γιατί όλα αυτά µας ενδιαφέρουν σήµερα: πενήντα, ακριβώς, χρόνια µετά…

Ο Κώστας Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Δημοσιογράφος.

1956-1974: Ακρόπολις (ελεύθερο κυρίως και δικαστικό ρεπορτάζ).

1974-1987: Τα Νέα (πολιτικό ρεπορτάζ).

1975-1978: Αντί (αρχισυνταξία).

1979-2005: Το Ποντίκι (εκδότης – διευθυντής).

Έγραψε μεταξύ άλλων τα βιβλία: Ο Δράκος του Σέιχ-Σου: Υπόθεση Παγκρατίδη (εκδόσεις ΜΕΔΑ, 1966, «Το Ποντίκι», 1988), Η Ιστορία της Κυρίας ΟΥ (εκδόσεις Καστανιώτη, 1983), Δέκα Μικροί και Μεγάλοι Νέγροι (1989), Το Πολιτικό ’89 (1989), Ιστορία μιας Νύχτας Ατέλειωτης (1991), Αστυνομική Ιστορία (1992), Πολιτική Δολοφονία, Θεσσαλονίκη ’48: Υπόθεση Τζωρτζ Πολκ (1993), Πολιτική Δολοφονία, Θεσσαλονίκη ’63: Υπόθεση Γρηγόρη Λαμπράκη (1993), Ντοκουμέντα της Αντίστασης (1994), 15 Ιουλίου 1965: «Επιχείρηση ΑποσταΣΙΑ» (1995), Αρχίστε από δω τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!… (1995) –όλα από «Το Ποντίκι»–, Η Ελλάδα Ποτέ δεν Πεθαίνει (εκδόσεις Καστανιώτη, 2008).

Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού MEGA και των εφημερίδων Έθνος και Ημερησία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνεργάζεται με την εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος της Λευκωσίας.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων Το Σεμινάριο της Ρώμης (εκδόσεις «Το Ποντίκι»), Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσιντζερ, με τον Κώστα Βενιζέλο, Σχέδιο Ανάν – Το Μυστικό Παζάρι, με τους Κώστα Βενιζέλο και Νίκο Μελέτη, Ίμια – Τα Απόρρητα Τηλεγραφήματα των Αμερικανών, με τον Αθανάσιο Έλλις, και CIA – Ο Απόρρητος Φάκελος του Ανδρέα, με τον Μάριο Ευρυβιάδη, τα οποία κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις μας.

Είναι μέλος ερευνητικής ομάδας η οποία ασχολείται συστηματικά με τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της CIA. Υπήρξε μέλος της ομάδας ερευνητών που αποκάλυψε χιλιάδες σελίδες εγγράφων από το απόρρητο αρχείο του Χένρι Κίσιντζερ.

Ξεκίνησε την καριέρα του από την εφημερίδα Πρωινή της Νέας Υόρκης. Εργάστηκε στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης και στη Μεσημβρινή. Είναι μέλος της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ), του Συλλόγου Ανταποκριτών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (SDCA) και του Συλλόγου Ανταποκριτών των Ηνωμένων Εθνών ­(UNCA).

Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο και καθηγήτρια Dody Tsiantar, με την ­οποία έχουν ένα γιο, τον Ανδρέα.

Κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Παρουσίαση βιβλίου
Βιβλίο
Κριτική βιβλίου
Νέες Εκδόσεις